' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

29 Ιουν 2009

36ο συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Το Βορειοηπειρωτικό με έμφαση στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, η ανάπτυξη της Ηπείρου και η προσέλκυση της νέας γενιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο του 36ου συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Crown Plaza της Νέας Υόρκης από τις 26-28 Ιουνίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή με την ορκωμοσία του νέου συμβουλίου στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, ενώ το βράδυ του Σαββάτου στη διάρκεια του επίσημου δείπνου τιμήθηκε από τους Ηπειρώτες της Αμερικής για τους αγώνες του για το εθνικό θέμα, ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και υπεύθυνος της Επιτροπής του εθνικού θέματος Μενέλαος Τζέλιος.

Πρόεδρος επανεξελέγη ο Φώτης Γκαλίτσης, αντιπρόεδρος η Ελεονόρα Μιχοπούλου, Γραμματέας Δημήτρης Κοντοράς, βοηθ. Γραμματέα Εύα Ο’ Μπράιαν, Ταμίας, Εύα Καρλή, και μέλη, Στεφανία Τσούμπανου (35 ψήφους), Γεώργιος Νάνης (32), Λάζος Γιάννος (29), Κωνσταντίνος Ιωάννης Ράμμος (23), Δημήτριος Μουστόπουλος (20) και Αθηνά Ξυνόγαλου (19).

Σε θέματα διαδικαστικά και τις αναφορές των επιμέρους επιτροπών, τις οποίες ακολούθησε συζήτηση, αφιερώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής.

Η έναρξη

Νωρίτερα, τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Απόστολος Κουφαλλάκης επισήμανε το μεγάλο έργο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας στα μέλη της ότι «πρέπει και τα παιδιά σας να συνεχίσουν αυτά που έχετε χτίσει εσείς με τα χέρια σας, έργα αγαθά και έργα αγάπης».

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μενέλαος Τζέλιος αναφέρθηκε στην απουσία των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, λόγω των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονταν στην χώρα την Κυριακή.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά, ανέφερε πόσο εντυπωσιάστηκε από τη φιλοξενία, τη ζεστασιά και την αγάπη που ένιωσε από τους ηπειρωτικούς συλλόγους, σε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που παρακολούθησε στο χώρο της Ομογένειας.

«Η Ήπειρος είναι μια δύσκολη γη, μια γη, η οποία δεν προσφέρει αγαθά τα οποία θα επιτρέψουν στον άνθρωπο που έχει γεννηθεί εκεί, να εφησυχάσει. Αντιθέτως τον προκαλεί για κάτι καλύτερο, να προσπαθήσει να πετύχει κάτι. Και αυτό είναι που έχετε εσείς ως γονίδιο. Είναι αυτό που έχετε κουβαλήσει από την ευλογημένη γη της Ηπείρου εδώ στη Νέα Υόρκη», τόνισε η κ. Μπαλτά απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους των ηπειρωτικών σωματείων όλης της χώρας που συμμετείχαν στο συνέδριο.

«Οι ομοσπονδίες των Ηπειρωτών χρειάζονται μια κοινή πορεία και ένα κοινό όραμα και σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών πρέπει να καταστρώσουμε τις στρατηγικές και τις πολιτικές αυτές, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανακατατάξεις της εποχής και να φέρουμε κοντά μας τους νέους, για το καλό των Ηπειρωτών της διασποράς», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Χρυσόστομος Δήμου.

«Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής αποτέλεσε έναν κεντρικό πυρήνα συντονισμού των Ηπειρωτών της Αμερικής. Η συμβολή στην κοινή προσπάθεια για το καλό της Ομογένειας της Αμερικής, αλλά και ιδιαίτερα για τη στήριξη του Βορειοηπειρωτικού θέματος υπήρξε ανεκτίμητη», επισήμανε ο κ. Δήμου.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτης Γκαλίτσης, ο οποίος στη συνέχεια, κατά τον απολογισμό της θητείας του, αναφέρθηκε εκτενέστερα στα θέματα που απασχολούν την οργάνωση σήμερα.

«Το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί από την ημέρα της ιδρύσεώς μας», τόνισε σε δηλώσεις του στη GreekNews, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε, υπάρχει μια πρόοδος, αλλά όχι αυτή που περιμέναμε και αναμέναμε».

«Συμβαίνει ένα πολύ σοβαρό στην Αλβανία, οι οποίοι τεχνηέντως δεσμεύουν και δεν αποδίδουν τις περιουσίες στα αδέλφια μας τους Βορειοηπειρώτες με απώτερο σκοπό να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη Βόρειο Ηπειρο», υπογράμμισε ο κ. Γκαλίτσης και πρόσθεσε πως η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία συνεχίζει τον αγώνα της για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.«Το παρακολουθούμε, το προβάλλουμε, το προωθούμε, έχουμε κάνει πρόοδο και πιστεύουμε ότι θα το επιτύχουμε», είπε.

Αναφερόμενος στις άλλες βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας επισήμανε αρχικά τις δράσεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου, καθώς και την προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της Ηπείρου μας για πολλές δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα βλέπαμε ότι η Ηπειρος ήταν ουραγός στην Ε.Ε από πλευράς ανάπτυξης. Κάνουμε έναν κοινό αγώνα για την πρόοδο της Ηπείρου μας. Εχει βέβαια γίνει πρόοδος, έχουν γίνει έργα, τα λιμάνια, η Εγνατία Οδός, η Ιονία Οδός και πιστεύουμε ότι με τον καιρό θα επέλθει φυσιολογικά και η ανάλογη ανάπτυξη και πρόοδος της Ηπείρου», σημείωσε.

«Μια από τις σπουδαίες προτεραιότητες της Ομοσπονδίας μας είναι να φέρουμε τα Ηπειρωτόπουλα της Αμερικής στους κόλπους της Ομοσπονδίας μας και στον τομέα αυτό έχουμε κάνει μια σχετική πρόοδο. Κύριο μέλημα είναι να φέρουμε νέο αίμα στις οργανώσεις μας για να μπορούν οι σύλλογοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Γκαλίτσης αναφερόμενος και στο πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 50 ομογενείς νέοι με καταγωγή από την Ηπειρο, αρκετοί εκ των οποίων από τις ΗΠΑ. «Οι νέοι αυτοί αποτελούν μια πολύ καλή και σπουδαία ελπίδα για το μέλλον μας», τόνισε.

Πρόεδρος του συνεδρίου εκλέχθηκε ο κ. Δημήτριος Τσούμπανος από τη Βοστώνη, αντιπρόεδρος ο κ. Χαράλαμπος Μέλλος από τη Νέα Υόρκη και γραμματέας η κ. Χρυσούλα Ζηκοπούλου, επίσης από τη Νέα Υόρκη.

Ως πρόεδρος και της επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ηπείρου τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Τσούμπανος, τόνισε στη σχετική αναφορά του τις δράσεις που αναπτύσσει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία προς αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας πως «είμαστε σε τακτική επικοινωνία με όλους τους φορείς στην Ήπειρο».

«Έμφαση δόθηκε στο να γίνονται επενδύσεις από τους Ηπειρώτες του εξωτερικού στον τόπο που γεννηθήκαμε, υπάρχει η ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν τα ιδιαίτερα προγράμματα για τον Απόδημο Ελληνισμό και σιγά σιγά η Ηπειρος, το ωραίο αυτό μέρος της Ελλάδος, το οποίο ήταν κάποτε στην τελευταία βαθμίδα στην Ευρώπη, σήμερα έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλα τα μέρη της Ελλάδος», επισήμανε ο κ. Τσούμπανος, σε δηλώσεις του στη GreekNews. «Όπου και αν πάς στην Ηπειρο γίνονται έργα σήμερα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «σήμερα η Ηπειρος βαδίζει στον ορθό δρόμο και υπάρχει η ευχή, η ελπίδα ότι η Ηπειρος θα ξαναζωντανέψει».

Μηνύματα στο 36ο συνέδριο απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, καθώς και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.

Το βράδυ της Παρασκευής οι σύνεδροι παρέστησαν στην δεξίωση των ηπειρωτικών σωματείων της Νέας Υόρκης «Αναγγένηση» και «Πύρρος» και των γυναικείων τμημάτων τους «Σουλιώτισσες» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και το μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο που κοσμεί το οίκημα.

Διαβάστε περισσότερα...

26 Ιουν 2009

Ομιλία Παπανδρέου σε συγκέντρωση του σοσιαλιστικού κόμματος στα Τίρανα

Περισσότερα...
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4523712 Διαβάστε περισσότερα...

Αλβανία: Φιλοσκοπιανοί και Τσάαμηδες μαζί με τον Μπερίσα

Στις εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, στον συνασπισμό που ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα μικρά κόμματα των Τσάμηδων και των αυτοαποκαλούμενων «Μακεντόνσκι», που ζουν στη γείτονα.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που οδήγησαν το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, το κόμμα που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τον Σαλί Μπερίσα και να στραφεί στον συνασπισμό υπό το σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα.
Το τελευταίο διάστημα, οι Τσάμηδες και οι Σλαβομακεδόνες, εντείνουν τη συνεργασία στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα, για υποτιθέμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους και επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Σάββατο 27 Ιουνίου, «ημέρα γενοκτονίας Τσάμηδων» όπως έχει καθιερωθεί ομόφωνα από την αλβανική βουλή, προγραμματίστηκαν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Τον περασμένο Μάιο, αντιπροσωπεία του φιλοσκοπιανού ελληνικού κόμματος «Ουράνιο Τόξο», βρέθηκε στην Αλβανία, για να παρακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των αυτοαποκαλούμενων «Μακεντόνσκι» της Αλβανίας, που ζουν στις περιοχές κοντά στην Πρέσπα. Εκπρόσωπος του «Ουράνιου Τόξου» συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων, που ονομάζεται Κόμμα Δικαίου και Σύνδεσης, στον οποίον πρότεινε ευθέως συνεργασία, προκειμένου να ... καθίσουν στο σκαμνί την Ελλάδα.
Είπε μεταξύ άλλων το μέλος του «Ουράνιου Τόξου» : «Μεταξύ μας βιώνουμε μια κοινή μοίρα. Χαιρόμαστε για την γνωριμία και ελπίζουμε πως θα έχουμε μελλοντική συνεργασία. Επειδή έχουμε κοινά προβλήματα, το «Ουράνιο Τόξο» ως μέλος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», έχουμε τη δυνατότητα να σας βοηθήσουμε σχετικά με την παρουσίαση των δικών σας προβλημάτων.
Σύντομα θα ξεκινήσει μια διαδικασία στην Ελλάδα ... μια δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας, σχετικά με τις περιουσίες των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων, όπου θα ζητηθεί απο την Ελλάδα η επιστροφή των περιουσιών και της ιθαγένειας αυτών των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό εμείς θέλουμε να σας προτείνουμε, επειδή ήδη έχουμε μια καλή δικηγορική ομάδα, εάν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος σε αυτή τη διαδικασία, για να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματα μας. Το «Ουράνιο Τόξο» έχει δημοσιοποιήσει την ιστορία και τα προβλήματά σας.. ελπίζω πως θα συναντιόμαστε και θα συνεργαζόμαστε συχνότερα».
Απαντώντας ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, αποδέχτηκε την πρόταση για συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στους «κακούς» Έλληνες, για την «γενοκτονία» που δήθεν διέπραξαν εις βάρος τους πριν από 60 χρόνια.
Δήλωσε συγκεκριμένα : «Αν και είμαστε απομακρυσμένοι τα προβλήματά μας είναι παρόμοια. Το κόμμα μας, Κόμμα Δικαίου και Σύνδεσης, ήδη συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Το πρόγραμμά μας, αφορά κυρίως η επίλυση των προβλημάτων των Τσάμηδων. Υπήρξαν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας ... ακόμη χειρότερο γιατί ο αλβανικός πολιτικός κόσμος σιωπούσε. Είχαμε την κακή μοίρα να περάσουμε από μια γενοκτονία με επικεφαλής τον στρατηγό Ζέρβα, που ξεκίνησε στις 24/9/1944 Στην Παραμυθιά όπου ξεκίνησε η σφαγή, σκότωσαν αθώους ανθρώπους. Σφάγιαζαν μωρά 6 και 7 μηνών και τα έψηναν στη σούβλα. Μια γυναίκα την έκαψαν ζωντανή στην πλατεία της Παραμυθιάς. Οι άντρες του Ν. Ζέρβα έκαναν γενοκτονία σε αυτόν τον λαό. Μετά την Παραμυθιά πήγαν στην Ηγουμενίτσα και σε άλλα μέρη όπου συνέχισαν τις σφαγές. Το χειρότερο είναι πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και πρέπει να σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκτελεστές της εθνοκάθαρσης, όπως ο Ν. Ζέρβας, παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα ως εθνικοί ήρωες. Οι Τσάμηδες που ζουν σήμερα στην Αλβανία, ζητούν την αξιοπρέπεια τους. Το 1953 μας αφαιρέθηκε ομαδικά η ελληνική ιθαγένεια παρά την θέληση μας. Εμείς ζητάμε ότι και εσείς. Την επιστροφή της ιθαγένειας. Οι Τσάμηδες είχαν ελληνική ιθαγένεια, αλλά αλβανική εθνική καταγωγή. Αυτό είναι καταπάτηση των διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών». Διαβάστε περισσότερα...

24 Ιουν 2009

ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ- Επίσκεψη στην Ιταλία

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη

Αθήνα, 24/06/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης επέστρεψε σήμερα από τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Guido Crosetto. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Απρίλιο.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα περιθώρια περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών αμυντικών σχέσεων και η συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας σε ειρηνευτικές αποστολές, με έμφαση το Αφγανιστάν, όπου μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης μετέφερε τις «ευχαριστίες των στελεχών μας για τις διευκολύνσεις που παρείχαν οι εκεί ιταλικές μονάδες».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δημιουργία στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Αλβανία (Κλεισούρα και Βουλιαράτες) για τους πεσόντες του ελληνο-ιταλικού πολέμου, όπου ζητήθηκε η συνεισφορά της ιταλικής πλευράς, ώστε να εντοπιστούν Έλληνες πεσόντες μέσα και από τα αρχεία του Υπουργείου τους Άμυνας.

Μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «είναι ένα ζήτημα που μπαίνει επιτέλους μετά από 69 χρόνια σε τελικό στάδιο υλοποίησης και θα αποτελέσει φόρο τιμής που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο που θυσιάζει τη ζωή του για την πατρίδα», κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Ιταλός ομόλογός του και προσέφερε κάθε δυνατή βοήθεια. Διαβάστε περισσότερα...

13 Ιουν 2009

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος απαντά σε 5 ερωτήσεις

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος απαντά σε 5 ερωτήσεις
Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2009 16:14

Βασίλης ΜπολάνοςΟ Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλης Μπολάνος παρεχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Λαϊκό Βήμα η οποία κυκλοφορεί στις 11 Ιουνίου απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές:

Κ. Μπολάνο, όπως ήταν αναμενόμενο η ΟΜΟΝΟΙΑ στηρίζει το ΚΕΑΔ. Για πρώτη όμως φορά έχετε συνάψει προεκλογική συνεργασία με ένα από τα μεγάλα κόμματα. Γιατί αλλάξατε πορεία και τι θα επωφεληθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ από αυτήν την συνεργασία;

Αρχικά, θέλω να τονίσω πως δεν αλλάξαμε πορεία. Η πορεία της Ομόνοιας από το 1991 μέχρι σήμερα είναι σταθερή προς την διασφάλιση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Δεν αλλάξαμε ποτέ τους στόχους και τους σκοπούς μας, δεν αλλάξαμε ποτέ τις αρχές μας. Τόσο η ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και το ΚΕΑΔ θα προτιμούσαμε να κατέβουμε στις εκλογές ανεξάρτητοι. Δυστυχώς όμως, ο νέος εκλογικός νόμος της Αλβανίας, ο οποίος είναι εμφανές ότι συντάχθηκε με σκοπό να πλήξει τα μικρά κόμματα δεν μας επέτρεψε μια τέτοια κίνηση. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ανεξάρτητη κάθοδος στις εκλογές θα μας εξασφάλιζε από κανέναν μέχρι έναν στην καλύτερη των περιπτώσεων βουλευτή.
Με τον νέο εκλογικό νόμο μειώνεται ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών οι οποίες πλέον ταυτίζονται με τις διοικητικές μειώνοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων ανά περιφέρεια. Το γεγονός αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την εκλογή βουλευτών σε περίπτωση ανεξάρτητης καθόδου στις εκλογές.

Ο νέος εκλογικός νόμος όπως αποφάσισαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ορίζει πως οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνται μόνο από εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Έχοντας υπ' όψιν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Αλβανία, γίνεται εύκολα κατανοητή η σημασία της εκπροσώπησής μας στις εφορευτικές επιτροπές, κάτι που επιτύχαμε στις διαπραγματεύσεις για την προεκλογική συμμαχία.

Συνάπτοντας προεκλογική συνεργασία ενισχύουμε σημαντικά τις πιθανότητες μεγαλύτερης εκπροσώπησης στο αλβανικό κοινοβούλιο κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου εν όψει μάλιστα της προσέγγισης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΚΕΑΔ έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να κερδίσει μάχες συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διεθνοποίηση των ζητημάτων μας. Θέλω να σημειώσω ότι η απόφαση σύναψης προεκλογικής συνεργασίας δεν έγινε "ελαφρά τη καρδία" αλλά μελετήθηκαν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία της. Σημαντικός παράγοντας στην απόφασή μας είναι το γεγονός ότι όπως τόνισα η συνεργασία είναι προεκλογική και σε καμία περίπτωση δεν μας δεσμεύει για στήριξη οποιουδήποτε κόμματος στον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλω λοιπόν για μία ακόμη φορά να τονίσω ότι η προεκλογική συνεργασία ήταν πράγματι αναγκαία και επετεύχθη με όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θίγουν τα συμφέρονται και την τιμή των Ελλήνων.

Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Ντούλες και εσείς συναντηθήκατε με την Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υφυπουργό Θεόδωρο Κασσίμη. Απεκομίσατε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης από το εθνικό κέντρο ειδικά για την εκλογική καμπάνια;

Η κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών έχει γίνει αντιληπτή τόσο από το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος όσο και από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος. Η συνάντηση με την υπουργό εξωτερικών έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Η κυρία Μπακογιάννη ήταν απολύτως θετική στα ζητήματα που θέσαμε. Πήραμε την διαβεβαίωση πως η ελληνική πολιτεία θα μεριμνήσει για όλες τις διευκολύνσεις για την ομαλή μετάβαση των ψηφοφόρων από την Ελλάδα. Η ελληνική πολιτεία και το υπουργείο εξωτερικών βρίσκονται στο πλευρό του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στηρίζοντας τα όργανα που τον εκπροσωπούν και προωθώντας αναπτυξιακή συνεργασία μέσω των έργων υποδομής που χρηματοδοτεί η Ελλάδα στις περιοχές μας.

Το πιο ενεργό κομμάτι του εκλογικού μας σώματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Εσείς τι μέτρα έχετε λάβει να έρθει ο κόσμος μας να ψηφίσει ώστε οι υποψήφιοι που ανέδειξε το γενικό συμβούλιο να εκλεγούν;

Γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών. Η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής μετακινήσεως ψηφοφόρων Βορειοηπειρωτών είναι απαραίτητη για την επιτυχία στις εκλογές, της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ και την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων.
Ήδη από τις 4 Ιουνίου έχει ξεκινήσει η λειτουργία του εκλογικού κέντρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ στην Αθήνα. με σκοπό την ενημέρωση και οργάνωση της μετακινήσεως των Βορειοηπειρωτών απ’ όλη την ελληνική επικράτεια στις πατρογονικές τους εστίες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το εκλογικό κέντρο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή και ηλεκτρονική υποδομή και στελεχωμένο από νέους Βορειοηπειρώτες. Προσβλέπουμε στην υποστήριξη όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που απευθύνονται σε Βορειοηπειρώτες (έντυπα και διαδικτυακά) ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα τουλάχιστον εκλογικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Ζητήσαμε και λάβαμε την διαβεβαίωση από την ελληνική πολιτεία πως θα επιτραπεί (με σχετική εγκύκλιο) η μετάβαση όσων εκκρεμεί η διαδικασία των δικαιολογητικών παραμονής στην Ελλάδα.

Κύριε Πρόεδρε για πρώτη φορά από την δημιουργία της οργάνωσης υπάρχει απροκάλυπτη επέμβαση από τα αλβανικά κόμματα για αποδυνάμωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και αποστασία στελεχών προς άλλους σχηματισμούς. Ποια είναι η αντίδρασή σας και επίσης του εκλογικού σώματος;

Όπως τόνισα στην αρχή, η ΟΜΟΝΟΙΑ από ιδρύσεώς της παραμένει σταθερή στις θέσεις και τις αρχές της για την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αφενός και την εδραίωση των δημοκρατικών αρχών στην Αλβανία γενικότερα αφετέρου. Ο δρόμος που επιλέξαμε δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Κάθε είδους υπονομευτές δεν έλειψαν ποτέ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ άντεξε τις πιέσεις, την πολεμική που κατά καιρούς ασκήθηκε εναντίων της, τα πάσης φύσης προβλήματα επειδή η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι εθνικό κατόρθωμα και ανήκει σε όλους τους Έλληνες που έχουν στον νου τους το συλλογικό – εθνικό συμφέρον.

Οι καιροσκοπικές κινήσεις από εκάστοτε μέλη και στελέχη αφορούν τους ίδιους και κρίνονται κατά περίσταση τόσο από το τα θεσμικά όργανα όσο και από το εκλογικό σώμα. Λυπούμεθα γιατί άνθρωποι που βρέθηκαν σε ανώτερα όργανα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επέλεξαν να διχάσουν την ελληνική κοινότητα κάνοντας χρήση της εξουσίας που το αλβανικό κράτος απλόχερα τους παρέχει, λυπούμεθα γιατί δεν πρόδωσαν μόνο την οργάνωση αλλά στάθηκαν απέναντι στην ομόνοια της κοινότητάς μας.
Ως οργάνωση έχουμε ήδη προχωρήσει σε πειθαρχικές διαδικασίες αλλά αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ο ελληνισμός να δείξει πως δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός και αντίκρισμα της ψήφου του δεν μπορεί να είναι το βόλεμα κάποιων στο δημόσιο.

Η ανάδειξη όποιας νέας κυβέρνησης στην μετά ΝΑΤΟ εποχή την 28η Ιουνίου, πόσο θα ευεργετήσει τον ελληνισμό της Αλβανίας κυρίως σε θέματα περιουσιών, μη επέμβασης στα εσωτερικά μας, αποφυγής αδίκων δικαστικών αποφάσεων και καταπάτησης ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Θεωρώ πως ανεξαρτήτως κυβερνώντος κόμματος, η προσπάθεια ένταξης και διασφάλισης της θέσης της χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των διεκδικήσεών μας αφόσον είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας και έχουμε ισχυρή παρουσία στο αλβανικό κοινοβούλιο. Έχοντας την πείρα των προηγούμενων ετών είμαστε σε θέση να πιστεύουμε πως μπορούμε να «εκμεταλλευθούμε» τις διεργασίες που αφορούν την ενσωμάτωση της Αλβανίας στους διεθνείς θεσμούς μετατρέποντας τα ζητήματά μας σε ένα από τα «κλειδιά» αυτών των διεργασιών. Ήδη χάρει στης προσπάθειες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά στις πολιτικές ατζέντες τόσο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας όσο και μεταξύ Αλβανίας και διεθνών θεσμών όπως η Ε.Ε., ο ΟΑΣΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Βλέπουμε λοιπόν πως γενικότερα η Αλβανία με την βοήθεια και της Ελλάδας προσπαθεί να μπει στον δρόμο της Ε.Ε. και της ευνομούμενης δημοκρατίας. Εμείς έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε αυτόν τον δρόμο με σκοπό να προωθήσουμε τα ζητήματα που μας αφορούν και σταδιακά και οργανωμένα να επιτύχουμε την επίλυσή τους. Είναι όμως δεδομένο πως η το αποτέλεσμα των προσπαθειών στις διαπραγματεύσεις με την όποια αλβανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την δύναμη που θα μας δώσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Hellenic News of America
Διαβάστε περισσότερα...

1 Ιουν 2009

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Παρουσία του προέδρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, κυρίου Βασίλη Μπολάνου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στις 19:00 το απόγευμα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Ομόνοιας στην Αθήνα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Τα γραφεία βρίσκονται στην οδό Πειραιώς αρ. 6 στην Αθήνα. Από εκεί μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τα ζητήματα που αφορούν τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου στην Αλβανία.
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη Παπούλια σε δημοτικό σχολείο στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε είκοσι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Αρσακείου Τιράνων, τους οποίους συνόδευαν η Διευθύντρια του Σχολείου Σαπφώ Μαζαράκη και τρεις δασκάλες.

Μια μαθήτρια προσέφερε λουλούδια στον Πρόεδρο, σημειώνοντας πως σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη των μαθητών στον Πρόεδρο είναι «το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μας κάνει κανείς, διότι η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και εσείς είστε ο εκπρόσωπος αυτής της υπέροχης, καταπληκτικής χώρας».

Ο Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε στα παιδιά καλή πρόοδο και επιτυχίες, αλλά συνέστησε και «πολύ διάβασμα, για να γίνετε χρήσιμοι και στην κοινωνία της Αλβανίας και να χαιρόμαστε και εμείς εδώ ότι τα παιδιά του Αρσακείου προοδεύουν».

Ο Πρόεδρος Παπούλιας πρόσθεσε ότι τα παιδιά αυτά είναι μαθητές ενός σχολείου υψηλού επιπέδου. Στηρίζετε, τόνισε, τις ευρωπαϊκές αξίες και είστε μια σπουδαία γέφυρα πολιτισμού, που ενώνει την Αλβανία με την Ελλάδα. Να είστε χρήσιμοι πολίτες και στην Αλβανία και εμείς θα χαιρόμαστε γιατί θα συμβάλετε σ' αυτή τη φιλία των δύο λαών, του αλβανικού και του ελληνικού, που είναι πολύ σπουδαία υπόθεση, υπογράμμισε.

Ο Κάρολος Παπούλιας υπενθύμισε πως ως υπουργός των Εξωτερικών πρωτοστάτησε για να ανοίξουν οι δρόμοι αυτής της φιλίας: «Και είμαι δικαιωμένος τελικά και είμαι πολύ χαρούμενος όταν βλέπω εσάς, που είστε ακριβώς το έργο αυτών που επιχειρήσαμε τότε, και η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και εγώ προσωπικά, και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου», συμπλήρωσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Μείζον Εθνικό θέμα από τη λειτουργία σχολείου εκμάθησης Αλβανικής γλώσσας στην Καλαμπάκα


Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος καταγγέλλει τον Δήμαρχο Καλαμπάκας και τον Νομάρχη ότι «άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου»




Του Βαγγέλη Γκιάτα
Στη Βουλή έφτασε το θέμα λειτουργίας φροντιστηρίου εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των οικονομικών μεταναστών από την γείτονα χώρα που διαμένουν στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή.
Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε μείζον εθνικό θέμα ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τόσο τον δήμαρχο Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνα, όσο και τον Νομάρχη Ηλία Βλαχογιάννη ότι άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου.
Η ερώτηση του κ. Βελόπουλου απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο οποίος μέχρι τώρα δεν απάντησε με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε επίκαιρη ερώτηση.
Ο κ. Βελόπουλος ισχυρίζεται ότι αν και η ερώτηση ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στις 5 Μαΐου ο υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος προφασιζόμενος κώλυμα «λόγω εξετάσεων» δεν παρέστη με συνέπεια να μην συζητηθεί δεδομένου ότι η Βουλή έκλεισε στις 8 Μαΐου.
Τι υποστηρίζει ο κ. Βελόπουλος
Στην ερώτησή του ο κ. Βελόπουλος τονίζει:
«…Από τους ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς των ακραίων σωβινιστικών κύκλων των Τιράνων, δημοσιεύματα και πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, από τον αλβανικό τηλ. δίαυλο «TOP CHANNEL» έγινε γνωστό (;), ότι ήδη λειτουργεί στην Καλαμπάκα Τρικάλων, το πρώτο αλβανικό σχολείο στην Ελλάδα! Φαίνεται ότι στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το σχολείο αυτό, που φοιτούν 32 μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών, είχε κάποιες δυσκολίες εξευρέσεως αλβανικών αλφαβηταρίων και άλλων βιβλίων, οπότε δυο αδέλφια (Miraka) γονείς μαθητών, ταξίδευσαν αμέσως στα Τίρανα και ζήτησαν βοήθεια από τον ανωτέρω τηλεοπτικό δίαυλο. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και εστάλησαν όλα τα απαραίτητα! Όλα ήσαν έτοιμα, στο τέλος Νοεμβρίου 2008.
Έτσι, στο γραφείο του δημάρχου (!) Καλαμπάκας κ. Βύρωνος Μπουτίνα αλλά και παρουσία του Νομάρχου Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, έλαβε χώρα η τελετή διανομής των βιβλίων στους αλβανούς μαθητές. Στην τελετή παρέστη και ο Αλβανός πρέσβης Vili Minaroli, αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών μεταναστών Καλαμπάκας Artur Ceka. Τα βιβλία τα προσέφεραν Αλβανοί επιχειρηματίες, ως δωρεάν, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του αλβανικού τηλ. διαύλου «ΤOP CHANNEL». Αξίζει να τονισθεί, ότι ο δήμος Καλαμπάκας πρωτοστάτησε για το άνοιγμα του σχολείου και εξασφάλισε και την αίθουσα μαθημάτων και τον σχολικό εξοπλισμό…
Επιπλέον, ο τηλ. δίαυλος, εδώρισε και 30 κάρτες λήψεως αλβανικών δορυφορικών προγραμμάτων, εξαμήνου διαρκείας, για τα σπίτια των μαθητών…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ:
1. Πώς είναι δυνατόν, όταν τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, στην Βόρειο Ήπειρο, έχουν τρομερές ελλείψεις όχι μόνον βιβλίων και δασκάλων, αλλά και στοιχειώδους υποδομής και το Αλβανικό κράτος «καθυστερεί» δραματικά για το κάθε τι, εμείς, με περισσή σπουδή, να «τρέχουμε» σε επικίνδυνα μονοπάτια;
2. Έχοντας, ανάμεσα σε άλλες ιδιαιτέρως αρνητικές καταστάσεις, τις ασύδοτες αρπαγές ιδιοκτησιών ομογενών μας σε περιοχές – φιλέτα, τις διώξεις και συχνές συλλήψεις τους, τις καταστροφές έργων όπως αναμεταδότες ελληνικού τηλ. σήματος και υδραγωγίων, πώς άραγε προχωρούμε με ευνοϊκή διάθεση, σε ίδρυση αμιγώς αλβανικού σχολείου;…».
Βαρύτατες καταγγελίες
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τις δηλώσεις του κ. Βελόπουλου στο κοινοβούλιο σε συζήτηση σχετικά με εξωτερικά θέματα.
Συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων τονίζει:
«…Δέχεστε το «Βόρεια Μακεδονία» και δεν δέχεστε το «Βόρειος Ήπειρος». Ε, αυτό είναι, ενοχλητικό, είναι προσβλητικό για μένα που είμαι από τη Μακεδονία, όπως και για όλους τους Έλληνες βέβαια, φαντάζομαι, πλην των κυβερνώντων της Νέας Δημοκρατίας. Ακούστε. Ξέρετε ότι κάνανε σχολείο στην Καλαμπάκα πρόσφατα, αλβανικό σχολείο στην Καλαμπάκα, με την «ομπρέλα» του Δημάρχου; Το λέω κι εδώ μέσα. Έρχονται και άλλα παρόμοια. Καλός είναι ο εξελληνισμός, καλός είναι ο πολυπολιτισμός, αλλά καμιά φορά να προσέχουμε τι κάνουμε. Ακούστε, η Αλβανία δεν είναι κανένα κράτος ευρωπαϊκό. Εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων! Έχουν εργοστάσιο παραγωγής κοκαΐνης. Αυτή είναι η αλήθεια. Ποιους πάτε να βάλετε στην Ευρώπη; Κύριε Χηνοφώτη, έχω άδικο; Ήσασταν Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Δεν είναι η Αλβανία η χώρα με το μεγαλύτερο εμπόριο ναρκωτικών; Συμφωνεί ο κ. Χηνοφώτης. Που τους πάτε τους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Που τους πηγαίνετε; Εδώ, κύριοι συνάδελφοι, ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως συμφωνεί ότι η Αλβανία έχει εργοστάσιο παραγωγής κοκαΐνης. Πού τους πηγαίνουμε;
Έχουν όπλα, γίνεται λαθρεμπόριο όπλων. Δεν τα ξέρετε αυτά; Αβρόχοις ποσί; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Και το ψευτοεπιχείρημα ότι αν θα γίνουν Ευρωπαίοι θα κάνουν την ευρωπαϊκή πολιτική πράξη, είναι άλλο παραμύθι, κύριε Βαληνάκη! Η Τσεχία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Πολωνία δεν είναι; Αυτοί είναι αμερικανόδουλοι, δεν είναι Ευρωπαίοι. Θα βάλετε και άλλους αμερικανόδουλους – γιατί η Αλβανία είναι αμερικανόδουλη έτσι κι αλλιώς – στην Ευρωπαϊκή Ένωση…».
Να σημειώσουμε ότι το θέμα αναμένεται να καταγγείλλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλης κατά την επίσκεψή του στην Καλαμπάκα την προσεχή Τρίτη. Πάντως το θέμα θα απασχολήσει το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής αφού η ερώτηση του κ. Βελόπουλου θα είναι η πρώτη στη σειρά των ερωτήσεων που θα συζητηθούν. Να σημειώσουμε ότι απ’ το περιβάλλον του κ. Βελόπουλου γίνεται λόγος ότι τα Τρίκαλα αποτελούν την αγαπημένη τοποθεσία Αλβανών επισκεπτών.
Τι απαντά ο κ. Μπουτίνας
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Βελόπουλου, τις οποίες θέσαμε υπ’ όψιν του, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας τονίζει:
«…ο δήμος Καλαμπάκας δεν έκανε τίποτα παραπάνω παρά να βοηθήσει να βρεθεί ο χώρος ώστε να λειτουργήσει το λεγόμενο Αλβανικό σχολείο που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα φροντιστήριο για τα παιδιά των μεταναστών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βαπτισμένα Χ.Ο., ώστε να μάθουν την μητρική τους γλώσσα.
Όλα τα παιδιά φοιτούν σε ελληνικά σχολεία μετέχοντας της ελληνικής παιδείας.
Με τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες είμαστε σαν μια οικογένεια.
Ζουν ήσυχα, προσφέρουν στην τοπική οικονομία και ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα.
Πιστεύει άραγε σοβαρά κανένας ότι μπορούμε να στερήσουμε στα παιδιά αυτά την μητρική τους γλώσσα;
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ εκφράζω την έκπληξή μου.
Θεωρώ ότι είναι υπερβολές και εν πάση περιπτώσει βάση ποιών στοιχείων αποφαίνεται ότι συμβαίνουν όσα υποστηρίζει στην ερώτησή του;
Έχοντας επίγνωση της κατάστασης θεωρώ ότι πάει να δημιουργηθεί ένα θέμα εκεί που δεν υπάρχει.
Ας μας αφήσουν να πορευθούμε ήσυχα και αρμονικά όπως τόσα χρόνια.
Ότι καταγγέλλουμε από την Αλβανική κυβέρνηση για την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου ας μην το κάνουμε και εμείς…», καταλήγει ο κ. Μπουτίνας.


Η ΕΡΕΥΝΑ 31 Μαΐου 2009, αρ. φύλλου 15215, σελίδα 8 Διαβάστε περισσότερα...