' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

17 Φεβ 2010

17η Φεβρουαρίου: ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου


Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών και η αταλάντευτη προσήλωση στην ελληνική τους συνείδηση αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), κειμένου νομικά ισχυρού μέχρι σήμερα, με το οποίο παρείχετο πλήρης Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο.


Στον αιώνα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αναλλοίωτος παρέμεινε ο στόχος της Αλβανίας για φυσική και εθνική συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Στην παρούσα ιστορική συγκυρία, το εκπαιδευτικό, το περιουσιακό και η έλλειψη ασφάλειας, σε συνάρτηση με την πληθυσμιακή αιμορραγία της Βορείου Ηπείρου, αποτελούν κομβικά ζητήματα για το μέλλον των αδελφών μας σε ότι αφορά την παραμονή τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Η απογραφή του πληθυσμού με βάση το θρήσκευμα και την εθνική καταγωγή, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία το 2011, θα πρέπει να αποτελέσει τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους Βορειοηπειρώτες το εφαλτήριο για ανασύνταξη δυνάμεων με μοναδικό στόχο τη σωτηρία της Βορείου Ηπείρου.

17 Φεβρουαρίου 1914 ... 17 Φεβρουαρίου 2010

Σε μια εποχή ισοπεδώσεως και εθνομηδενισμού, οι αγωνιστές της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου εμπνέουν και καθοδηγούν τη συλλογική συνείδηση σε νέους αγώνες.

Τo Κ.Δ.Σ της Σ.Φ.Ε.Β.Α
Διαβάστε περισσότερα...