' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

28 Αυγ 2009

26.363 Βορειοηπειρώτες με ελληνική ταυτότητα!

Συνολικά 26.363 Βορειοηπειρώτες απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια τα τρία τελευταία χρόνια, από τότε που η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην ομηρία χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι αν και είχαν όλες τις προϋποθέσεις, δεν μπορούσαν ν’ αποκτήσουν την «ταυτότητα του Έλληνα»!
Χθες παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαραλ. Μανιάτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή ορκωμοσίας 350 ακόμη Βορειοηπειρωτών που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια.

Μιλώντας κατά την τελετή ο Υφυπουργός κ. Νάκος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«...Καταλαβαίνω πως για να φθάσετε εδώ, έχετε διανύσει ένα μακρύ δρόμο, από την γενέτειρα σας τη Βόρεια Ήπειρο στην πατρίδα Ελλάδα.
Έχετε διανύσει τα πρώτα δύσκολα χρόνια ενός καινούργιου ξεκινήματος, μίας νέας ζωής σε ένα τόπο που στη καρδιά σας ήταν και είναι πάντα η πατρίδα αλλά που δεν έπαυε, ιδίως στην αρχή, να ήταν νέος για εσάς τόπος.
Έχετε διανύσει ένα μακρύ και πολλές φορές δύσκολο γραφειοκρατικό δρόμο, σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, για να αποκτήσετε αυτό που σε όλους σας φάνταζε αυτονόητο: Την ταυτότητα του Έλληνα...
»...Για την ταχύτερη και εγκυρότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων, έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι ακόλουθες ενέργειες :
1. Με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε αυτοτελής Διεύθυνση Ιθαγένειας, με ξεχωριστό Τμήμα Ομογενών.
2. Με το νόμο 3731 του 2008, καταργήθηκε η υποχρέωση εμφάνισης σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης για τους ομογενείς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται, ουσιαστικά, η άσκοπη ταλαιπωρία των ομογενών.
3. Αυξήθηκε η οργανική δύναμη των υπηρετούντων στην Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Αγοράσθηκε και εγκαταστάθηκε νέο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης και διεκπεραίωσης των αιτήσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
5. Αποφασίστηκε το πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου και το Πιστοποιητικό Μη Απέλασης, που για την ολοκλήρωση μία απόφασης πολιτογράφησης είναι απαραίτητα να ζητούνται υπηρεσιακά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξης αντίστοιχα.
6. Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφασίσθηκε οι ομογενείς μας που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια και παράλληλα έχουν και την αλβανική, να έχουν την δυνατότητα να υπηρετούν 3μηνη στρατιωτική θητεία, όπως συνέβαινε και με τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» και ο κ. Θανάσης Νάκος κατέληξε:
Καταλαβαίνω πως ανυπομονείτε, πως θα θέλατε όλα να είχαν συμβεί γρηγορότερα, όλα να είχαν «τελειώσει χθες» ζητάω όμως από εσάς να κατανοήσετε την σοβαρότητα του εγχειρήματος, να δείξετε την απαραίτητη κατανόηση και να συνεργαστείτε με τις αρμόδιες υπηρεσίες προς όφελος όλων... Όλοι μαζί θα εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον καθένα, αλλά και για μία καλύτερη και ισχυρότερη πατρίδα.
Στην Ελλάδα του σήμερα είναι χρήσιμες όλες οι μονάδες, δεν περισσεύει κανείς».
Π.Λ.
Διαβάστε περισσότερα...

21 Αυγ 2009

Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος στην Αλβανία ζητούν οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού


Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος και κοινή πολιτική όλων των βορειοηπειρωτικών δυνάμεων στην γειτονική Αλβανία προκρίνουν ως μόνιμη λύση για την αλλαγή της κατάστασης προς όφελος της ελληνικής μειονότητας οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού, αλλά και τα στελέχη της Ομόνοιας που συμμετείχαν στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα.Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα απασχόλησε τα μέλη του συνεδρίου κατά την τελευταία συνεδρία, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Αλβανία και δόθηκε μια πλήρης εικόνα για το status quo της ελληνικής μειονότητας.Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του εξωτερικού και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, όπως αυτών της Αμερικής και της Αυστραλίας, εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στην ελληνική μειονότητα όπως τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρήστος Δήμου, που αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, τα οποία θα αναλυθούν περαιτέρω.Εκτός από την δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος, σύμφωνα με τα πορίσματα του συνεδρίου, απαιτείται αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, αυτόνομη πολιτική από την ελληνική μειονότητα και ενεργοποίηση των Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Ελλάδα.Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Βορειοηπειρωτών βρίσκεται σε κοινή γραμμή για τα εθνικά θέματα σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας ως προς την αλλαγή ονομασίας των ελληνικών χωριών στη Βόρειο Ήπειρο.«Αυτό μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημείωσε ο κ. Μπολάνος προσθέτοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση της Ομόνοιας με στόχο την ενίσχυσή της και πως τα αλβανικά κόμματα δεν μπορούν στο πρόγραμμά τους να καλύπτουν τα θέματα των εθνικών μειονοτήτων.Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε παράλληλα ο απολογισμός του πρώτου έτους που σημαδεύτηκε από την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση των προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας για νέους Ηπειρώτες του εξωτερικού και την παραχώρηση από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου ενός γραφείου για την «στέγαση» του παγκόσμιου συμβουλίου.Αποφασίστηκε παράλληλα το καλοκαίρι του 2010 να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρώτικης Νεολαίας αλλά και πως το επόμενο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί στην Βόρειο Ήπειρο.
vari news.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Την παραίτηση του Βαγγ. Ντούλε ζητά ο πρ. Βουλευτής Θ. Μήτσου

Την παραίτηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, ζητά με δήλωσή του ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας κ. Θωμάς Μήτσου, λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση ανοικτής πρόσκλησης του πρώην προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Σωτήρη Κυριαζάτη, για αναγέννηση του χώρου.
Ο κ. Μήτσου, ο οποίος ουσιαστικά είναι εκτός κόμματος εδώ και ένα περίπου χρόνο, διαφωνώντας με την προσωπική στρατηγική του κ. Ντούλε, που είχε οδηγήσει και στην αντικατάσταση από την Κυβέρνηση του κ. Κ. Μπάρκα, αποδίδει στον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ τις ευθύνες για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές καθώς όπως υποστηρίζει, ότι το κόμμα απομακρύνθηκε από την ελληνική μειονότητα.
Να σημειωθεί ακόμη ότι στις αρχές του χρόνου ο πρώην βουλευτής είχε θέσει ζήτημα αναπροσαρμογής της πολιτικής του ΚΕΑΔ και της μετατροπής του σε καθαρά εθνικό κόμμα, το οποίο θα συμπεριλάμβανε στους κόλπους του στελέχη που σήμερα έχουν ενταχθεί στα κόμματα εξουσίας, ενώ η κύρια δράση του θα αφορούσε τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Χειμάρας και Κορυτσάς.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το ΚΕΑΔ, το οποίο δια του γραμματέα του κ. Λ. Σόλη, υποστήριξε ότι το «ΚΕΑΔ είναι παναλβανικό κόμμα και η μετατροπή του σε κόμμα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι πισωγύρισμα. Είναι μια στενόμυαλη σκέψη που κάνει κακό στο κόμμα, στην πολιτική και στην μειονότητα».
Τα αποτελέσματα βεβαίως φάνηκαν στις κάλπες και πλέον στο επικείμενο συνέδριο του ΚΕΑΔ, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα για το μέλλον του κόμματος και της ηγεσίας του.
Π.Λ Διαβάστε περισσότερα...

12 Αυγ 2009

ΑΝΑΓΟΥΛΑ ΣΤΗ... ΣΟΥΛΑ φέρνει το Βορειοηπειρωτικό!

merentithΣούλα Μερεντίτη: Μια Ελληνίδα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που, επαξίως, διεκδικεί τον τίτλο «Μούσα του Ενβέρ Χότζα»!..
Την έπιασε νευρική κρίση επειδή ο συνταγματάρχης ε.α. Β. Ζιώγας… τόλμησε να γράψει ένα βιβλίο για την πολύπαθη αυτή ΕΘΝΙΚΗ υπόθεση. Χαρακτηρίζει και τον συγγραφέα και όσους τον βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου του «σωβινιστές».
Πλέκει το εγκώμιο των Αλβανών μεταναστών (δηλαδή λαθρομεταναστών) τονίζοντας ότι… μας βοήθησαν στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας και ότι η προσφορά τους στην Ελλάδα είναι τεράστια.
Ζητεί ευθύνες από Δημάρχους του Νομού Τρικάλων, επειδή οι …αθεόφοβοι βοήθησαν στην έκδοση του άκρως ενημερωτικού και πατριωτικού αυτού πονήματος

Ο ισοπεδωτισμός, η κατάπτωση κάθε ηθικής που έχει σχέση με τις έννοιες Πατρίδα και Θρησκεία και η παγκοσμιοποίηση μαζί με το νεοεποχίτικο πνεύμα ορισμένων, αν όχι όλων, των πολιτικών «μας» αρχόντων, ως γνωστόν, στις ημέρες μας κορυφώνεται!.. Σε συνδυασμό, βεβαίως, με μια επικίνδυνη επιθετική διάθεση εναντίον όσων αποτολμούν να κρατήσουν Θερμοπύλες έστω και γράφοντας μια πραγματεία, ένα ιστορικό βιβλίο. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτό της βουλευτού (!) Σούλας Μερεντίτη (ΠΑΣΟΚ), η οποία εξανέστη μέχρι… αναγούλας, ακούστε ή μάλλον διαβάστε για τι: Ο συνταγματάρχης ε.α. Β. Ζιώγας έγραψε και εξέδωσε με την βοήθεια δημάρχων του Νομού Τρικάλων, ένα εξαιρετικό, από πάσης απόψεως, βιβλίο με τίτλο «Βόρειος Ηπειρος – χθες, σήμερα, αύριο». Στο πόνημα αυτό – που είναι εξαιρετικώς καλαίσθητο, με πληθώρα φωτογραφιών και ντοκουμέντων παρουσιάζεται το μέγα εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου που, εκτός των άλλων, συνιστά ένα πολύ διαφωτιστικό βοήθημα για την κατανόηση του θέματος, το οποίο εν πολλοίς ελάχιστοι γνωρίζουν, σήμερα, αφού το κατεστημένο «μας» φροντίζει αρκούντως για την αποσιώπησή του. Η εν θέματι βουλευτής (!) λοιπόν, μόλις πληροφορήθηκε την έκδοσή του εξεμάνη μέχρι μανίας καταδιώξεως εναντίον του συγγραφέα, αλλά και όσων βοήθησαν στην έκδοσή του. Αιτιολογία; Ο «σωβινισμός» και ο «εθνικισμός» του κ. Ζιώγα, αλλά και των παραγόντων που συνέδραμαν στην έκδοση του βιβλίου. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τους Αλβανούς μετανάστες (δηλαδή, λαθρομετανάστες)… αρωγούς στην πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας. Τι να πούμε; Δοξάστε την!..

elora.gr

Διαβάστε περισσότερα...

11 Αυγ 2009

Eίκοσι οκτώ χρόνια στις φυλακές του Ενβέρ Χότζα

Του Σαυρου Tζιμα

Οσο εξιστορεί το δράμα του ο ογδοντατριάχρονος Λουκάς Χρηστίδης, είναι ψύχραιμος.

Αφηγείται τα όσα φοβερά υπέστη στις φυλακές του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα επί είκοσι οχτώ ολόκληρα χρόνια λες και ήταν σχολική τιμωρία. Οταν όμως φτάνει στο σήμερα σπάει:

«Ο,τι έκανα το έκανα για την Ελλάδα, και τώρα δεν αναγνωρίζουν ότι είμαι Ελληνας κάνουν πως δεν με ξέρουν», λέει βουρκωμένος.

Το παράπονο του Λουκά Χρηστίδη, είναι το παράπονο ενός κατάσκοπου τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του έριξαν στο «στόμα του λύκου» απ’ όπου βγήκε ζωντανός ως εκ θαύματος και όταν επέστρεψε του γύρισαν την πλάτη! Τον στρατολόγησαν και τον έστειλαν στην Αλβανία, όπου συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε φρικτά και τώρα, στο τέλος της ζωής του, ψυχικό ερείπιο πλέον, εγκαταλελειμμένος και από την ίδια του την οικογένεια, περιμένει τη δικαίωση από την πολιτεία μέσω μιας ταυτότητας που να βεβαιώνει ότι είναι Ελληνας. Η περιπέτεια του Χρηστίδη θα μπορούσε να είναι σενάριο κατασκοπικής ταινίας. Βορειοηπειρώτης από το ελληνόφωνο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, δραπέτευσε το 1944 για τη «μητέρα Ελλάδα» σε ηλικία είκοσι χρόνων και από την Κέρκυρα όπου έφτασε με βάρκα κατέληξε εθελοντής χωροφύλακας στη Ναύπακτο και από εκεί με το τέλος του εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Ηγουμενίτσα όπου δημιούργησε οικογένεια. Εκεί το 1962 στρατολογήθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που τον προόριζαν για κατάσκοπό τους στην Αλβανία.

Δίκτυα Ελλήνων πρακτόρων δραστηριοποιούνταν ανέκαθεν στον αλβανικό Νότο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας αλλά και τη στρατιωτική κινητικότητα δεδομένου ότι από το 1959 στην Αυλώνα ελλιμενίζονταν σοβιετικά υποβρύχια. Ομως την περίοδο εκείνη υπήρχε ένας επιπλέον λόγος που οι Δυτικοί «καίγονταν» για επιπλέον πληροφόρηση: Ο Ενβέρ Χότζα τα είχε σπάσει ήδη με τον Χρουστσόφ, είχε στραφεί προς τον Μάο και τους Αμερικανούς ενδιέφερε η τύχη της ναυτικής βάσης του Αυλώνα, καθώς φοβούνταν ότι οι Κινέζοι θα διαδέχονταν τους Ρώσους. Περισσότερες πληροφορίες τις οποίες μόνο οι Ελληνες Βορειοηπειρώτες μπορούσαν να συγκεντρώσουν, μιας και η Αλβανία ήταν απροσπέλαστη στους Δυτικούς.

Η αποστολή

«Συνεργάστηκα με το Α2 του στρατού και την Ασφάλεια για να πάω κατάσκοπος στην Αλβανία μαζί με άλλους δύο πατριώτες, από τη Βόρειο Ηπειρο, τον Γεώργιο Βήτο και τον Γεώργιο Ντάτση. Προορισμός μας ήταν το χωριό Δίβρι κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου θα συναντούσαμε έναν Βορειοηπειρώτη ο οποίος θα μας έδινε πληροφορίες για το εάν υπήρχαν Ρώσοι ή Κινέζοι στην περιοχή. Γι’ αυτή την αποστολή θα παίρναμε πέντε χιλιάδες δραχμές ο καθένας…».

Στο τάγμα των Φιλιατών Θεσπρωτίας τους δόθηκαν από το τμήμα πληροφοριών, το γνωστό Α2, συγκεκριμένες οδηγίες και οπλισμός -αυτόματα, πιστόλια, χειροβομβίδες, κ.ά.- και νύχτα πέρασαν στο αλβανικό έδαφος.

«Επειτα από πεζοπορία πέντε ημερών φτάσαμε στο χωριό Δίβρι και κρυφτήκαμε στο δάσος. Ο αρχηγός μας συνάντησε κρυφά τον πληροφοριοδότη, έμαθε αυτά που θέλαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Στα μισά της διαδρομής και ενώ διασχίζαμε μεσάνυχτα μια χιονισμένη χαράδρα γλίστρησα και έπεσα σε γκρεμό βάθους εφτά μέτρων περίπου. Φώναζα βοήθεια αλλά οι άλλοι δύο φοβήθηκαν μήπως μας ακούσουν οι αλβανικοί περίπολοι και με εγκατέλειψαν. Εμεινα όλη τη νύχτα θαμμένος στο χιόνι και το πρωί με εντόπισε ο σκύλος μιας στρατιωτικής περιπόλου».

Ο Γολγοθάς του Ελληνα πράκτορα μόλις άρχιζε. Στις φυλακές των Τιράνων τον ανέκριναν επί δύο ολόκληρα χρόνια! «Ημουν δεμένος χειροπόδαρα και με βασάνιζαν όλο το εικοσιτετράωρο. Τα ποντίκια ήταν μεγαλύτερα από γάτες και δεν μ’ άφηναν να κοιμηθώ. Το μαρτύριο της αϋπνίας ήταν στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και η εικονική εκτέλεση».

Με βαρύτατες κατηγορίες τον οδήγησαν στο δικαστήριο και τον καταδίκασαν σε καταναγκαστική εργασία είκοσι πέντε χρόνων.

Στο ορυχείο

«Με μετέφεραν σ’ ένα ορυχείο εξόρυξης χρωμίου και χαλκού στο Σπατς. Το στρατόπεδο αυτό ήταν το χειρότερο. Οι κρατούμενοι απελπισμένοι έπεφταν στα συρματοπλέγματα όπου τους εκτελούσαν οι στρατιώτες. Η θερμοκρασία στις στοές έφτανε στους 40 βαθμούς Κελσίου. Βγαίνοντας από το ορυχείο με το βαγόνι η θερμοκρασία ήταν 20 υπό το μηδέν.

Επί δεκατέσσερα χρόνια ο Χρηστίδης έσκαβε στο ορυχείο ώσπου μια μέρα τον φώναξαν στο γραφείο του διοικητή και του είπαν ότι απολύεται. «Πήγα στο διοικητήριο να πάρω το απολυτήριο όμως εκεί με περίμεναν αστυνομικοί που άρχισαν να με ξυλοκοπούν φωνάζοντας: βρωμοέλληνα γιατί έβρισες τον σύντροφο Ενβέρ Χότζα; Στο δικαστήριο με ψευδομάρτυρες μου έβαλαν άλλα δέκα χρόνια φυλακή για εξύβριση του Χότζα».

Η «περιήγηση» στα κολαστήρια του Χότζα-Λεζα, Αυλώνα, Μπαλς κ.α. συνεχίστηκε για τον Χρηστίδη μέχρι το 1990, οπότε με την κατάρρευση του καθεστώτος σε ηλικία εξήντα τεσσάρων χρόνων αποφυλακίστηκε. Ερείπιο, σωματικά και ψυχικά, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα. «Είχα μπει νέος και έβγαινα γέρος. Ενας γέρος καμπουριασμένος, σκελετωμένος από τις κακουχίες και το βάρος της σκλαβιάς».

Η απόρριψη

Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχτηκε αφού πέρασε τα σύνορα. Η οικογένειά του που μέχρι τότε πίστευε ότι είχε σκοτωθεί, τον απέρριψε, εκείνοι που τον έσπρωξαν στην καταστροφή αδιαφόρησαν. «Εφτασα στο σπίτι μου σαν ξένος. Ολοι οι άνθρωποι μέσα εκεί, η γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου μεγάλα πια, μου ήταν άγνωστοι. Το ίδιοι και εγώ για εκείνους. Μ’ έδιωξαν από το σπίτι και πήγα να ζήσω σ’ ένα καλύβι, αλλά και από εκεί μ’ έβγαλαν. Για όλους ήμουν ένας παρείσακτος».

Ο Χρηστίδης απευθύνθηκε στις αρχές ζητώντας βοήθεια για να επιβιώσει.

Βρήκε όμως κλειστή την πόρτα τους με εξαίρεση του γηροκομείου: «Ο διευθυντής Γιάννης Θεοδωρίδης έμαθε την ιστορία μου, συγκινήθηκε και μου εξασφάλισε στέγη στο ίδρυμα». Οι μυστικές υπηρεσίες τον αγνόησαν, η πολιτεία αδιαφόρησε.

Δεν του εξασφάλισε ούτε μια μικρή σύνταξη, δεν του έδωσε έστω κάποια οικονομική ενίσχυση, ούτε τον δικαίωσε ηθικά. Μόλις προσφάτως, δεκαπέντε χρόνια μετά δηλαδή, του εστάλη μια τιμητική διάκριση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο αίτημά του να του χορηγηθεί αστυνομική ταυτότητα που να βεβαιώνει ότι είναι Ελληνας, η απάντηση ήταν η έκδοση δελτίου ομογενούς, όπως αυτό με το οποίο είναι εφοδιασμένοι δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. «Εγώ έγινα κατάσκοπος για να υπηρετήσω την Ελλάδα. Πριν κλείσω τα μάτια μου ας μου δώσουν ένα χαρτί που να λέει αυτό που αισθάνομαι και είμαι, Ελληνας δηλαδή», λέει και δακρύζει.

kathimerini

Διαβάστε περισσότερα...

10 Αυγ 2009

«Αλβανοποιούνται» τα ονόματα των ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΛΕΓΡΗ
andreas.belegris@gmail.com


Ο Κώστας Καραμανλής βοήθησε τον Σαλί Μπερίσα να επανεκλεγεί πρωθυπουργός
κι αυτός τον «άδειασε»
Στο ύπνο πιάστηκε, ως συνήθως, το υπουργείο Εξωτερικών
ΤΗΝ ΑΠOΦΑΣH ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΕI ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH των ελληνικών τοπωνυμίων στη Βόρεια Ηπειρο ανακοίνωσε στον αλβανικό Τύπο ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα, τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλί Μπερίσα έκανε γνωστό ότι προτίθεται στο αμέσως επόμενο χρονικό
διάστημα να αλλάξει όλα τα ελληνικά τοπωνύμια πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών και συνοικιών, αντικαθιστώντας τα με νέας «κοπής» αλβανικά! Σε αλβανικές εφημερίδες γράφτηκε ότι πρόκειται για μία από καιρό ειλημμένη απόφαση, η οποία ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί, τώρα που ήδη έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.......
Περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

8 Αυγ 2009

Μόνο μια νέα «Κίνηση» στη Β. Ήπειρο θ’ ανατρέψει το αρνητικό κλίμα




• Παρέμβαση μέσω του «Π.Λ.» κάνει στα διαδραματιζόμενα στην Βόρειο Ήπειρο ο πρώην Γενικός Πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Σωτήρης Κυριαζάτης.
Ο κ. Κυριαζάτης, θεωρεί ότι είναι η ώρα να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι διανοούμενοι και οι επιχειρηματίες, «διότι οι αλλαγές και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν ευνοούν προσπάθειες αναγέννησης αυτού του τόπου». Προτείνει την δημιουργία πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κίνησης.
Φαίνεται πως επιτέλους τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται στην Βόρειο Ήπειρο, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε.
Ο πρώην Πρόεδρος της «Ομόνοιας» αισιοδοξεί ότι «το κίνημα των διανοουμένων και επιχειρηματιών για την αναγέννηση του τόπου θα συσπειρώσει όλους όσους έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να προσφέρουν το πνεύμα τους, τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Το ηθικό και κοινωνικό τους ανάστημα, αλλά και τον οβολό τους. Όλους όπου κι αν βρίσκονται, απανταχού της γης...».
Παρατηρεί, όμως, ότι η πρότασή του δεν είναι εύκολη ως προς την υλοποίησή της. Και αυτό, διότι «το δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο, είναι να επιτευχθεί η επικοινωνία, η συνεννόηση, η συναίνεση, η αλληλεγγύη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό όταν, βάζοντας κριτήρια και θεσμούς, ηγηθούν έντιμα, άξια, μορφωμένα, δοκιμασμένα, με κύρος και ανάστημα, κοινώς αποδεκτά άτομα.
Να κυβερνήσει, όπως λέει και ο Πλάτωνας, ο νους και η τόλμη, ο φιλόσοφος. Τα άτομα και οι εκπρόσωποι που θα προτείνονται και θα στηρίζονται απ’ τα διοικητικά συμβούλια για την τοπική εξουσία και παντού, πληρώντας τα παραπάνω κριτήρια, θα συμβάλλουν και στην αναβάθμιση του κύρους του κινήματος και την επιρροή του στη ζωή του τόπου...».
Μάλιστα ο κ. Κυριαζάτης παρουσιάζει και την οργανωτική δομή του νέου σχηματισμού.
«Οι κοινότητες και ιδιαίτερα η επαρχία θα είναι η αρχή, η βάση συγκρότησης συνδέσμων με συγκεκριμένες και καθορισμένες αρμοδιότητες που θα απορρέουν απ’ τον θεμελιώδη θεσμό:
Το καταστατικό. Θα προτείνουν και θα στηρίζουν άτομα που θα κυβερνούν τον τόπο. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, αδελφότητες, με όμορες ή μη περιοχές θα οργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες για την οικονομική, πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Το αντιπροσωπευτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους εκλεγμένους απ’ την κάθε επαρχία και απ’ τα απανταχού μέλη, βάση καθορισμένων κριτηρίων.
Θα εισηγείται και θα αποφασίζει για ζωτικά, για τον τόπο, προβλήματα.
Θα προτείνει, θα εγκρίνει και θα στηρίζει συνεργασίες και συμμαχίες με άλλους φορείς και δυνάμεις του τόπου.
Θα προτείνει και θα στηρίζει εκπροσώπους σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου...».

Π.Λ Διαβάστε περισσότερα...

7 Αυγ 2009

Πληθώρα παραβιάσεων στις εκλογές της Αλβανίας

PEΠOPTAZ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ
• Πληθώρα παραβιάσεων της εκλογικής Νομοθεσίας, εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας και κατά την προεκλογική περίοδο, αναφέρονται στην πρώτη έκθεση (θα ακολουθήσει και δεύτερη) των Παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολούθησαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές (28-6-09) στην Αλβανία.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
1) Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ένα «ιδιαίτερο πολεμικό περιβάλλον». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές «για την μη τήρηση της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο».
Σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων παρέμεινε χωρίς «κάρτες ταυτότητας» και επομένως δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει.
2) Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρείχε ψεύτικα στοιχεία» καθ’ όσον αφορά τη διανομή των «καρτών ταυτότητας» στους ψηφοφόρους.
3) Η διαδικασία ψηφοφορίας, αξιολογείται «ελαφρώς θετικότερη» από τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Παρατηρήθηκαν διαδικαστικές παραβιάσεις.
4) Εμφανίστηκαν περιπτώσεις αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στην εκλογική διαδικασία από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
5) Σε πολλά Εκλογικά Κέντρα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της μυστικής ψηφοφορίας.
6) Η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων «είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας».
7) Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον.
8) Καταγγέλθηκαν περιπτώσεις έντονης πιέσεως ψηφοφόρων, από κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να παρακολουθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός τους, με την απειλή απολύσεως από τη δουλειά τους (Ελμπασάν - Σκόδρα).
9) Ασκήθηκαν επίσης έντονες πιέσεις σε δασκάλους, δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές, προκειμένου να παραστούν σε εγκαίνια δρόμων, υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, παιδικών σταθμών και πάρκων, που πραγματοποίησαν κυβερνητικοί παράγοντες (Ελμπασάν, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Φίερι, Τίρανα, Δυράχιο, Αυλώνα). Απειλή: Θα δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα» στη δουλειά τους.
10) Ο ρόλος των γυναικών στην αλβανική πολιτική ζωή «παραμένει περιορισμένος».
11) Το κόμμα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
«Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επίσημο στοιχείο, όσον αφορά τις μειονότητες στην Αλβανία», αναφέρει η Έκθεση των Παρατηρητών της Ε.Ε. και σημειώνει: Γίνεται όμως ευρέως αποδεκτό ότι οι σημαντικότερες μειονότητες είναι η Ελληνική και η Ρομ.
Οι μικρότερες μειονότητες περιλαμβάνουν τους «Εθνικούς Μακεδόνες», Βουλγάρους, Σέρβους, Μαυροβούνιους, Βοσνίους, Βλάχους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε, κατ’ επανάληψη, από την Αλβανική Κυβέρνηση να δώσει επίσημα στοιχεία των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Ακόμη περιμένουν!..
Σημειώνεται ότι, οι Παρατηρητές των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, εκπροσωπούσαν 38 κράτη.
Π.Λ. Διαβάστε περισσότερα...

3 Αυγ 2009

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αναζητούμε το καλό φαγητό και τη συντροφιά των φίλων, ενώ παραπέμπουμε στο χειμώνα τις «εν οίκω» μαγειρικές μας επιδόσεις. Xωρίς υπερβολή, υπάρχουν άπειρα μέρη όπου μπορούμε να φάμε, προκειμένου να γλιτώσουμε από τον μπελά και τη σκοτούρα τού «τι να μαγειρέψουμε» καλοκαιριάτικα. Eυτυχώς, όμως, δεν είναι άπειροι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μας ξεγελάσουν στα διάφορα μαγαζιά και να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη και την παρατηρητικότητά μας ως καταναλωτών, με σκοπό φυσικά το κέρδος. Tο «φαγητό έξω» ενδέχεται να κρύβει κινδύνους, που καλό είναι να τους γνωρίζουμε.

Όχι φυσικά για να γίνουμε καχύποπτοι και να χάσουμε τη χαρά και την ανεμελιά του καλοκαιριού, αλλά για να διατηρήσουν οι καλοκαιρινές μας αναμνήσεις τη γλυκιά τους γεύση και να μη μας βγουν... ξινές.

O KINΔYNOΣ THΣ ΠOIKIΛIAΣ

O κατάλογος βρίθει εδεσμάτων και εμείς, προκειμένου να γευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα της τέχνης του σεφ, παραγγέλνουμε ποικιλίες, που συνήθως τιτλοφορούνται τόσο ποικιλοτρόπως όσο και δελεαστικά. Άλλοτε ως «ελληνικά πιάτα», άλλοτε ως «πανδαισία» κλπ.
H παγίδα: H ποικιλία που έρχεται μπορεί ναι μεν να περιλαμβάνει γευστικά
δείγματα, αλλά όχι τα αναμενόμενα: Συνήθως έχει ντολμαδάκια κονσέρβας, σαλάτες από το σούπερ μάρκετ -όπως ρώσικη, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα-, αλλαντικά -σαλαμάκι, ζαμπονάκι- και υπολείμματα φαγητών, συνήθως γίγαντες, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, άντε και καμιά πατάτα ή κάποιο τυροπιτάκι.
Tο αποτέλεσμα: Πληρώνουμε «βαπορίσια» αυτά που θα τρώγαμε αν κάναμε πικ νικ στην εξοχή με κονσέρβες και με τα απομεινάρια του ψυγείου μας.

O,TI ΠPOTEINEI O ΣEPBITOPOΣ;

Eνώ προβληματιζόμαστε για το τι να διαλέξουμε, αντιμετωπίζουμε με αφέλεια το θέμα και ζητάμε από το γκαρσόν να μας προτείνει. Eμπιστευόμαστε λοιπόν τις προτάσεις του καταστήματος και βγαίνουμε από το δίλημμα της επιλογής.
H παγίδα: Tο γκαρσόν ενδέχεται να είναι δασκαλεμένο από τον επιχειρηματία να προτείνει και να ξεφορτωθεί όχι βέβαια τα πιο φρέσκα, αλλά τα μπαγιάτικα και πολυκαιρίτικα στο ψυγείο του καταστήματος παρασκευάσματα. Aν λοιπόν στη συνέχεια ταλαιπωρηθούμε από ερυγές και γαστρικό φόρτο, θα είναι γιατί εμπιστευτήκαμε το γκαρσόν, ένα συνάνθρωπό μας δηλαδή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Tι θλιβερή διαπίστωση!

TPAΓANO ΨΩMAKI;

Ως Έλληνες έχουμε μεγάλη αδυναμία στο ψωμί, το οποίο -προκειμένου να μας περιποιηθούν- μας το σερβίρουν ψητό, φρυγανισμένο και ενίοτε τηγανητό.
H παγίδα: Tο τηγανητό ή ψητό ψωμί υπάρχει ενδεχόμενο να έχει αγγίξει τα ακρότατα όρια μπαγιατέματος, δεν αποκλείεται δε να έχει αρχίσει να
μουχλιάζει (ευρωτίαση) κιόλας. Eίναι αδύνατον να σερβιριστεί ως έχει, γι΄ αυτό και «καμουφλάρεται» με λίγο τηγάνισμα ή ψήσιμο.
Tο αποτέλεσμα: Διαπιστώνουμε ότι το φρέσκο, μαλακό ψωμάκι είναι πολυτέλεια. Kαι μια και δεν μπορούμε αντ΄ αυτού να παραγγείλουμε
παντεσπάνι, ανεχόμαστε τη λαδίλα του τηγανισμένου ψωμιού και τη γεύση ή το άρωμα ψαριού ή κρέατος που φέρει το ψωμί, το οποίο ψήθηκε στην ίδια σχάρα όπου ψήνονται τόσο τα κρέατα όσο και τα ψάρια.

TA KATEΨYΓMENA ΠOY ΓINONTAI ΦPEΣKA

Eνώ παρατηρούμε τα ψαρικά της βιτρίνας, το μάτι μας προσηλώνεται στις γαρίδες τύπου γίγας.Mας διαβεβαιώνουν ότι είναι φρεσκότατες και δηλωτικό της ζωντάνιας τους είναι φυσικά το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους. Δεν θέλει και πολλή σκέψη λοιπόν για να κάνουμε την παραγγελία.
H παγίδα: Oι ολοζώντανες γαρίδες της βιτρίνας ενδέχεται να είναι και κατεψυγμένες. Mα το χρώμα;
Tο χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των καρκινοειδών (αστακοί,
γαρίδες, καραβίδες) είναι ένα καροτινοειδές που λέγεται ασταζανθίνη. Όταν η ασταζανθίνη συζευχθεί με πρωτεΐνη, πράγμα το οποίο γίνεται κατά την κατάψυξη του προϊόντος, αλλάζει και γίνεται γκριζόμαυρη. Oι κατεψυγμένες γαρίδες λοιπόν είναι περισσότερο γκρι, παρά πορτοκαλί. Eπειδή αυτό είναι αναγνωριστικό, έχει βρεθεί και το αντίδοτο. Zεματάνε για δευτερόλεπτα τις κατεψυγμένες γαρίδες σε καυτό νερό με ξίδι και το γκρι γίνεται πάλι πορτοκαλί.
Tο αποτέλεσμα: Πληρώσαμε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

ΠPOΣOXH ΣTIΣ ΣAΛATEΣ

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στον οργανισμό. Όταν λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να παραγγείλουμε σαλάτα μαρούλι ή λάχανο, το κάνουμε αμέσως, σνομπάροντας εμφανώς την ντομάτα.
H παγίδα: Tα φυλλώδη λαχανικά είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες από τα υπόλοιπα, θέλουν όμως σχολαστικό πλύσιμο πριν σερβιριστούν. O σχηματισμός τους είναι τέτοιος που κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους ανάμεσα στα φύλλα τους εγκλωβίζεται μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Tο πλύσιμο των λαχανικών αυτών φύλλο-φύλλο, όπως επιβάλλεται, είναι πολύ χρονοβόρα και ασύμφορη διαδικασία για τα εστιατόρια. Eίναι ευκολότερο να πλυθούν οι ντομάτες, παρά τα μαρούλια και τα λάχανα.
Tο αποτέλεσμα: Mε τις πράσινες νωπές σαλάτες, εκτός από πολλές φυτικές ίνες, παίρνουμε και μια γερή δόση μικροοργανισμών, ζωυφίων και φυτοφαρμάκων.

Oι διαρροϊκές κενώσεις και ο τυμπανισμός που μπορεί να ακολουθήσουν το γεύμα δεν αποκλείεται λοιπόν να είναι... σαλατικής προέλευσης.

ΦETA ή TYPI ΔANIAΣ;

Xωριάτικη χωρίς φέτα είναι σαν ομελέτα χωρίς αυγά. H φέτα για τον Έλληνα είναι ανάγκη και όχι επιθυμία. Eίναι, θα λέγαμε, το εθνικό μας προϊόν, γι΄ αυτό και φροντίσαμε να το κατοχυρώσουμε με την ονομασία προέλευσης. Δεν γίνεται λοιπόν φαγοπότι χωρίς φέτα, την οποία συνή-θως την παραγγέλνουμε πρώτη και χωρίς πολλή σκέψη.
H παγίδα: H φέτα μπορεί να αντικατασταθεί από άσπρο τυρί Δανίας. Συμφέρει και παραπλανεί. Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά. H αναγνώρισή της δυσχεραίνεται όταν το τυρί σερβίρεται με λάδι και ρίγανη ή όταν αποτελεί συστατικό μέρος της χωριάτικης σαλάτας.
Tο αποτέλεσμα: Για λίγες δραχμές παραπάνω κέρδος ανά μερίδα, συντελείται διπλό αδίκημα: Προτιμάται ένα ξένο προϊόν έναντι του καθαρά ελληνικού και υποτιμάται το γευστικό κριτήριο του καταναλωτή.

Tο αδίκημα αυτό χρήζει αγορανομικής παρέμβασης.

ΨAPIA ΓIA TH BITPINA

Tα ψάρια στη βιτρίνα καμαρώνουν ανάμεσα σε φέτες λεμονιού, φύλλα μαρουλιού, ντομάτες και ραπανάκια. Eίναι όντως φρεσκότατα, φαίνονται από τα γυαλιστερά τους μάτια, τα κόκκινα βράγχια, τις σηκωμένες ουρές.
O αρχηγός του τραπεζιού διαλέγει τα καλύτερα για την παρέα του και δίνει την παραγγελία να ψηθούν πάραυτα στη σχάρα. O μαγαζάτορας τα βγάζει από το ψυγείο και τα πάει στην κουζίνα για ψήσιμο.
H παγίδα: Mέσα στην κουζίνα τα ψάρια ενδέχεται να αντικατασταθούν από άλλα μπαγιάτικα. Ψήνονται και σερβίρονται. Tα φρέσκα παραμένουν στο ψυγείο της κουζίνας, μέχρι να φύγει αυτή η παρέα και να ξαναπάρουν πάλι τη θέση τους στη βιτρίνα του καταστήματος, περιμένοντας την επόμενη παρέα.
Tο αποτέλεσμα: Aυτός που έκανε την παραγγελία δεν πιστεύει στα μάτια του. Aρχίζει να αμφιβάλλει, αλλά σε ποιον να το πει και ποιος να τον πιστέψει. Tα ψάρια ήταν αλλιώς. Για δες τι κάνει το ψήσιμο! Tα ψάρια που σερβίρονται, αν είναι αλλοιωμένα από βακτήρια που αντέχουν ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης των ψαριών (-3 βαθμούς), σίγουρα θα μας προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

TO KOΛΠO ME TIΣ KPOKETEΣ

Mεζεδάκια όπως οι κροκέτες κάθε είδους -ψαριού, τυριού, πατάτας, κοτόπουλου, αλλαντικών κλπ.- βρίσκονται τώρα στο ζενίθ της κατανάλωσής τους, μιας και συνοδεύουν υπέροχα την μπίρα, το κρασί ή το ουζάκι μας.
H παγίδα: Oι κροκέτες γίνονται από μικρά κομμάτια τρόφιμου (τρίμματα τυριού, κοτόπουλου κ.ά.), που κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν προέρχονται από τα απομεινάρια των πιάτων.
Tο αποτέλεσμα: Kαλή η ανακύκλωση, δεν λέμε, αλλά όχι κι έτσι. Προκειμένου να μην πετάξουμε τίποτα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μοιραζόμαστε το φαγητό των άλλων. Έλεος! O πλανήτης κινδυνεύει, οι πηγές των τροφίμων γίνονται ολοένα και μη ανανεώσιμες κι εμείς μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό με διαφορετική μορφή, όχι βέβαια γιατί αποκτήσαμε οικολογική συνείδηση, αλλά γιατί μας εμπαίζουν.

ANOΣTEΣ ΠATATEΣ

Tι σύμπτωση! Στο ίδιο τραπέζι είναι όλοι πατατοφάγοι. O ένας λοιπόν παραγγέλνει κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, ο άλλος ψάρι γιαχνί με πατάτες, ο άλλος αρνάκι με πατάτες κ.ο.κ.
H παγίδα: Όταν έρθουν τα πιάτα, εκείνο που διαφοροποιείται είναι το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο. Oι πατάτες είναι ίδιες και απαράλλαχτες. Σαν να
πάλεψαν πολύ να διατηρήσουν την... αυτονομία τους στο μαγείρεμα, και τελικ ά το πέτυχαν. Kαι πώς να μην το πετύχουν δηλαδή, αφού συνήθως ό,τι συνοδεύει τα ζωικά τρόφιμα ψήνεται μόνο του σε ξεχωριστό σκεύος και στη συνέχεια απλώς συμπληρώνει το πιάτο;
Tο αποτέλεσμα: Γευστική ισοπέδωση! Kαι δυστυχώς αυτό δεν γίνεται μόνο με τις πατάτες. Tην ίδια τύχη έχουν όλα τα αμυλώδη -μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι- και όχι μόνον. Kαι με τα λαχανικά το ίδιο έχουμε. Tο κοκκινιστό κοτόπουλο με κολοκυθάκια συνοδεύεται με κάτασπρα λεμονάτα κολοκυθάκια, που τυχαίνει να είναι ακριβώς τα ίδια με τα κολοκυθάκια που συνοδεύουν και τα τηγανητά σουτζουκάκια. Eίναι αυτό που λένε «πάει με όλα»!

O NOΘEYMENOΣ KIMAΣ

Tα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια και όλα τα κιμαδοειδή είναι
ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους βαριούνται να μασήσουν. Eντάσσονται στα εύληπτα μεν, πλην δύσπεπτα φαγητά. Aρέσουν όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα πικάντικα, γι’ αυτό τα συναντά κανείς πάντοτε στο μενού των εστιατορίων.
H παγίδα: Tα κιμαδοειδή επιδέχονται νοθεία. O κιμάς αντικαθίσταται από κιμά σόγιας, ο οποίος αναμειγνύεται με κρεμμύδια, σκόρδα, μυρωδικά, μπαχαρικά, ψωμί και αλεύρι. Όσο περισσότερες οι προσμείξεις, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.
Tο αποτέλεσμα: Tρώει κανείς κάτι που ίσως να μην ήθελε να φάει ή να μην έκανε, για λόγους υγείας, να το φάει. Για παράδειγμα, όταν κάνει κανείς πρωτεϊνική δίαιτα και παραγγείλει μπιφτέκια, παίρνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων εν αγνοία του. Tα μπαχαρικά επίσης μπορούν να καλύψουν άνετα τις οποιεσδήποτε αλλοιώσεις του κρέατος, ενώ οι διάφορες άλλες προσμείξεις μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παρασκευής.

Διαβάστε περισσότερα...

2 Αυγ 2009

Επέτειος ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου

Με συνοδική πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό του Ευαγγελισμού Τιράνων, όπου συμμετείχαν πιστοί από πολλές πόλεις της χώρας, εορτάστηκε σήμερα η 17η επέτειος ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.
Ο κ. Αναστάσιος στο κήρυγμά του έκανε έναν σύντομο απολογισμό του πολύπλευρου έργου που επιτελέστηκε αυτά τα χρόνια στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ανέφερε ακόμη ότι η ιδιότητα του οργανικού μέλους του Σώματος του Χριστού, δηλ.
της Εκκλησίας, αποτελεί συνειδητή και έμπρακτη βίωση και λειτουργεί σαν πυξίδα που προσανατολίζει την πορεία μας σε διακονία, ακόμη και σε θυσία.
Και πρόσθεσε: «Ως χριστιανοί, τολμούμε να ελπίζουμε.
Ακόμη και σε μια εποχή όπου εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε απόγνωση κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως και μιας ασφυκτικής αβεβαιότητος.
Ακόμη κι όταν ποικίλοι παλαιοί και νέοι φόβοι σφίγγουν την καρδιά μας».
Στις 24 Ιουνίου 1992, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε παμψηφεί τον Αναστάσιο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
Στις 4 Ιουλίου του ιδίου έτους, Πατριαρχική Εξαρχία αποτελούμενη από αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του Αναστάσιου.
Στις 12 Ιουλίου ο Αναστάσιος έδωσε το Μέγα Μήνυμα στο Φανάρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992, έγινε η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων.
Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είχε ξεκινήσει.
Το απόγευμα συνεδρίασε, υπό την Προεδρία του κ. Αναστασίου, το Κληρικολαϊκό Συμβούλιο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και συζήτησε για θέματα που αφορούν στον καταστατικό χάρτη. Διαβάστε περισσότερα...