PEΠOPTAZ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ
• Πληθώρα παραβιάσεων της εκλογικής Νομοθεσίας, εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας και κατά την προεκλογική περίοδο, αναφέρονται στην πρώτη έκθεση (θα ακολουθήσει και δεύτερη) των Παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολούθησαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές (28-6-09) στην Αλβανία.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
1) Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ένα «ιδιαίτερο πολεμικό περιβάλλον». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές «για την μη τήρηση της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο».
Σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων παρέμεινε χωρίς «κάρτες ταυτότητας» και επομένως δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει.
2) Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρείχε ψεύτικα στοιχεία» καθ’ όσον αφορά τη διανομή των «καρτών ταυτότητας» στους ψηφοφόρους.
3) Η διαδικασία ψηφοφορίας, αξιολογείται «ελαφρώς θετικότερη» από τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Παρατηρήθηκαν διαδικαστικές παραβιάσεις.
4) Εμφανίστηκαν περιπτώσεις αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στην εκλογική διαδικασία από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
5) Σε πολλά Εκλογικά Κέντρα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της μυστικής ψηφοφορίας.
6) Η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων «είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας».
7) Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον.
8) Καταγγέλθηκαν περιπτώσεις έντονης πιέσεως ψηφοφόρων, από κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να παρακολουθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός τους, με την απειλή απολύσεως από τη δουλειά τους (Ελμπασάν - Σκόδρα).
9) Ασκήθηκαν επίσης έντονες πιέσεις σε δασκάλους, δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές, προκειμένου να παραστούν σε εγκαίνια δρόμων, υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, παιδικών σταθμών και πάρκων, που πραγματοποίησαν κυβερνητικοί παράγοντες (Ελμπασάν, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Φίερι, Τίρανα, Δυράχιο, Αυλώνα). Απειλή: Θα δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα» στη δουλειά τους.
10) Ο ρόλος των γυναικών στην αλβανική πολιτική ζωή «παραμένει περιορισμένος».
11) Το κόμμα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
«Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επίσημο στοιχείο, όσον αφορά τις μειονότητες στην Αλβανία», αναφέρει η Έκθεση των Παρατηρητών της Ε.Ε. και σημειώνει: Γίνεται όμως ευρέως αποδεκτό ότι οι σημαντικότερες μειονότητες είναι η Ελληνική και η Ρομ.
Οι μικρότερες μειονότητες περιλαμβάνουν τους «Εθνικούς Μακεδόνες», Βουλγάρους, Σέρβους, Μαυροβούνιους, Βοσνίους, Βλάχους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε, κατ’ επανάληψη, από την Αλβανική Κυβέρνηση να δώσει επίσημα στοιχεία των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Ακόμη περιμένουν!..
Σημειώνεται ότι, οι Παρατηρητές των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, εκπροσωπούσαν 38 κράτη.
Π.Λ.
Παρίσι: Συνάντηση Σολτς – Μακρόν με το βλέμμα στις κινήσεις Τραμπ
Πριν από 36 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου