' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

16 Σεπ 2010

Αλβανία: Πρόγραμμα για καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων για ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών

Την ανάπτυξη του νέου, εθνικού προγράμματος καλλιέργειας οπωροφόρων δέντρων (φουντουκιές, καρυδιές, καστανιές, αμυγδαλιές και ροδιές), συζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, με την αρμόδια ομάδα εργασίας.
Σε ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης τονίζεται ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που στοχεύει στην αύξηση των εκτάσεων καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων.
Ακολουθώντας το πρόγραμμα για τις καλλιέργειες ελαιόδεντρων, το νέο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επισήμανε ο κ. Μπερίσα, προσθέτοντας ότι θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της φτώχειας και, παράλληλα, εξερεύνησης νέων ευκαιριών από τους αγρότες για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.
"Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων

προσφέρει μεγαλύτερη δυναμική, σε σχέση με αυτή των ελαιόδεντρων", είπε ο κ. Μπερίσα και πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη των νέων καλλιεργειών, οι αγρότες θα ενισχύσουν την παραγωγή, αλλά και το εισόδημά τους.
Μάλιστα, ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Αλβανίας της παρέχει πλεονέκτημα για την ανάπτυξη καλλιεργειών φουντουκιών.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός πρότεινε στα μέλη της ομάδας εργασίας να διεξάγουν επιστημονική έρευνα για την καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων, παρόμοια μ� αυτήν που διεξήχθη για τα ελαιόδεντρα, με στόχο να αποσαφηνιστούν ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες.
Το πρόγραμμα για τα οπωροφόρα δέντρα στηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πόρους από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας IPA.

Πηγή: ΑΠΕ 16/09/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: