' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

16 Σεπ 2010

Αλβανία: Πρόγραμμα για καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων για ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών

Την ανάπτυξη του νέου, εθνικού προγράμματος καλλιέργειας οπωροφόρων δέντρων (φουντουκιές, καρυδιές, καστανιές, αμυγδαλιές και ροδιές), συζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, με την αρμόδια ομάδα εργασίας.
Σε ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης τονίζεται ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που στοχεύει στην αύξηση των εκτάσεων καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων.
Ακολουθώντας το πρόγραμμα για τις καλλιέργειες ελαιόδεντρων, το νέο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επισήμανε ο κ. Μπερίσα, προσθέτοντας ότι θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της φτώχειας και, παράλληλα, εξερεύνησης νέων ευκαιριών από τους αγρότες για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.
"Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων

προσφέρει μεγαλύτερη δυναμική, σε σχέση με αυτή των ελαιόδεντρων", είπε ο κ. Μπερίσα και πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη των νέων καλλιεργειών, οι αγρότες θα ενισχύσουν την παραγωγή, αλλά και το εισόδημά τους.
Μάλιστα, ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Αλβανίας της παρέχει πλεονέκτημα για την ανάπτυξη καλλιεργειών φουντουκιών.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός πρότεινε στα μέλη της ομάδας εργασίας να διεξάγουν επιστημονική έρευνα για την καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων, παρόμοια μ� αυτήν που διεξήχθη για τα ελαιόδεντρα, με στόχο να αποσαφηνιστούν ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες.
Το πρόγραμμα για τα οπωροφόρα δέντρα στηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πόρους από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας IPA.

Πηγή: ΑΠΕ 16/09/10
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΑΔ: ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα, 15-09-2010

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν, χθες, οι συναντήσεις του προέδρου του ΚΕΑΔ κου. Ευάγγελου Ντούλε και του προέδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «Ομόνοια» κου. Βασίλη Μπολάνου με τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Στις έκτατες συναντήσεις των δύο προέδρων σημαντικό ρόλο συνετέλεσαν οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, που συγκλόνισαν το βορειοηπειρωτικό γίγνεσθαι.

Μείζονος σημασίας ζητήματα για τους Βορειοηπειρώτες αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα, που παρέδωσαν οι κ.κ Ντούλες και Μπολάνος στον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά « πως η ελληνική πολιτεία βρίσκεται κοντά στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα».

Μέρος της πολιτικής ατζέντας των θεμάτων των εκπροσώπων της Ελληνικής Μειονότητας, που συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό, αποτέλεσε και η στυγερή δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

Τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τα εκπαιδευτικά, τα πολιτιστικά, η ανάπτυξη υποδομών στο χώρο όπου διαβιεί το ελληνικό στοιχείο, το τραγικό συμβάν στη Χιμάρα, η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και η χορήγηση της συντάξεως του ΟΓΑ στους υπερήλικες Έλληνες Βορειοηπειρώτες, τέθηκαν επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελληνικής Μειονότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η συζήτηση και με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της τελευταίας για θέματα που απασχολούν την Ε.Ε. Μειονότητα.

Την πλήρη στήριξη της Ν.Δ. και του προέδρου της κου. Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κύκλος των επαφών, των εκπροσώπων του Ελληνισμού, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και εισακούστηκε απ’ όλους η άμεση ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας εξέφρασε την άμεση αρωγή της, για την επίλυση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και δη τη στήριξή της προς την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Μαίου 2011.

Εν κατακλείδι, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε, για μία ακόμη φορά, ηχηρό μήνυμα ότι η πορεία των διμερών ελληνοαλβανικών σχέσεων καθορίζεται από το σεβασμό των αναφαίρετων δικαιωμάτων των μελών της Ε.Ε. Μειονότητας και των διεθνών κεκτημένων που έχει υπογράψει η Αλβανία.

Η Εκπρόσωπος τύπου του ΚΕΑΔ στην Ελλάδα
Ηλέκτρα Κίκη

http://neolaia-kead.blogspot.com/2010/09/blog-post_16.html
Διαβάστε περισσότερα...

13 Σεπ 2010

Ι. Μέτα: «Θα προστατεύσουμε την ελληνική μειονότητα»

Υπέρ της ελληνοαλβανικής συνεργασίας τάχθηκε σήμερα Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, δηλώνοντας ότι: «Οι σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικές κι αυτή η εξαιρετική συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση των όσων δήλωσε την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με τη πρόσφατη δολοφονία Έλληνα μειονοτικού, στη Χειμάρρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες».



Συνεχίζοντας ο κ. Μέτα τόνισε ότι: «η αλβανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, καθώς και άλλων μειονοτήτων, καθώς η Αλβανία ως ευρωπαϊκό κράτος, είναι κατά των διακρίσεων».



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ata
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σχολική χρονιά στη Βόρειο Ήπειρο

Μία νέα σχολική χρονιά αρχίζει μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εν Ελλάδι πολιτικών για το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο τραγική η κατάσταση στο χώρο της παιδείας. Εκεί όμως που η κατάσταση της παιδείας είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαιτέρως τραγική είναι στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, όπου η σχολική χρονιά άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα. Η πάγια και συνεχώς κλιμακούμενη ανθελληνική πολιτική της Αλβανίας, που συχνά εμφανίζεται ως προβατόσχημος λύκος, σε συνδυασμό με την τωρινή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας (σκέτο και χωρίς σχολιασμό) και της εξωτερικής πολιτικής γενικότερα, τις προσωπικές αντιλήψεις των εκεί υψηλά ιστάμενων, και δυστυχώς την καταστροφική κομματικοποίηση πολλών παραγόντων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα για τη σημερινή κατάσταση.

Ως ΣΦΕΒΑ στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους μαθητές στη Βόρειο Ήπειρο και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να αγαπούν τα ελληνικά γράμματα. Καλούμε επίσης όλους να ακούσουν προσεχτικά τις ιδιαζόντως επίκαιρες διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που περιόδευσε και μαρτύρησε στη Βόρειο Ήπειρο. Οι διδαχές αυτές θέτουν την επιδίωξη ελληνικής παιδείας ως πρωτεύον μηχανισμό επιβίωσης αρχικά και αναγέννησης μετέπειτα του υπόδουλου Ελληνισμού. Για την ελληνική γλώσσα έχυσε το αίμα του και ο Αριστοτέλης Γκούμας πριν λίγο καιρό. Και αυτήν την ελληνική γλώσσα, όπως και την ελληνική ιστορία, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε το παν ώστε να μπορεί κάθε μικρό Βορειοηπειρωτόπουλο να τη μαθαίνει και να την ομιλεί ελεύθερα.

ΣΦΕΒΑ

ΥΓ: Με την αρωγή πολλών φιλοπάτριδων Ελλήνων η ΣΦΕΒΑ θα χρηματοδοτήσει και φέτος φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε επιλεγμένες περιοχές, ως προσωρινή λύση ανάγκης εκεί που δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκή και οργανωμένα ελληνικά εκπαιδευτήρια.

http://www.sfeva.gr/EFDEFB68.el.aspx
Διαβάστε περισσότερα...

Διαφθορά και Επαναστάτες του Πολυτεχνείου.

Κάθε χρόνο σαν βόδια γιορτάζουμε την "επανάσταση" του Πολυτεχνείου. Την επανάσταση της γενιάς των ανθρώπων που σήμερα είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της Ελλάδας.

Κατάστρεψαν την Ελλάδα κλέβοντας, καταστρέφοντας, σιωπώντας ενώ έβλεπαν τους άλλους να κλέβουν. Μας μάθανε τον "κλέφτη" να τον λέμε "'έξυπνο". Αλλάξανε το "μάθε τέχνη και άστηνε" με το "μπες παιδάκι μου στο δημόσιο να μην δουλεύεις".

Σήμερα έχετε πάρει σύνταξη ή είστε κοντά... έχετε κάνει το κομπόδεματάκι σας... τώρα κάνετε τα ταξιδάκια σας στο εξωτερικό... Μένουμε πίσω εμείς. Τα παιδιά σας. Με το χάος που μας κληρονομήσατε και πρέπει να το πληρώσουμε με την ζωή μας. Σας ευχαριστούμε!!

Σκέφτομαι τι πρέπει να σας κάνουμε για να πληρώσετε το κακό που έχετε κάνει. Φυλακή; Εξορία; Βασανιστήρια; Ολα μαζί;


Ευτυχώς ο Θεός και η ζωή έχουν αναλάβει την τιμωρία σας και δεν χρειάζεται να λερώσουμε τα χέρια μας. Σε βλέπω που περιμένεις έξω από το παρκαρισμένο Mercedes μέχρι να έρθει ο πακιστανός για να τον φορτώσεις και να βρεις "χαρά" από πίσω. Σε βλέπω που περπατάς μόνος στο δρόμο και δεν σου δίνει κανείς σημασία ή σου λένε καλημέρα και μετά σε φτύνουν. Σε βλέπω που σε έχουν παρατήσει τα παιδιά σου. Σε βλέπω που δεν έχεις πια φίλους. Αυτή είναι η τιμωρία σου "Επαναστάτη της Διαφθοράς". Η μοναξιά.

Μας κληρονομήσατε σύνταξη στα 65 έτη. Είμαι 35 χρονών. Εχω 30 χρόνια μπροστά μου για να διορθώσω όσα καταστρέψατε. Είμαι η γενιά που παίρνει την σκυτάλη. Θα κάνω ότι μπορώ.

Δεν έχω μίσος. Αηδία νιώθω μόνο. Οσο για εσάς "Επαναστάτες της Διαφθοράς" εδώ θα είμαι και θα σας βλέπω. Με την άκρη του ματιού μου. Θα σας βλέπω να λιώνετε στην μοναξιά.

http://stokefali.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...