' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

1 Απρ 2009

Σε ισχύ η συμφωνία σταθεροποίησης ΕΕ - Αλβανίας

Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σύμφωνα με όσα δήλωσε η αρμόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υπουργός της αλβανικής κυβέρνησης, Μαϊλίντα Μπρέγκου.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα που απορρέουν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, είναι η σύσταση μικτών δομών Ε.Ε. - Αλβανίας, όπως το Συμβούλιο Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, η Επιτροπή και οι υποεπιτροπές Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, οι οποίες θα έχουν την εποπτεία της εφαρμογής της Συμφωνίας.

Εκτός από τα καθήκοντα που έρχονται μετά την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας, η χώρα θα έχει και οφέλη, σημειώνουν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου της Τετάρτης. Ως οφέλη, οι εφημερίδες αναφέρουν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων και εργαζομένων.

Η Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν έναν κοινό χώρο όπου τα προϊόντα, οι πολίτες, τα κεφάλαια και οι υπηρεσίες θα κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς τεχνικά ή φυσικά εμπόδια.

Η Συμφωνία προϋποθέτει αμοιβαιότητα στην αντιμετώπιση των νόμιμα απασχολουμένων εργαζομένων στις αντίστοιχες χώρες, ενώ ένα ακόμη από τα οφέλη που απορρέουν από αυτή είναι και το δικαίωμα που έχουν οι σύζυγοι και τα παιδιά ενός νόμιμα απασχολουμένου εργαζόμενου σε μια χώρα να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην αντίστοιχη χώρα μέλος.

πηγη εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: