' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

10 Δεκ 2009

15 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Σεβαστιανού

12 Δεκεμβρίου 1994. Ὁ Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, ὁ ἐθνάρχης τῆς Βορείου Ἠπείρου καὶ πατέρας τῶν Βορειοηπειρωτῶν, φεύγει ἀπὸ τὴ ζωὴ μετὰ ἀπὸ σκληρὴ μάχη μὲ τὴν ἀσθένεια. Ὁ Ἐπίσκοπος πού γιὰ ὁλόκληρες δεκαετίες ὄρθωσε τὸ ἀνάστημά του καὶ βροντοφώναξε (ὁλομόναχος στὴν ἀρχή, μὲ ὅλη τὴν Ἑλλάδα δίπλα του στὴ συνέχεια) γιὰ «τὸ δράμα καὶ τὸ κλάμμα» τῶν σκλαβωμένων ἀδελφῶν μας, σιωπᾶ ἐπὶ γῆς, γιὰ νὰ συνεχίσει τὴν ἱκετευτική του δέηση στὴν ἐπουράνια βασιλεία.... Διαβάστε περισσότερα...

28 Οκτ 2009

Αφιέρωμα σε αυτούς που δόξασαν την ΕΛΛΑΔΑ


Μετά την κατάληψη της Αλβανίας, τον Απρίλιο του 1939, από τη φασιστική Ιταλία, η στρατηγική κατάσταση στον ελληνικό χώρο ανατράπηκε. Η στρατηγική ιδέα "Μόνοι εναντίον των Βουλγάρων μόνων με την πρωτοβουλία του πολέμου στους Βουλγάρους", που υπήρχε μέχρι τότε έπαψε να ισχύει.

Έτσι το Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο προβαίνει στην εκπόνηση του πολεμικού σχεδίου ΙΒ, για να αντιμετωπιστούν δύο πλέον αντίπαλοι (Ιταλία και Βουλγαρία),που ενδεχόμενα θα ενεργούσαν ταυτόχρονα κατά της Ελλάδας και στη σύνταξη των παραλλαγών του ΙΒα και ΙΒβ.

Λεπτομερέστερα:

Το σχέδιο ΙΒ κάλυπτε τον κορμό της
Ελλάδας με αμυντική τοποθεσία τη γραμμή Αλιάκμονας-
Βενέτικος - Ζυγός Μετσόβου - 'Άραχθος (γραμμή ΙΒ).
Το σχέδιο ΙΒα κάλυπτε όλο το εθνικό
έδαφος με αμυντική τοποθεσία τη γραμμή σχεδόν των
συνόρων (γραμμή ΙΒα).
Το σχέδιο ΙΒβ κάλυπτε το μεγαλύτερο
μέρος του εθνικού εδάφους με αμυντική τοποθεσία μια
ενδιάμεση γραμμή μεταξύ των δύο προηγούμενων τοποθεσιών (γραμμή ΙΒβ).
Με βάση τα σχέδια αυτά τα Δ’ και Ε' Σώματα Στρατού , που είχαν την έδρα τους στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, θα αντιμετώπιζαν τη _Βουλγάρικη απειλή ενώ την απειλή της Ιταλίας από την Αλβανία θα αντιμετώπιζε στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) που είχε έδρα την Κοζάνη με τα Β και Γ Σώματα Στρατού εδρεύοντα στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα και στο χώρο της Ηπείρου η ενισχυμένη VIII Μεραρχία Πεζικού με έδρα τα Ιωάννινα, ενώ στον ενδιάμεσο χώρο της Πίνδου σαν σύνδεσμος των θεάτρων επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου ενεργούσε υπό το ΤΣΔΜ το Απόσπασμα Πίνδου με έδρα το Εφταχώρι

Η επίδοση του ιταλικού τελεσιγράφου έγινε την 03.00 της 28/10/1940.από το βιβλίο - ημερολόγιο το οποίο εξεδόθη μετά από τον πόλεμο, του Εμμανουέλλε Γκρατσι υπό τον τίτλο '' Μέρες Διπλωματίας '' , εις το κεφάλαιο περί Ελλάδος ,διαβάζουμε:

''Περίπου στις 02.50 της 28/10/1940,συνεπιβαινοντες σε οχήματος, που έφερε τα διακριτικά του ιταλικού διπλωματικού σώματος, ο επίσημος ιταλός διερμηνέας, ο στρατιωτικός ακόλουθος(οδηγός του οχήματος) και εγώ, πήραμε κατεύθυνση προς την εις Κηφισιά βρισκόμενη πρωθυπουργική κατοικία. αφού ο διερμηνέας και ο στρατιωτικός ακόλουθος είπαν προς τον χωροφύλακα-φρουρό τον λόγο της επισκέψεως, ότι δηλαδή είναι μεγάλη η ανάγκη ο πρέσβης της Ιταλίας να δει τον πρόεδρο της κυβερνήσεως, ο χωροφύλακας - φρουρός ειδοποίησε μέσα στο το σπίτι τον Ιωάννη Μεταξά.

Μετά από ένα περίπου δεκάλεπτο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της κυβερνήσεως και κατόπιν των σχετικών τυπικών φιλοφρονήσεων, με οδήγησε σε ένα δωμάτιο το οποιο μάλλον χρησιμοποιουσε σαν γραφείο. Εκεί μιλώντας γαλλικά ( αν και είχε υποψιαστεί τι συνέβαινε) μου ζήτησε να του πω τον λόγο της ξαφνικής αυτής επισκέψεως στις 03.00 το πρωί.Χωρίς κανένα άλλο λόγο του έδωσα το πολυσέλιδο δακτυλογραφημένο έγγραφο. Ήταν το τελεσίγραφο.

- Κύριε Πρωθυπουργέ ! Από μέρους της Ιταλικής κυβερνήσεως.

Ο Ιωάννης Μεταξάς ελαβε, πληρης συγκινήσεως, το έγγραφο που προανέφερα και προέβη εις την αναγνωσιν του. Κατά την διάρκεια αυτής της ανάγνωσης είδα από τα μάτια του κάποια δάκρυα τα οποία με τρόπον κάλυψε. Τελειώνοντας την ανάγνωση μου είπε :

- Ποτέ εις την στρατιωτική η την πολιτική μου ζωή δεν διάβασα τέτοιου αισχιστου βαθμού έγγραφο, στερημένου αλήθειας, πλήρους εμπάθειας, που μόνον ένας ανιστόρητος θα μπορούσε να γράψει. λοιπόν ομιλούμε σχετικώς περί καταστάσεως πόλεμου. - Κύριε πρωθυπουργέ δεν είναι απαραιτήτως κατάσταση πολεμου. η κυβέρνησης της Ιταλίας πιστεύει ότι η Ελλάς θα προβεί εις την πλήρη αναγνωρισι των όρων και ότι θα παραδώσει τις θέσεις οι οποίες ζητούνται.
- Και ποια είναι αυτά τα στρατηγικά σημεία τα οποία ζητά η Ιταλία?
- Δεν βρίσκομαι σε θέση να σας ενημερώσω κ πρωθυπουργέ γιατί από την Ρώμη τίποτα δεν μου ανεφερθικε. Το μόνο που μου τονιστηκε είναι ότι ώρα λήξεως του παρόντος τελεσιγράφου η 06.00 ώρα της 28/10/1940.
- Εν πάση περιπτώσει η διακοινώσεις αυτή αποτελεί κήρυξης πολέμου.
- Όχι κύριε πρωθυπουργέ! είναι απλώς ένα τελεσίγραφο.
- Ισοδύναμο προς πόλεμο ως ειπον προς υμάς κ πρεσβευτα.
Τέλος σηκώθηκε από την θέση του και μου υπέδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι η συνομιλία μας είχε λάβει τέλος.
- Αντίο σας κ πρέσβη. Aπό τις 06.00 πρωινής λοιπόν.

- Κ α λ ω ς .

Υποκλίθηκα με τον βαθύτερο σεβασμό ενώπιον του γέροντος στρατηγού- πρωθυπουργού που από την πρώτη στιγμή διαλεξεν τον δρόμο της θυσίας από τον δρόμο της ατίμωσης για τον λαό του.

Μετά την συνάντηση με τον Ιταλό πρέσβη ο πόλεμος ουσιαστικά είχε αρχίσει
Ο Ιωαν. Μεταξάς ενήργησε ως εξής:
Τηλεφωνεί στο Βασιλιά Γεώργιο β' και τον ενημερώνει σχετικά.
Ειδοποιείται το υπουργείο ναυτικού και αφού τίθεται εις πολεμικό συναγερμό, όλος ο στόλος βρίσκεται «υπ' ατμόν» για κάθε ενδεχόμενο.

Ειδοποιείται ο λόρδος Παλαιρετ, Βρετανός πρέσβης, περί των νυκτερινών εξελίξεων και αυτός από την μεριά του ενημερώνει την βρετανική κυβερνηση στο Λονδίνο.

Ειδοποιούνται και αφού ενημερώνονται οι Έλληνες πρέσβεις στην Άγκυρα και Βελιγράδι με την σειρά τους ενημερώνουν τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας .

Ο Ιωάννης Μεταξάς θα ενημερώσει και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθο και θα τον παρακαλέσει να ευλογήσει '' όπλα τα ιερά'' εν όψει του τιτάνιου αγώνα που άρχιζε...
Την 04.30 πρωινή της 28/Οκτ/1940,συνερχεται παρουσία του Βασιλέως Γεωργίου β' και του διάδοχου πρίγκιπα Παύλου το πρώτο πολεμικό συμβούλιο. Στο ανωτέρω συμβούλιο λόγω της παρουσίας του εκεί, προήδρευσε ο Βασιλιάς. Ο Ιωαν. Μεταξάς αναφέρθηκε παρουσία όλων λεπτομερώς για τα δραματικά γεγονότα της νύκτας. Το συμβούλιο προέβη εις τις εξης αποφασεις:
Ψηφιζει, αποδεχεται και υπογραφει.

Τα διαταγματα γενικης επιστρατευσεως του κατα ξηρά, θάλασσα και αέρα ελληνικού στρατού.

Ευρισκόμενης της χώρας σε πολεμική πλέον περίοδο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αναλάμβανε ο Βασιλιάς Γεώργιος β'.

Αρχιστράτηγος ανελάμβανε ο μέχρι τότε α/γ.ε.ς αντιστράτηγος Παπάγος Αλέξανδρος.

Ολόκληρος η ελληνική επικράτεια κηρύσσεται σε καταστασι πολιορκίας.

Αναβάλλονται επ' αόριστον οι πληρωμές χρεών και λοιπών άλλων πληρωμών.

Η Ελλάς δηλαδή εισηρχετε εις το δικαιοστάσιο της 28/10/1940.

Αναλόγως της περιφέρειας επιστρατεύτηκαν βάσει του ισχύοντος σχεδίου επιστρατεύσεως δέκα πέντε(15) έως είκοσι τρεις (23) ηλικίες. Η επιστράτευση έγινε με τέτοια τάξη ώστε την έκτη μέρα από την έναρξη του πόλεμου( 02/11/1940), να είναι έτοιμες:

Δέκα πέντε(15) μεραρχίες πεζικού,
Μια(1) μεραρχία ιππικού,
Τέσσερις(4) ταξιαρχίες ,πεζικού.
Συγκεκριμένα συγκροτήθηκαν και επιστρατεύθηκαν πλήρως:
Στην Αττική - Πελοπόννησο - Εύβοια οι II-III-IV μεραρχίες πεζικού και η 3η ταξιαρχία πεζικού Χαλκίδας.

Στην Κεντρική Μακεδονία επιστρατεύθηκαν οι VI-X-XI-XVII μεραρχίες πεζικού καθώς και η I μεραρχία ιππικού.

Στην Θεσσαλία και Δυτ. Μακεδονία επιστρατεύθηκαν οι I-IX μεραρχίες πεζικού καθώς και αι 4η-5η-15η ταξιαρχίες πεζικού.

Στην Ανατ. Μακεδονία και τον νομό Ξάνθης επιστρατεύθηκαν οι XVI-XIV μεραρχίες πεζικού.

Στην Δυτ. Θράκη επιστρατεύθηκαν οι XII και XII μεραρχίες πεζικού.

Στην Ήπειρο είχαν προεπιστρατευθει η VIII μεραρχία πεζικού και το απόσπασμα Πίνδου.

Στην Κρήτη επιστρατεύεται η V μεραρχία πεζικού η γνωστή μεραρχία Κρητών.

Το Ιταλικό πολεμικό σχέδιο προέβλεπε:

Σε πρώτο στάδιο, ισχυρή και «αιφνιδιαστική επιθετική» ενέργεια προς κατάληψη της Ηπείρου εκμηδένιση των εκεί ελληνικών δυνάμεων με ταυτόχρονες αποβατικές ενέργειες προς κατάληψη της Κέρκυρας και άλλων νησιών του Ιονίου.
Σε δεύτερο στάδιο συνέχιση των χερσαίων επιθετικών ενεργειών προς κατάληψη της Δυτικής Μακεδονίας.
Σε τρίτο στάδιο ταχεία προέλαση προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα με νέες δυνάμεις που θα αποβιβάζονταν στα ηπειρωτικά παράλια και τα νησιά προς κατάληψη ολόκληρης της χώρας.
Το σχέδιο επιχειρήσεων της Ανώτατης Διοίκησης των Ιταλικών Δυνάμεων Αλβανίας πρόβλεπε:

Σε πρώτη περίοδο τήρηση αμυντικής στάσεως από το XXVIου Σώματος Στρατού στην περιοχή ανατολικά της Κορυτσάς και επιθετικές ενέργειες του XXVου Σώματος Στρατού και μητροπολιτικών ναυτικών δυνάμεων προς κατάληψη της Ηπείρου και της Κέρκυρας.
Σε δεύτερη περίοδο επιθετικές ενέργειες του XXVIου Σώματος Στρατού προς κατάληψη της κοιλάδας του Αλιάκμονα και της Θεσσαλονίκης και συνέχιση "της προσπάθείας του XXVου Σώματος Στρατού από Άρτα προς Αθήνα και απο Βετσόβου προς τη θεσσαλική πεδιάδα. Ειδικότερα το Χερσαίο Σχέδιο Επιχειρήσεων της πρώτης περιόδου κατά Ηπείρου και Πίνδου:
Προέβλεπε επιθετικές ενέργειες κατά της ελληνικής αμυντικής διατάξεως στην τοποθεσία ΠΙΝΔΟΣ – ΕΛΑΙΑ -ΚΑΛΑΜΑΣ με κύρια προσπάθεια στον άξονα ελληνοαλβανικά σύνορα – Ιωάννινα - Άρτα προς διάρρηξη της στενωπού της Ελαιας εντός των τεσσάρων πρώτων ημερών και εκμετάλλευση προς κατάληψη των Ιωαννίνων και Άρτας με ταυτόχρονο υπερκερωτικό ελιγμό "εν είδει λαβίδος κατά τα άκρα" και στις κατευθύνσεις ελληνοαλβανικά σύνορα-Μέτσοβο και ελληνοαλβανικά σύνορα - Φιλιππιάδα, ενώ από της καταλήψεως του κάτω ρου του Καλαμά, πιθανώς, και επί της συγκλινούσης κατευθύνσεως κάτω ρους Καλαμά-Ιωάννινα και με κάλυψη πλευρών του μεν βόρειου με ενεργητική αμυντική στάση των δυνάμεων Κορυτσάς του δε δυτικού με το στόλο και πιθανή κατάληψη της Κέρκυρας.
Στήριζε την επιτυχία του στην αιφνιδιαστική εισβολή με τα ταχυκίνητα μέσα πριν τελειώσει η επιστράτευση, συγκέντρωση και προώθηση του ελληνικού στρατού καθώς και στην ευρεία χρησιμοποίηση της αεροπορίας που θα βομβάρδιζε τόσο την αμυντική τοποθεσία όσο και τις κυριότερες πόλεις και κόμβους συγκοινωνιών προκειμένου να παραλύσει το σχέδιο συγκεντρώσεως των ελληνικών δυνάμεων.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δόθηκαν οι ακόλουθες αποστολές:
Στην 3η Μεραρχία Αλπινιστών "Τζούλια", να εξασφαλίσει ευρεία κάλυψη του αριστερού της και να επιτεθεί κατά της τοποθεσίας της Πίνδου κινούμενη δια των δύο συγκροτημάτων της επί των ορεινών κατευθύνσεων Σταυρός – Φούρκα – Σαμαρίνα – Βωβούσα - Μέτσοβο και Γκόλιο - δυτικός Σμόλικας – Δίστρατο – Βωβούσα - Μέτσοβο, να καταλάβει την περιοχή του Μετσόβου για να παρεμποδίσει τη διαφυγή των ελληνικών δυνάμεων της Ηπείρου προς τα Ανατολικά και να απαγορέψει ενδεχόμενη κίνηση ελληνικών ενισχύσεων από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο.
Στην 23η Μεραρχία Πεζικού "Φερράρα" ενισχυμένη με τμήματα της 131 Τ/Θ Μεραρχίας «Κενταύρων» να κινηθεί επιθετικά δια των τεσσάρων φαλαγγών της επί των κατευθύνσεων Λεσκοβίκι - Μέρτζανη - Καλπάκι, Δρυμάδες – Λαχανόκαστρο - Καλπάκι, Κακαβιά - Χάνι Δελβινάκι - Καλπάκι και Κακαβιά – Κρυονέρι - Παλαιόκαστρο, προς διάρρηξη της στενωπού της Ελαίας και κατάληψη των Ιωαννίνων.
Στην 51η Μεραρχία Πεζικού "Σιέννα", να περάσει τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των ορέων Τσαμαντά και Σαρακίνας, να προελάσει δια των δύο φαλαγγών της επί των κατευθύνσεων Πόβλα – Κεραμίτσα - Βροσίνα και Κότσικα -Φιλιάτες - Παραπόταμος και αφού καταλάβει τον κάτω ρου του Καλαμά να προωθηθεί με όλες της τις δυνάμεις δια της αμαξιτής οδού προς Ιωάννινα
Στη Μεραρχία Ιππικού, να προελάσει στον παραλιακό άξονα Κονίσπολη – Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα για να καλύπτει από τα δυτικά το σώμα στρατού, ενεργούσα με την πρώτη φάλαγγα επί της κατευθύνσεως Κονίσπολη - Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα - Πάργα, με τη δεύτερη επί της κατευθύνσεως Καλαμάς – Μαργαρίτη - Φιλιππιάδα και με την τρίτη επί της κατευθύνσεως Φιλιππιάδα - Άρτα.
Στην 131 Τεθωρακισμένη Μεραρχία "Κενταύρων" μείον, να συγκεντρωθεί στην περιοχή Τεπελένι αποτελούσα την εφεδρεία του XXVου Σώματος Στρατού Τσαμουριάς, υπό δέσμευση στην περιοχή του της Ανώτατης Ιταλικής Διοικήσεως στην Αλβανία

Σχέδια Γενικού Στρατηγείου
Για την περιοχή της Ηπείρου ίσχυαν στις 27-10-40 τα ακόλουθα σχέδια:
Το σχέδιο ΙΒα που πρόβλεπε την άμυνα από την VIIIη Μεραρχία Πεζικού στη γραμμή Καλαμάς – Ελαία – Γκαμήλα - Σμόλικας (τοποθεσία ΙΒα στη ζώνη της). Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου ήταν η επιτυχία της επιστρατεύσεως, συγκεντρώσεως και έγκαιρης προωθήσεως των μονάδων στην τοποθεσία.
Το σχέδιο ΙΒ που πρόβλεπε την άμυνα από την VIII Μεραρχία Πεζικού στη γραμμή Ά ραχθος - Ζυγός Μετσόβου (τοποθεσία ΙΒ). Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα ήταν υποχρεωτική αν δεν κατορθωνόταν η έγκαιρη προώθηση των μονάδων βορειότερα της τοποθεσίας ΙΒ.
Τόσο το σχέδιο ΙΒα όσο και το σχέδιο ΙΒ πρόβλεπε ως βασική υποχρέωση της VIIIης Μεραρχίας την κάλυψη "εν παντί" του θεάτρου επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας από την κατεύθυνση Ιωάννινα - Μέτσοβο, γιαυτο το δεξιό της VIIIης Μεραρχίας έπρεπε να στηρίζεται είτε στο Σμόλικα, είτε στο Ζυγό Μετσόβου
Η πρωτοβουλία για το ποιο σχέδιο θα εφαρμοζόταν αφηνόταν στο Διοικητή της VIIIης Μεραρχίας Υποστράτηγο Κατσιμητρο).

Για την περιοχή της Πίνδου το σχέδιο επιχειρήσεων πρόβλεπε την εξασφάλιση από το Απόσπασμα Πίνδου είτε της τοποθεσίας ΙΒα στον τομέα του,είτε και νοτιοδυτικότερα, προς απαγόρευση των ορεινών διαβάσεων της Πίνδου και τήρηση συνδέσμου, δεξιά με την ΙΧη Μεραρχία Πεζικού στο Γράμμο και αριστερά με την VIIIη Μεραρχία Πεζικού είτε στο Σμόλικα είτε στο Ζυγό Μετσόβου.
Σε περίπτωση μη αναμίξεως της Βουλγαρίας στην ελληνοϊταλικη σύρραξη τα σχέδια πρόβλεπαν ανάληψη δυνάμεων για τον αγώνα προς Αλβανία. Επίσης προβλεπόταν η ανάληψη επιθετικών επιχειρήσεων προς Αλβανία όταν θα είχαν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Ειδικοτερα :

Για την περιοχή της Ηπείρου Μετά απο την προεπιστράτευση των δυνάμεων της Ηπείρου και την τμηματική προώθηση με διαταγές του Γενικού Στρατηγείου του όγκου των δυνάμεων τηςVIIIης Μεραρχίας κοντά στην τοποθεσία Καλαμάς - Ελαια το σχέδιο της VIIIης Μεραρχίας πρόβλεπε:
Επιβράδυνση του εχθρού από τα σύνορα μέχρι την τοποθεσία Καλαμάς-Ελαία από τα τμήματα προκαλύψεως χωρίς όμως να φθαρούν, γιατί στη συνεχεία θα αποτελούσαν σημαντικό μέρος των εφεδρειών με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος χρόνου για το συναγερμό και την κατάληψη της τοποθεσίας.
Ισχυρή κατοχή με το μεγαλύτερο μέρος της ενισχυμένης μεραρχίας και ανυποχώρητη ενεργητική άμυνα στην οργανωμένη τοποθεσία Καλαμάς - Ελαια με το βάρος της άμυνας στην περιοχή της Ελαιας μπροστά στην οποία Θα επιδιωκόταν να παρασυρθεί με τον υποχωρητικό ελιγμό του κλιμακίου προκαλύψεως ο εχθρός για να καταστραφεί από τις δυνάμεις της αμυντικής τοποθεσίας.
Εξασφάλιση του Αμβρακικού κόλπου και του κόμβου της Φιλιππιάδας με τις απαραίτητες δυνάμεις που θα στάθμευαν εκεί από την αρχή.
Εξασφάλιση των κόμβων στον κάτω ρου του Καλαμά, των Ιωαννίνων και της Ελαιας με ισχυρές εφεδρείες, που η διάθεση τους θα εξαρτιόταν από την τακτική κατάσταση.
Για την περιοχή της Πίνδου Αμυντικές επιχειρήσεις με σκοπό την τήρηση συνδέσμου μεταξύ ΙΧης και VIIIης Μεραρχιών και απαγόρευση των ορεινών διαβάσεων της Πίνδου στο ύψος μιας από τις ακόλουθες τοποθεσίες:
Της γραμμής των υψωμάτων της ΙΒα από Τσομπάνη (Σμόλικα) μέχρι Καταφύκη (Γράμμου).
Της γραμμής των υψωμάτων Νταλιάπολη (Σμόλικα) – Γύφτισα - Επάνω Αρένα - Κοζάκας (Γράμμου)
Της γραμμής των υψωμάτων Σμόλικας - Ταμπούρι - Κάτω Αρένα - Μυροβλύτης (Γράμμου).

Το έδαφος κι από τις δυο μεριές των ελληνοαλβανικών συνόρων είναι γενικώς πολύ ορεινό, με απότομες βουνοπλαγιές και στενές κοιλάδες. Ιδιαίτερα μέσα στο ελληνικό έδαφος.

Τα ορεινά συγκροτήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι:

Οι οροσειρές του Κουρβελέσι και του Τσαμαντά, των οποίων, οι μεν καταπτώσεις προς το Ιόνιο δημιουργούν υ ι α: παραλιακή ζώνη δια της οποίας διέρχεται η οδός Αυλώνα – Φιλιάτες - Πρέβεζα, οι σε ανατολικές τους καταπτώσεις κατέρχονται στις στενές κοιλάδες του μέσου Αώου και του Δρίνου δια των οποίων διέρχεται η οδός Αυλώνα – Τεπελένι - Αργυρόκαστρο-Κακαβιά – Ελαία -Ιωάννινα
Τα ορεινά συγκροτήματα της Νεμέρσκας, του Ντέμπελιτ, του Δούσκου και της Τύμφης των οποίων οι ΒΑ καταπτώσεις κατέρχονται με πολύ απότομες κλίσεις προς τη στενή μέση κοιλάδα του Αώου την οποία διασχίζει η οδός Αυλώνα ή Βεράτι Κλεισούρα - Πρεμετή - Μέρτζανη - Ελαία - Ιωάννινα.
Τα όρη της Παραμυθιάς, του Τόμαρου και του Μιτσικέλι, των οποίων, οι βορειοδυτικές καταπτώσεις των δύο πρώτων και οι βόρειες του τρίτου, κατέρχονται προς τη στενή κοιλάδα του Καλαμά, κατά μήκος της οποίας διέρχεται η εγκάρσια οδός Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων.
Η τριγωνική λοφώδης, ανώμαλη, με πολλές καταπτώσεις και με ημιονικές μόνο οδεύσεις περιοχή ή υψίπεδο της Κολωνίας, που βρίσκεται ΒΑ του μέσου Αώου. Κατά μήκος της μιας πλευράς του τριγώνου, προς το Γράμμο, εφάπτεται η οδός Κορυτσά – Ερσέκα –Λεσκοβικι – Μέρτζανη – Ελαια - Ιωάννινα.
Η ορεινή περιοχή των ορέων Γράμμου και Σμόλικα, που είναι γνωστή ως Βόρεια Πίνδος, και των οποίων ορέων οι Ν και Β καταπτώσεις αντίστοιχα κατέρχονται απότομα προς τη βαθιά στενή και μαιανδροειδή λεκάνη του Σαρανταπόρου, κατά μήκος ενός μεγάλου μέρους του οποίου διερχόταν η σκυρόστρωτη και δυσπρόσιτη τότε (και σήμερα ασφαλτοστρωμένη και καλής βατότητας) οδός Δυτική Μακεδονία - Πεντάλοφος - Επταχώρι - Ιωάννινα.
Η ορεινή περιοχή ταυ Λάκμου και Κουρουμούντζου ,δια του αυχένα των οποίων διέρχεται η οδός Θεσσαλία – Μέτσοβο - Ιωάννινα καθώς και η ορεινή διάβαση από το υψίπεδο Κολωνίας – Σαμαρίνα - Μέτσοβο.

Η αμυντική τοποθεσία Πίνδος – Ελαία - Καλαμάς αρχίζει από το Ιόνιο Πέλαγος, όπου στηρίζει το ΝΔ πλευρό, “ακολουθεί” την υδάτινη γραμμή του Καλαμά από τις εκβολές του μέχρι τις πηγές του που βρίσκονται στην περιοχή της Ελαίας, με τα νώτα της στηριγμένα στις ΒΔ καταπτώσεις των ορέων της Παραμυθιάς, Κουρέντων και Μιτσικέλι, στη συνέχεια στηρίζεται στις ΒΔ καταπτώσεις της Τύμφης και του Σμόλικα για να καταλήξει στον επικρατέστερο ορεινό όγκο της Πίνδου, το Γράμμο, όπου στηρίζει το ΒΑ πλευρό της. Η αμυντική αυτή γραμμή που βρίσκεται από 5 ως 20 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνοαλβανική μεθόριο, μέσα στο ελληνικό έδαφος, ήταν η γραμμή ΙΒα στο θέατρο επιχειρήσεων της Ηπείρου και έχει ανάπτυγμα 100 περίπου χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή.

Από τους δρόμους που υπάρχουν σε συνδυασμό με την ορεινή διαμερισματωση καθορίζουνται τρεις άξονες επιθέσεως από την Αλβανία:

Ο Κεντρικός: Ελληνοαλβανικά σύνορα - Ιωάννινα
Ο Δυτικός : Ελληνοαλβανικά σύνορα - Φιλιππιάδα
Ο Ανατολικός : Ελληνοαλβανικά σύνορα - Μέτσοβο

Τα Πεδία της Μάχης
Η γενική απόκλιση των αξόνων επιθέσεως η έντονη διαμερισμάτωση των ορεινών όγκων που παρεμβάλλονται μεταξύ των αξόνων που αναφέρθηκαν, είχαν δημιουργήσει τρία κύρια ξεχωριστά πεδία μαχών: Της Ελαίας, του Καλαμά και της Πίνδου, για τα οποία τονίζονται τα ακόλουθα:

Πεδίο μάχης Ελαίας Η γραμμή της αμυντικής τοποθεσίας άρχιζε από τον Κόζιακο του Μιτσικέλι, όπου η τοποθεσία άμυνας της Ελαίας στήριζε το δεξιό της και με τα υψώματα Γκραμπάλα – Ασόνιτσα - Ανώνυμα Ελαίας – Σουβιέτη - Παλαιόκαστρο - Αγ.Αθανάσιος και στη συνέχεια δυτικά του Καλαμά Ρεπέτιστα - Μονή Σωνινου - Γκορτσιές έφτανε στο ύψωμα Χαβός του Κασιδιάρη όπου στήριζε το αριστερό της (ΙΒα).Αυτή η σειρά των υψωμάτων περιβάλλει σαν πέταλο τη μικρή κοιλάδα του Γόρμπου και των πηγών του Καλαμά, επάνω στην οποία δεσπόζει. Μπροστά στη στενωπό της Ελαιας συγκλίνουν οι δρόμοι Αυλώνα-Αργυρόκαστρο - Κακαβιά και Βεράτι – Κλεισούρα - Πρεμετή - Μέρτζανη αλλά και ο δρόμος Κορυτσά – Ερσέκα - Λεσκοβικι - Μέρτζανη. Αυτός ο χώρος, μπροστά στη στενωπό, ήταν τότε ένα απέραντο έλος, από τα νερά του Καλαμά, αδιάβατο από το πεζικό και τα άρματα.

Πεδίο μάχης Καλαμά - Θεσπρωτίας Η γραμμή της αμυντικής τοποθεσίας άρχιζε από το αριστερό της τοποθεσίας Ελαιας και ακολουθούσε το ποτάμι του Καλαμά μέχρι τις εκβολές του. (ΙΒα) Αδύνατα σημεία για τον αμυνόμενο είναι η περιοχή Νεοχωριου και ιδιαίτερα του Παραποτάμου και των εκβολών του Καλαμά κοντά στο χωριό Δάφνη, εξαιτίας των υπαρχόντων πόρων και πορθμείων αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι προσβάσεις του εδάφους από τα σύνορα μέχρι τον Καλαμά είναι ορεινές, με την εξαίρεση του παραλιακού τομέα που εξυπηρετούνται από το δρόμο Σύνορα - Φιλιάτες- Παραμυθιά - Πρέβεζα.
Πεδίο μάχης Πίνδου Η βασική γραμμή αντιστάσεως στην Πίνδο στοιχιζόταν στη σειρά των υψωμάτων Καταφύκη – Σκάλα – Φαρμάκη – Κιάφα - Σταυρός - Λιόκου-Οξυά - Πυρσόγιαννης - Καστάνιανης - Μπολιάνα - Μόλιστα - Τσομπάνη (ΙΒα) στηρίζοντας τα πλευρά της στο Γράμμο και στο Σμόλικα. Το έδαφος τόσο μπροστά από την τοποθεσία όσο και πίσω της είναι γενικώς ορεινό και βατό μόνο σε ορεινούς σχηματισμούς.

Αμυντική Οργάνωση των Πεδίων της Μάχης
Η αμυντική ισχύς της τοποθεσίας Πίνδος – Ελαία - Καλαμάς είχε αυξηθεί από τα έργα αμυντικής οργανώσεως του εδάφους που είχαν γίνει χάρη στις εργώδεις προσπάθειες του Διοικητή Πυροβολικού της VIII ης Μεραρχίας Συνταγματάρχη Μαυρογιάννη και στην εντατική εργασία των στρατιωτών και των κατοίκων της περιοχής. Έτσι με τα λίγα σχετικώς χρήματα, του 1.000.000 δραχμών που διατέθηκαν από το 1939,είχαν κατασκευαστεί" έργα εκστρατείας, χαρακώματα "ορθίως βάλλοντος" προστατευόμενα και με συρματοπλέγματα, αντιαρματικές τάφρους και αντιαρματικά φράγματα από σιδηροτροχιές, υπονομεύσεις γεφυρών και αμαξιτών οδών, αριστοτεχνικές θέσεις πυροβόλων, ενισχυμένα πολυβολεία ή τοποθέτηση πολυβολείων μέσα σε βράχους, σκέπαστρα πεζικού και πυροβολικού και άλλα έργα. Αυτή η αμυντική οργάνωση, είχε εκτελεστεί κατά πρώτο λόγο στην τοποθεσία Ελαίας, κατά δεύτερο στους άξονες ελιγμού από τα σύνορα, μέχρι την τοποθεσία και κατά τρίτο στις τοποθεσίες Καλαμά - Θεσπρωτίας και Πίνδου (Υπονόμευση Γεφυρών Σαρανταπόρου κ.λ.π).

Η ιταλική επίθεση άρχισε 05.30 ώρα της 28/10/1940. Εν τω μεταξύ από της 04.00, έχει από μέρους Α/ ΓΕΣ Παπάγου Αλεξ. και μετά από λίγο Αρχιστρατήγου έχει αποσταλεί προς τους διοικητές των μεγάλων σχηματισμών μας (VIII μεραρχία πεζικού: Υποσ/γος Χαραλ. Κατσιμήτρος, Τ.Σ.Δ.Μ : Αντιστ/γος Πίτσικας Ιωάννης, Β΄ ΣΣ': Αντιστ/γος Δ. Παπαδόπουλος, Γ' ΣΣ: Αντιστ/γος Γ . Τσολάκογλου καθώς και τα Δ' ΣΣ και Ε' ΣΣ )το παρακάτω μήνυμα-σήμα:

''από 06.00 πρωινής της σήμερον (28/10/1940) περιερχομεθα εις εμπόλεμο κατάστασιν προς Ιταλία. Η άμυνα του εθνικού εδάφους θα διεξαχθεί βάσει των διαταγών ως έχετε. Εφαρμόσατε σχέδιο γενικής επιστρατεύσεως''

Στις 28-10-40 ώρα 5:00 ο Αντ/γος Ι.ΠΑΤΣΙΚΑΣ, με έδρα την Κοζάνη, τηλεφωνεί στον ΔΑΒΑΚΗ και τον πληροφορεί για την κήρυξη τον πολέμου.

Στις 28-10-40 η Ημερήσια Διαταγή που γράφει ο ΔΑΒΑΚΗΣ και κοινοποιεί στα μαχόμενα τμήματα λέγει και τα εξής: " Προς τους αξιωματικούς και οπλίτες. Ο ύπουλος γείτων μας, αιφνιδιαστικώς μας επετέθη. Η ΕΜΑΣ αναμένει από ένα έκαστο ημών να προστατεύσωμεν τα σύνορά της και την τιμήν της, και να δώσωμεν ένα καλό μάθημα είς τον εισβολέα. Φανήτε ΕΛΛΗΝΕΣ και κρατήσατε γερά τα όπλα, με πίστιν είς τον Θεόν και εις τον εαυτόν σας και τους διοικητάς σας. Πειθαρχία, καρτερία και θάρρος. Ζήτω η `ΕΛΛΑΣ.” '

Διοικητής "ΔΑΒΑΚΗΣ ".

Απέναντι όμως στον υπέρμετρο εισβολέα οι Ελληνικές δυνάμεις είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν συνεχείς συμπτύξεις, υποχωρήσεις και ελιγμούς, επιβραδύνοντας όμως την προέλασή του. Από τα μεσάνυχτα της 29 προς 30-10-40 η Ελληνική υποχώρηση θα επιταχυνθεί, διαδοχικά εγκαταλείπονται οι τρεις γραμμές άμυνας. Οι Ιταλικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πια στις βορινές πλαγιές του Σμόλικα. Εκείνες τις δύσκολες ώρες το Γενικό Στρατηγείο βλέποντας την τόσο ρευστή κατάσταση και μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις που θα στηρίξουν το Απόσπασμα Πίνδου, ζητά από την VIII μεραρχία να υποχωρήσει και να δημιουργήσει γραμμή άμυνας στον άξονα Γιάννενα- Αυχένας Κατάρας-Χάνι Μουργκάνι ( Καλαμπάκα ), για εξασφάλιση αυτής της οδικής αρτηρίας.

Στις 30-10-40 η Ημερήσια Διαταγή της VIII Μερ/ρχίας κατέληγε ως εξής:

` ... Λήξαντος τον προκαλυπτικού αγώνος από σήμερον η Μεραρχία κατέχει την τοποθεσίαν ( εννοούσε την ευρύτερη περιοχή ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ ) δι' όλων των δυνάμεων της. `Επί της τοποθεσίας ταύτης θα δοθεί ο αποφασιστικός αγών προς τον εχθρόν. Ο άγων θα διεξαχθεί μετά πείσματος και επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα κρατερά επί των θέσεων μας μέχρις εσχάτων. Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως. Πάντες από τον Στρατηγού Διοικητού Μεραρχίας, μέχρι και του τελευταίου στρατιώτου θα αγωνισθώμεν επί των Θέσεων μας και εν ανάγκη θα πέσωμεν όλοι μαζί υπερασπιζόμενοι αυτάς.

ΧΑΡΑΛ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Στις 30-10-40 ο Ι. Μεταξάς σε συνέντευξη τύπου που έδινε στους ξένους ανταποκριτές έλεγε και τα εξής: " ... `Αλλά υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλει να μείνει μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήσει, έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός θα ήτο αδύνατον να δεχθεί άλλο τι αυτήν την στιγμήν ".

Στις 30-10-40 φτάνει στο ΕΦΤΑΧΩΡΙ ο Υποστράτηγος ΒΡΑΧΝΟΣ, χωρίς ακόμη να έχουν αρχίσει να φθάνουν εκεί τμήματα, της Ι Μεραρχίας. Στην σύσκεψη που γίνεται μαζί με τον Κ.ΔΑΒΑΚΗ και αξιωματικούς αποφασίζεται η οργάνωση μιας, τέταρτης γραμμής άμυνας και ταυτόχρονα η από εκεί αντεπίθεση.

Η απόφαση που λαμβάνεται είναι κοινή και μία «....΄Άμυνα μέχρις εσχάτων ...», μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.

Παρά το ότι το ιταλικό τηλεσιγραφο που επιδόθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Ιταλό πρεσβευτή στην Αθήνα στις 0300 της 28ης Οκτωβρίου του 1940, έθετε προθεσμία μέχρι τις 0600, τα ιταλικά τμήματα άρχισαν την προέλαση μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 0530, μετά από σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού κατά των φυλακίων προκαλύψεως, της στενωπού Χάνι Δελβινάκι και των Φιλιατών. Η προέλαση εκδηλώθηκε με πυκνές φάλαγγες που έδιναν την εντύπωση πορείας και όχι μάχης. Προφανώς οι Ιταλοί πίστευαν ότι δε θα συναντούσαν ελληνική αντίσταση ή τουλάχιστο ότι η αντίσταση που θα προβαλλόταν θα αποτελούσε μάλλον πρόσχημα, πλην όμως τα προκαλυπτικά τμήματα αφού αντιστάθηκαν στην αρχική επιθετική δράση, άρχισαν να συμπτύσσονται στα κατάλληλα ενδιάμεσα ερείσματα σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ τα αποσπάσματα καταστροφών προβαίνουν στις προβλεπόμενες ανατινάξεις όπως της γέφυρας του Δρίνου στα Κτίσματα και του Γόρμπου καθώς και του Αώου κοντά στη Μεσογέφυρα, όπου καθηλώνεται μια φάλαγγα 5-6 αρμάτων με αποτέλεσμα 2 από αυτά να καταπέσουν στη γέφυρα και άλλα 2 να ανατιναχτούν στο πλαϊνό ναρκοπέδιο.

Κατά τη νύχτα 28/29 τα συμπτυσσόμενα τμήματα έφτασαν στη γραμμή, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, νότια του ποταμού Καλαμά – Τσιφλίκι - Υψώματα Παραποτάμου – Μενίνα - Αμπέλια (δυτικά Βροσίνας) – Γκρίμποβο – Αετόπετρα – Λάβδαν Σιταριά - Γόρμπος ποτ. - Γεροπλάτανος – Βιγλα - Διάβαση Πεκλάρι (ΒΑ Κόνιτσας) - Κλέφτης.

Οι Ιταλοί τόσο την πρώτη ημέρα όσο και τη δεύτερη κινούνται με διστακτικότητα. Παρά το ότι από το απόγευμα περίπου της πρώτης ημέρας είχαν χάσει την επαφή με τα ελληνικά τμήματα, μόλις στις 10.00 της29ης Οκτωβρίου εκδηλώνουν κινήσεις μικρών φαλαγγών στις περιοχές Γεροπλάτανος, Βυσανη και Χάνι Δελβινάκι. Στις 16.00 μηχανοκίνητη φάλαγγα που κινήθηκε από το Χάνι Τζεραβίνας, βληθηκε από το ελληνικό πυροβολικό και καλύφτηκε προς το Χάνι Δελβινάκι.

Σε όλες τις κατευθύνσεις προελάσεως των Ιταλών η σύμπτυξη των ελληνικών προκαλυπτικών τμημάτων γίνεται κανονικά τις δύο πρώτες ημέρες εκτός από:

Την περιοχή των εκβολών του Καλαμά,όπου στις 29/10 μικρά τμήματα πεζικού και ιππικού κατόρθωσαν να διαβούν τον Καλαμά, τα οποία όμως εξαναγκάστηκαν από τοπική αντεπίθεση να συμτηχθούν και πάλι προς τα βόρεια του ποταμού.

Την περιοχή Σιταριά - Τζεραβίνα, όπου εκδηλώνεται προσβολή των νώτων του 11/42 Τάγματος από ιταλικά τμήματα που στο μεταξύ είχαν καταλάβει το ύψωμα Χαβός και παρατηρείται άτακτη σύμπτυξη μερικών τμημάτων που ταυτόχρονα προσβλήθηκαν από την εχθρική, αεροπορία και πυροβολικό. Η τάξη αποκαταστάθηκε με επέμβαση του τομέα Καλαμά, ο οποίος επαναπροώθησε άθικτα τμήματα στα ύψωμα Χαβός και με δρακόντεια μέτρα από τη Μεραρχία (λειτουργία στρατοδικείου ) .

Τη νύχτα 29/30 η VIIIη Μεραρχία, αφού πέτυχε να κερδίσει τις δύο μέρες με επιβράδυνση του εχθρού πολύ μπροστά από τη γραμμή της αμυντικής τοποθεσίας και επειδή έκρινε ότι η παραμονή και φθορά των τμημάτων προκαλύψεως μπροστά από την τοποθεσία αντιστάσεως ήταν άσκοπη, αποφάσισε και διέταξε όλα τα προκαλυπτικά τμήματα της να μπουν μέσα στην τοποθεσία στις προκαθορισμένες θέσεις τους, πράγμα που εκτελέστηκε με επιτυχία αφού όχι μόνο δεν υπήρξε εχθρική πίεση αλλά είχε σχεδόν επιτευχθεί πλήρης διακοπή της επαφής. Παράλληλα το Γενικό Στρατηγείο προωθεί από το Αγρίνιο στην Άρτα στη διάθεση της Μεραρχίας το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων (III ΜΠ)

Κατά τη διάρκεια 30, 31 Οκτ, 1 και 2 Νοε οι Ιταλοί στον κάτω ρου του Καλαμά ασχολούνται με τη διευθέτηση και αποκατάσταση των δρομολογίων κι ιδιαίτερα με την κατασκευή της οδού Κονίσπολη - Σαγιάδα, που περατώθηκε στις 2 Νοε 1940. Επίσης εκτελούν αναγνωρίσεις και προσπαθούν με τις ελαφρές τους δυνάμεις να λάβουν την επαφή με τα ελληνικά τμήματα του τομέα της Θεσπρωτίας χωρίς όμως και να το πετυχαίνουν εξαιτίας της δράσεως του ελληνικού πυροβολικού.

Το πυροβολικό του τομέα της Θεσπρωτίας παρενοχλεί τις κινούμενες φάλαγγες και τα συνεργεία κατασκευών και επισκευών οδών και γεφυρών επιφέροντας βαριές απώλειες. Ένα από τα θύματα του είναι και ο Διοικητής του 32 ΣΠ Συνταγματάρχης ΤΖΑΝΙΝΙ, που σκοτώθηκε από βλήμα πυροβολικού στο παρατηρητήριο Φιλιατών.

Από τις 2 ως τις 4 Νοε οι Ιταλοί χωρίς να πάψουν να σφυροκοπούν τον τομέα Θεσπρωτίας κι , ιδιαίτερα τις περιοχές Τσιφλίκι – Βρυσέλά – Παραπόταμος – Ριζιανη - Νεοχώριο προβαίνουν στην προώθηση, από τη νεοκατασκευασθεισα οδό Κονίσπολι - Σαγιάδα του βαρεως πυροβολικού τους και γενικά προετοιμάζουν τη βίαιη διάβαση του Καλαμά.

Πράγματι στις 5 Νοε μετά από άγριο σφυροκόπημα από το πυροβολικό και την αεροπορία των Ιταλών κατορθώνεται κατά τις 10.00 η κατασκευή γέφυρας στη θέση Τσιφλίκι , από την οποία διαπεραιώνονται τμήματα της Μεραρχίας Ιππικού και κατά τις 1300 η γέφυρα στη θέση Βρυσέλλα για τη Μεραρχία Σιέννα. Οι Ιταλοί το βράδυ της 5ης Νοε κατέχουν τη γραμμή 2 χιλ βόρεια της Ηγουμενίτσας - Στενωπός Παραποτάμου.

Στις 6 Νοε τα προγεφυρώματα διευρύνονται παρά την ελληνική αντίδραση και κυριεύεται η Ηγουμενίτσα. Τα ελληνικά τμήματα του κάτω ρου του Καλαμά είναι ανεπαρκή για τη διεξαγωγή επιβραδυντικού αγώνα για αυτό και με διαταγή της VIIIης Μεραρχίας διακόπτουν την επαφή και αποσύρονται στην τοποθεσία Σουλίου - Αχέροντα, όπου προωθείται από τη Φιλιππιάδα το 39 Σύνταγμα Ευζώνων με δύο τάγματα, ενώ ο τομέας Θεσπρωτίας αναδιατάσσεται προς κάλυψη των οδεύσεων από Ελευθεροχώρι και Μενίνα προς Ιωάννινα, ενισχυθείς την επομένη από την VIIIη Μεραρχία με ένα τάγμα πεζικού.

Ωστόσο οι ιταλικές δυνάμεις δεν επιδίωξαν να παρενοχλήσουν τις ελληνικές δυνάμεις που συμπτύχτηκαν ούτε να εκμεταλλευτούν την επιτυχία τους. Αρκέστηκαν να προωθήσουν το ιππικό τους μέχρι Μαζαρακιά στις 8 Νοε και Μαργαρίτι στις 9 Νοε. Σημειώνεται πάντως ότι, εφόσον η τοποθεσία της Ελαίας άντεχε, οι Ιταλοί διέτρεχαν τον κίνδυνο της πλευροκοπήσεως της ενέργειας τους στη Θεσπρωτία και της αποκοπής τους από τις βάσεις τους.

Στον τομέα της Πίνδου επιτέθηκε η 3η Μεραρχία Αλπινιστών "Τζούλια" στις 05.30 της 28ης Οκτωβρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά ορισμένων ελληνικών φυλακίων η επίθεση εκδηλώθηκε από τις 01.00, δηλαδή 2 ώρες πριν επιδοθεί το ιταλικό τηλεσίγραφο. Έτσι τα 2 συγκροτήματα συντάγματος πεζικού της Μεραρχίας "Τζούλια", συγκροτημένα σε 3 φάλαγγες δυνάμεως τάγματος πεζικού και πυροβολαρχία το ένα και 2 φάλαγγες της ίδιας δυνάμεως το άλλο, εισέβαλαν στην Πίνδο ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που οδηγούν στα βόρεια και νότια αντίστοιχα του Σμόλικα.

Τα ελληνικά προκαλυπτικά τμήματα αφού πρόβαλαν αρχικά σθεναρή αντίσταση άρχισαν να συμπτύσσονται και τη νύχτα 28/29 Οκτ. βρίσκονταν στη γραμμή Καταφύκη - Σκάλα - Φαρμάκη - Κιάφα - Επάνω Αρένα - Μούκα - Πάτωμα - Κατάνιανη - Μόλιστα.

0 εχθρός, έχοντας μεγάλη υπεροχή στο πεζικό και στο πυροβολικό και υποστηριζόμενος από την επίσης συντριπτικά υπέρτερη αεροπορία του, συνέχισε δραστήρια την πίεση και αστραπιαία τις κινήσεις του με αποτέλεσμα:

Μέχρι το βράδυ της 31 Οκτ. να έχει απωθήσει τα προκαλυπτικά τμήματα διάσπαρτα στη γενική γραμμή Πρίασπος - Κούτσουρο - Γάβρος - Βούζιο - Κεράσοβο και από εκεί στη νότια πλευρά του άνω ρου του Αώου στο Βρυσοχώρι.
Μέχρι δε την 3η Νοε, αφού απώθησε τα ελληνικά τμήματα στο Βούζιο και απέκρουσε αντεπίθεση καταπονημένων και περιορισμένων τμημάτων του Αποσπάσματος Πίνδου υπό την Ιη Μεραρχία, αδιαφόρησε για την έλλειψη επαρκούς καλύψεως του αριστερού του πλευρού και προέλασε ταχύτατα μέχρι τη Σαμαρίνα (2 Νοε) και Βωβούσα (3 Νοε)
Έτσι δημιουργήθηκε μεταξύ Σμόλικα και Γράμμου, δηλαδή στο όριο μεταξύ της VIIIης Μεραρχίας που υπαγόταν στο Γενικό Στρατηγείο και του Αποσπάσματος Πίνδου που υπαγόταν στο Τ.Σ.Δ.Μ, ένας πολύ επικίνδυνος εχθρικός θύλακος για ολόκληρη την ελληνική αμυντική διάταξη. Το Απόσπασμα Πίνδου ουσιαστικά απέδωσε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό μέχρι το βράδυ της 29ης Οκτ., με τον άνισο και σκληρό αγώνα που πρόβαλε στη θυελλώδη πίεση της 3ης Μεραρχίας Αλπινιστών "Τζούλια" και συνεπώς η κατάσταση πια βρισκόταν στα χέρια και την ευθύνη των προϊστάμενων κλιμακίων.

Το Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο που ανησύχησε από την εξέλιξη της δυσμενούς καταστάσεως αποφάσισε να φράξει πρώτα τις ορεινές διαβάσεις της Πίνδου προς τη Νεάπολη, τα Γρεβενά και το Μέτσοβο και στη συνέχεια να απωθήσει τον εισβολέα προς τα δυτικά. Έτσι σε πρώτη φάση διέταξε:

Τη Μεραρχία Ιππικού (Στρατηγείο με 2 τάγματα που την 1η Νοε. μόλις είχαν φτάσει στην περιοχή Μετσόβου) να φράξει την κατεύθυνση Βωβούσα - Μέτσοβο.
Δια του Τ.Σ.Δ.Μ και Β' ΣΣ την Ταξιαρχία Ιππικού (Στρατηγείο με 1 ίλη και 1 πυροβολαρχία που στις 31 Οκτ. μόλις είχαν φτάσει στο Δούτσικο) να φράξει την ορεινή κατεύθυνση Σαμαρινα - Γρεβενά.
Δια του Τ.Σ.Δ.Μ και Β' ΣΣ την Ιη Μεραρχία (Στρατηγείο που στις 30 Οκτ. μόλις είχε φτάσει στο Επταχώρι και αναλάβαινε τον τομέα του Αποσπάσματος Πίνδου του οποίου τα τμήματα ήταν μονάδες του 51 Συντάγματος Πεζικού, ενός από τα οργανικά συντάγματα της Ιης μεραρχίας), να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της περιοχής Επταχωριου και να φράξει την κατεύθυνση Επταχώρι-Νεάπολη .
Δια του Τ.Σ.Δ.Μ και Β' ΣΣ την Vη Ταξιαρχίας Πεζικού (3 τάγματα) να αποκαταστήσει το ρήγμα μεταξύ Κάτω Αρένας και Σούφλικα στο Γράμμο για να καλυφτεί έτσι το αριστερό πλευρό της ΙΧης Μεραρχίας Πεζικού.

Πράγματι στις 31 Οκτ. η Vη Ταξιαρχία με αντεπίθεση ανακτά τη γραμμή Σούφλικας - Επάνω Αρένα - Κάτω Αρένα και συνδέεται σταθερά με την ΙΧη Μεραρχία δεξιά. Η Ιη Μεραρχία όμως αριστερά που εκτόξευσε αντεπίθεση με περιορισμένες όμως δυνάμεις και πολύ καταπονημένες είχε σχετική μόνο επιτυχία. Κατέλαβε το Κάντσικο και τη Λυκορράχη και σταθεροποίησε τα χείλη του θύλακα που είχαν δημιουργήσει οι Ιταλοί. Τέλος η Ταξιαρχία Ιππικού με σύντονη κίνηση εγκαθίσταται με τις λίγες δυνάμεις της στη γραμμή των υψωμάτων Λυκοκρέμασμα – Σκούρτζα - Αννίτσα και φράζει την κατεύθυνση Σαμαρίνα-Γρεβενά.

Στις 2 και 3 Νοε η Ιη Μεραρχία που ενισχύθηκε στο μεταξύ ανέκτησε το υψ. Ταμπούρι και το χωριό Φούρκα και απέκοψε έτσι από τα μετόπισθεν τους τα ιταλικά τμήματα που είχαν κινηθεί δια Κερασόβου προς Σαμαρίνα. Επίσης η Ταξιαρχία Ιππικού κατέλαβε, στις 3 Νοε τη Σαμαρίνα ενώ η Μεραρχία Ιππικού στις 4 Νοε κατέλαβε τη Βωβούσα. Έτσι τα χείλη το θύλακα που δημιούργησε η εισβολή της Μεραρχίας Αλπινιστών στην Πίνδο σταθεροποιήθηκαν και το ηθικό των ελληνικών τμημάτων αναπτερώθηκε.

Κατά την 5η και 6η Νοε. η ελληνική αντεπίθεση στην Πίνδο συνεχίζεται ορμητική σε όλες τις κατευθύνσεις και η Μεραρχία "Τζούλια" συμπιέζεται και αρχίζει να εγκαταλείπει συνεχώς τα ερείσματα της στα υψώματα Βασιλίτσα, Γομάρα και ΝΔ Σμόλικα.

Για να προλάβουν οι Ιταλοί την αιχμαλωσία της Μεραρχίας Αλπινιστών "Τζούλια" στην περιοχή του Σμόλικα, απέστειλαν βιαστικά προς ενίσχυση της το 149 Σύνταγμα Πεζικού της 47ης Μεραρχίας Πεζικού "Μπάρι" με αποστολή να καλύψει τις βόρειες διαβάσεις του Σμόλικα και την κοιλάδα του Σαρανταπόρου στο ύψος του χωρίου Πουρνιά. Η τύχη όμως της Μεραρχίας "Τζούλια" είχε κριθεί. Η Μεραρχία, από τις 6 Νοε, παραιτήθηκε από κάθε επιθετική προσπάθεια γιατί δεν έχει ελπίδα αποτελεσματικής ενισχύσεως της και βρίσκεται ήδη χωρίς εφόδια εκτός από αυτά τα ελάχιστα που ρίχνονται με αεροπλάνα. Έτσι αρχίζει να απαγκιστρώνεται και να συμπτύσσεται από το μοναδικό δρόμο διαφυγής που τις απόμεινε, την κοιλάδα του Αώου.

Από ελληνικής πλευράς, οι δυνάμεις που μπήκαν στον αγώνα στον τομέα του Αποσπάσματος Πίνδου συνεχώς ενισχυόμενες κλείνουν το θύλακα και ακρωτηριάζουν τον εισβολέα. Έτσι:

Στις 8 Νοε τα ελληνικά τμήματα κατέχουν τη γραμμή Βωβούσα (Μεραρχία Ιππικού) - Δίστρατο (Ταξιαρχία Ιππικού) - υψ. Κλέφτης - Χωριό Πουρνιά (Ιη Μεραρχία ) - υψ. Σταυρός (Vη Ταξιαρχία Πεζικού). Σημειώνεται ότι στο Δίστρατο πιάστηκε το χειρουργείο της Μεραρχίας Αλπινιστών με τους 200 περίπου τραυματίες που νοσηλεύονταν σ'αυτό.
Στις 9 Νοε εκτοξεύεται τοπική ιταλική αντεπίθεση στο υψ. Νταλιάπολη (του Σμόλικα) που όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφτούν εκεί πυροβόλα, όλμοι, ασύρματοι και η πολεμική σημαία του ΙΙΙ/9 Τάγματος Αλπινιστών. Επίσης στις 10 Νοε η σύγκρουση μιας φάλαγγας του 8ου Συντάγματος Αλπινιστών με τμήματα της Μεραρχίας Ιππικού, που κράτησε 7 ώρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της φάλαγγας και τη σύλληψη 15 αξιωματικών και 700 οπλιτών αιχμαλώτων αλλά και τη συλλογή παντοειδούς ιταλικού πολεμικού υλικού.

Από τις 11 ως τις 13 Νοε οι ελληνικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την κατάληψη των ορεινών όγκων του Γράμμου και του Σμόλικα και τις κύριες συνοριακές διαβάσεις σε όλη τη ζώνη του τομέα της Πίνδου. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή της Κόνιτσας όπου οι Ιταλοί ενέπλεξαν το μεγαλύτερο μέρος της 47ης Μεραρχίας "Μπάρι" για να μπορέσουν μέχρι τις 16 Νοε να συμπτύξουν τα υπολείμματα της 3ης Μεραρχίας Αλπινιστών "Τζούλια".
gr-history.gr


Ινφογνώμων Πολιτικά
Διαβάστε περισσότερα...

29 Σεπ 2009

Δύο κομμάτια από χθες η ιστορική «Ομόνοια»!


Οριστικοποιήθηκε η διάσπαση στους κύκλους της «Ομόνοιας» τις τελευταίες ημέρες.
Δύο ομάδες πλέον αυτοπροβάλλονται και εκδίδουν ξεχωριστές ανακοινώσεις ως «Ομόνοια»!
Επικεφαλής της μιας ομάδας είναι ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» και Δήμαρχος Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλε.
Από την άλλη ομάδα πρώτο ρόλο έχουν ο υπουργός Εργασίας της Αλβανίας Σπύρος Ξέρας και ο πρώην υπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας.
Ενώ η ομάδα Μπολάνου και Ντούλε ανέβαλε την προγραμματισμένη για το Σάββατο Γενική Συνέλευση της οργάνωσης, η ομάδα Ξέρα και Μπάρκα προχώρησε κονονικά στην διαδικασία, ισχυριζόμενη ότι υπήρχε απαρτία.
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος τους κατήγγειλε για παραβίαση της πόρτας των κεντρικών γραφείων στους Αγίους Σαράντα, ενώ σε ανακοίνωση τύπου της ομάδας Ξέρα - Μπάρκα υποστηρίζεται ότι η Γενική Συνέλευση διεξήχθη κανονικά.
Μάλιστα λήφθηκαν και πέντε αποφάσεις, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από την πλευρά Μπολάνου - Ντούλε.
Ειδικότερα αποφασίστηκε:

• Να διακόψει η «Ομόνοια» κάθε προνομιακή πολιτική σχέση και συνεργασία με το ΚΕΑΔ.
• Ο Βαγγέλης Ντούλε να παραδώσει την βουλευτική εντολή στην «Ομόνοια».
• Να παραιτηθεί ο Βασίλης Μπολάνος.
• Να μην αναγνωριστεί η προεκλογική συνεργασία Μπολάνου – Ντούλε – Πότση, η οποία δεν τυγχάνει της έγκρισης του Γενικού Συμβουλίου της «Ομόνοιας».
• Να μην αναγνωριστούν οι αποφάσεις του Προεδρείου της «Ομόνοιας» που ελήφθησαν από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα.
• Να προκηρυχθούν άμεσα αρχαιρεσίες με εκλογή Προέδρου από το λαό της Ελληνικής Μειονότητας και σύγκληση της Γενικής Συνδιάσκεψης εντός του 2009. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από έξοχες προσωπικότητες της Μειονότητας, η οποία θα καταρτίσει εγγυήσεις, τις οποίες θα εγκρίνει καταστατική συνδιάσκεψη που θα προηγηθεί της έναρξης της εκλογικής καμπάνιας. Η τελευταία σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου της «Ομόνοιας» ορίζεται για τις 17 Οκτωβρίου 2009, ενώ η Γενική Συνδιάσκεψη ορίζεται για 19 Δεκεμβρίου 2009.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Μάλιστα η ομάδα Ξέρα - Μπάρκα απηύθυνε και επιστολή στον κ. Β. Μπολάνο, διευκρινίζοντάς του, μεταξύ άλλων, ότι «αναβάλλατε την σύσκεψη χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να ανακοινώνεται νέα ημερομηνία. Και άνευ λόγου μας κατηγορήσατε ότι εισβάλαμε βίαια στα γραφεία. Σε ποια γραφεία; Στα δικά μας γραφεία! Στο δικό μας σπίτι»!
Και καταλήγει η επιστολή: «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι με την απώλεια χρόνου δεν κερδίζει κανένας μας. Απεναντίας χάνουμε όλοι από κοινού, χάνει η «Ομόνοια».
Π.Λ
Διαβάστε περισσότερα...

25 Σεπ 2009

"Η πατρίδα είναι πιο σημαντική από την οικονομία"

ΣΦΕΒΑ ΕΕΘ

"Η πατρίδα είναι πιο σημαντική από την οικονομία"

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε παρατηρούμε με λύπη μας πως τη μερίδα του λέοντος στις πολιτικές συζητήσεις μονοπωλεί το ζήτημα της οικονομίας.
Γίνεται πολύς λόγος για τη σοβαρή οικονομική κρίση που διανύουμε και για το αν εμείς, η νέα γενιά και τα παιδιά μας, θα έχουμε συντάξεις και άνετη διαβίωση στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή ωστόσο γίνεται ελάχιστος λόγος για το ποιά θα είναι η πατρίδα
που θα κληθούμε να ζήσουμε, τη στιγμή που γύρω μας στα βαλκάνια,υπάρχει αναβρασμός δυσάρεστων εξελίξεων.
Κύριοι πολιτικοί, η πατρίδα μπορεί να περάσει περίοδο με άσχημη οικονομία (το έχει κάνει και στο παρελθόν) αλλά καλή οικονομία χωρίς πατρίδα δεν έχει κανένα νόημα
για μας, είναι το πλέον ζοφερό μέλλον. Συνεπώς, έστω και την τελευταία
εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου περιμένουμε περισσότερη και ουσιαστικότερη ενασχόληση με τα εθνικά θέματα και μεγαλύτερο σεβασμό έναντι της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.



Και όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, επειδή φαίνεται ότι η μνήμη πολλών πολιτικών είναι αδύνατη, υπενθυμίζουμε ότι και το Βορειοπειρωτικό είναι πρωτεύον και εκκρεμές εθνικό θέμα, ιδίως με τις συνεχείς ανακατατάξεις στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.
Δεν λύθηκε επειδή κάποιοι αδερφοί μας από τα μέρη της Βορείου Ηπείρου απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου, ούτε επειδή έγιναν κάποια έργα υποδομής.

Κύριε πρωθυπουργέ, ως βουλευτής είχατε πάρει θέση υπέρ του Βορειοηπειρωτικού. Συνεχίζετε να έχετε τις ίδιες απόψεις τώρα;
Κύριε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, ο παππούς σας το 1961 σας είχε πει ότι η διεκδίκησή
μας για τη Βόρειο Ήπειρο είναι «ιερά και απαράγραπτος». Εσείς τι θα κάνετε για μια τέτοια διεκδίκηση; Ή μήπως πιστεύετε ότι τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τότε είναι ικανά να αναιρέσουν 3000 και πλέον χρόνια ιστορίας;
Κύριοι των υπολοίπων κομμάτων, πάρτε σαφή θέση γιατί οι εξελίξεις μας έχουν ξεπεράσει και σε λίγα χρόνια το Βορειοηπειρωτικό θα είναι μία τελειωμένη υπόθεση. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν τα κόμματα τούτη την κρίσιμη στιγμή είναι να ομονοήσουν πάνω στο Βορειοηπειρωτικό και να σταματήσουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους στον ευαίσθητο χώρο της Βορείου Ηπείρου, όπως έγινε στις περασμένες εκλογές στην Αλβανία με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της διχόνοιας των Βορειοηπειρωτών.

Εμείς οι νέοι της ΣΦΕΒΑ, που από το 1982 ανιδιοτελώς προσπαθούμε να προωθήσουμε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα δηλώνουμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αγωνισθούμε με κάθε νόμιμο μέσο για να μη μπει ταφόπλακα στο Βορειοηπειρωτικό, στη γραμμή που χάραξε ο αείμνηστος ιδρυτής μας, Μητροπολίτης Κονίτσης κυρός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, και συνεχίζει ο διάδοχός του κ.ΑΝΔΡΕΑΣ.

ΣΦΕΒΑ, 24-09-2009

http://www.sfeva.gr/5A1F34D6.el.aspx
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε περισσότερα...

20 Σεπ 2009

Νέοι πρόεδροι για τα παραρτήματα Αργυροκάστρου και Αγ. Σαράντα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ




Εκλογές για την ανάδειξη προέδρων στα παραρτήματα της Ομόνοιας στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα διεξήχθησαν εχθές . Ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης, Δημήτρης Μαλιούκης εξελέγη πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας στο Αργυρόκαστρο, με 32 ψήφους έναντι 10 που πήρε ο δεύτερος υποψήφιος, κος Δημήτρης Σιώνης. Στους Αγίους Σαράντα πρόεδρος εξελέγη ο

Λεωνίδας Παππάς, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ομόνοιας.

α δυο παραρτήματα ήταν ακέφαλα από τον Ιούνιο, όταν οι πρόεδροι τους, κύριοι Σπύρος Ξέρρας και Χρήστος Κάλης διεγράφησαν από την οργάνωση εξαιτίας της μη εκτέλεσης των αποφάσεων του Συμβουλίου και της προσχώρησης τους στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

"Πίστεψα πως είναι ιερό για κάθε Ελληνα που του δίνεται κάποια δυνατότητα, να την χρησιμοποιήσει για το καλό των Ελλήνων, πράγμα που δεν συνέβη". δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ , κος Βαγγέλης Ντούλες, κατά την παρουσία του στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο παράρτημα Αργυροκάστρου. "Είμαι σε δύσκολη θέση γιατί πολές από τις καταστάσεις είναι αποτέλεσμα δικών επιλογών''. Με τη δήλωση αυτή ο κος Ντούλες φανέρωσε την απογοήτευση του για τις επιλογές προσώπων στους οποίους είχε εμπιστευθεί νευραλγικές θέσεις ως στελέχη της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ αλλά φέτος στις αλβανικές εκλογές προσχώρησαν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Σχετικά με την προεκλογική συνεργασία του ΚΕΑΔ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ο κΟς Ντούλες είπε: " Συνεργαστήκαμε με το Σ.Κ. καθαρά για να επωφεληθούμε αριθμητικά στις ψήφους. Εάν κατεβαίναμε μόνοι μας δεν θα είχαμε ούτε έναν βουλευτή σήμερα". Πολλοί είναι εκείνοι που υπεστήριζαν την αυτόνομη κάθοδο του ΚΕΑΔ στις εκλογές της 28ης Ιουνίου αλλά εξετάζεται ποιες θα ήταν οι συνέπειες της μη εκπροσώπησης στην Αλβανική Βουλή, αν αναλογιστούμε πως υπάρχει εκρποσώπηση ακόμα και των Τσάμηδων.
www.nenanews
Διαβάστε περισσότερα...

Βορειοηπειρώτες στην μάχη του σταυρού


Περισσότεροι από 24.000 Βορειοηπειρώτες, θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, 19 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος στην Αλβανία και το άνοιγμα των συνόρων.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συμμετέχουν στις λίστες των κομμάτων και Β/Η υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα :

Με τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιος στην Β Αθηνών είναι ο Θωμάς Μηλιώρης (Ιατρός), ενώ με το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών η Αθηνά Μαγκλάρα (Οικονομολόγος).
Δύο Βορειοηπειρώτες κατέρχονται ως υποψήφιοι με τον ΛΑ.Ο.Σ: Πρόκειται για τον Μπάμπη Καραθάνο (Φαρμακοποιός) στην Β' Αθηνών και την Αθηνά Κρεμμύδα στην Α' Πειραιώς.
Προεκλογικές συγκεντρώσεις:
Τα δύο μεγάλα κόμματα, στην προσπάθεια να κερδίσουν τις ψήφους όσων προσφάτως απέκτησαν ελληνική υπηκοότητα, διοργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις για τους Βορειοηπειρώτες.
Την Κυριακή 20/9 στις 10.45 π.μ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουν σε Βορειοηπειρώτες στο ξενοδοχείο ΗΝΙΟΧΟΣ (Βεραντζέρου 26, Ομόνοια) σε συγκέντρωση που οργανώνεται από Βορειοηπειρώτες στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται να δώσουν το παρόν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, η Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και η Βορειοηπειρώτισα υποψήφια στην Α΄Αθηνών, Αθηνά Μαγκλάρα.
Την ίδια ημέρα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, "καλεί τους Βορειοηπειρώτες σε πολιτική εκδήλωση με θέμα οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου" στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΑΣ (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, κοντά στο Σύνταγμα). Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο Βορειοηπειρώτης υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α Αθηνών, Θωμάς Μηλιώρης.

www.nenanews
Διαβάστε περισσότερα...

17 Σεπ 2009

Υπέρ αντικατάστσης λεκ με ευρώ ο Σαλί Μπερίσα


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία στη χώρα του θα πρέπει πλέον να εξετάσει την προοπτική «να αντικαταστήσει το εθνικό της νόμισμα με το ευρώ».

Όπως τόνισε, αυτό πρέπει να απασχολήσει τη χώρα επειδή "η ευρωπαϊκή οικονομία ασκεί ήδη πολύ μεγάλη πίεση πάνω στο αλβανικό νόμισμα". Σημειώνεται ότι φέτος τον Ιανουάριο περίπου 123 λεκ αντιστοιχούσαν σε ένα ευρώ. Σήμερα, η ισοτιμία μεταβλήθηκε στα 134 λεκ το ευρώ.

Κατά την τελευταία 20ετία η ΕΕ έχει βοηθήσει οικονομικά την Αλβανία συνολικά με περίπου 1,55 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

11 Σεπ 2009

Ηπειρώτικη και Μικρασιατική παράδοση


Διήμερο «Ηπειρώτικο Πολυθέαμα» διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αύριο και μεθαύριο (7 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο, στο «Κατράκειο» της Νίκαιας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009». Στις 12/9 ερμηνευτές του «έντεχνου» ρεπερτορίου παρουσιάζουν ηπειρώτικα τραγούδια. Συμμετέχουν: Ελένη Δήμου, Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Υφαντής, Κώστας Μάντζιος. Στις 13/9 συμμετέχουν: Χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Πολυφωνικό της Αδελφότητας Αετόπετρας Δωδώνης, χορευτικά συγκροτήματα της Αδ. Αετόπετρας και Λίθινου Ιωαννίνων, Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, Συνδέσμου Ηπειρωτών Πειραιά. Τραγουδούν: Αντώνης Κυρίτσης, Στέλιος Μπέλλος, Ηλίας Κόντης, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κώστας Μήτσης, Βαγγέλης Κώτσου. Παίζουν οι μουσικοί: Πετρολούκας Χαλκιάς, Μπάμπης Χαλκιάς, Πέτρος Χαλκιάς, Αχιλλέας Χαλκιάς, Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Θοδωρής Μπαλντούμας. Θα λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακούς μεζέδες και στο τέλος κάθε παράστασης ακολουθεί ηπειρωτικό γλέντι με τον Πετρολούκα Χαλκιά.

* Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με τα προσφυγικά σωματεία της πόλης, με αφορμή τα 87 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία διοργανώνει, από τις 13-23/9 τις εξής εκδηλώσεις:

13/9 ( 8 π.μ.) λειτουργία στο ναό του Αγ. Νικολάου, ομιλία του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου και λιτάνευση της εικόνας των Μικρασιατών Μαρτύρων. 15/9 (7 μ.μ.) μνημόσυνο στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας (πλατεία Δημοκρατίας, (Κρήνης), ομιλίες του δημάρχου Νίκαιας και εκπροσώπου των προσφυγικών σωματείων, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, λαμπαδηδρομία (από την πλατεία Δημοκρατίας στην πλατεία Αγίου Νικολάου), με συμμετοχή μελών των προσφυγικών σωματείων, της Τοπικής Εφορίας Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, μαθητών των σχολείων και μελών των ΚΑΠΗ. 22/9 (9 μ.μ.) στη Μάνδρα του Μπλόκου, η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου». 23/9 (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Κηποθέατρο, μουσικό σεργιάνι στους μαχαλάδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, με τον «Οντά της Κωνσταντίνας».
Διαβάστε περισσότερα...

10 Σεπ 2009

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Σ. Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του μετά τη νίκη του κόμματός του, του Δημοκρατικού Κόμματος, στις εκλογές της 28ης Ιουνίου.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου, στα Τίρανα, δήλωσε ότι τη Δευτέρα «η νέα κυβέρνηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.
Στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα μετέχουν 15 υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο ομογενής Σπύρος Ξέρας, ο οποίος αναλαμβάνει Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων.
Ακολουθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας:



Πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα (Δημοκρατικό Κόμμα)


Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα (Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης)


Υπουργός Υγείας, Πετρίτ Βασίλι (Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης)


Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Ντριτάν Πρίφτι (Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης)


Υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Σοκόλ Ολντάσι (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Εσωτερικών, Λουλεζίμ Μπάζα (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπουγιάρ Νισάνι (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Άμυνας, Άρμπεν Ιμάμι (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Οικονομικών, Ρίτβαν Μπόντε (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών, Φατμίρ Μεντίου (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα)


Υπουργός Παιδείας και Επιστημών, Μικερέμ Ταφάι (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας των Καταναλωτών, Γκεντς Ρούλι (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Θεμάτων, Σπύρος Ξέρρας (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Φέρντιναντ Ξαφεράι (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Μαϊλίντα Μπρέγκου (Δημοκρατικό Κόμμα)


Υπουργός Επικρατείας, Γκεντς Πόλο (Δημοκρατικό Κόμμα)

AΠΕ του ανταποκριτή μας Ι. Πάτσο

Διαβάστε περισσότερα...

7 Σεπ 2009

Το ΚΕΑΔ αποφασίζει: Δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση Μπερίσα 2


Σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο στα γραφεία του κόμματος στα Τίρανα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες δήλωσε πως δεν αλλάζουμε στάση ως προς την νέα κυβέρνηση, εννοώντας σαφώς πως το ΚΕΑΔ δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μπερίσα 2.
άλλωστε, σύμφωνα με το Ντούλε, μέχρι στιγμής δεν εέχαμε καμίοα προσφορά από τον κ. Μπερίσα.
Οι δηλώσεις Ντούλε έγιναν μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε στο προεδρείο που συνεδριάζει από τις 11 η ώρα το πρωί.
Για όσους γνωρίζουν καλά τα πράγματα του ΚΕΑΔ -Ομόνοιας, αλλά και την....

ίδια την πολιτική συμπεριφορά του κ. Ντούλε, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, διαψέυδοντας παράλληλα όλους εκείνους που τον ήθελαν να συμμετέχει ξανά στον δεξιό συνασπισμό του κ. Μπερίσα.
Η απόφαση του ΚΕΑΔ για μη συμμετοχή "λύνει" τα χέρια και τυπικά στον κ. Μπερίσα να συνεχίσει το γνωστό πλέον σχέδιό του για την αποδιάρθρωση και διάσπαση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τη διάλυση της Ομόνοιας -ΚΕΑΔ.
Τις επόμενες ώρες ή το πιο πολύ μέχρι αύριο ο κ. Μπερίσα θα καλέσει στην κυβέρνησή του, κατά πως γράφει και όλος ο αλβανικός τύπος, την ομάδα εκείνη που ξεκόπηκε από το ΚΕΑΔ και προσχώρησε στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Μπερίσα θα δώσει το υπουργείο Εργασίας που και κατά την προηγούμενη τετραετία διαχειρίστηκε το ΚΕΑΔ. Μνηστήρες είναι οι δεδηλωμένοι μπερισικοί Κώστας Μπάρκας και Σπύρος Ξέρρας.

πηγή ΔΕΡΟΠΟΛΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Γενέθλια για τον μουσικοχορευτικό όμιλο «Δρόπολη» της Βορείου Ηπείρου

Τριάντα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο λαογραφικός μουσικοχορευτικός όμιλος «Δρόπολη» της Βορείου Ηπείρου, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1979.
Ο Όμιλος αυτός έχει διαγράψει μια λαμπρή ιστορία, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει και μέλλον...


Ένας από τους σημαντικούς σταθμούς του ήταν η περιοδεία του, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, το 1981, δύο χρόνια μετά την δημιουργία του, στις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας.
Μάλιστα την ίδια χρονιά βιντεοσκόπησε δραστηριότητες του Ομίλου η Αλβανική Κρατική Τηλεόραση.
Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ο Όμιλος αναδιοργανώθηκε.
Π.Λ
Διαβάστε περισσότερα...

28 Αυγ 2009

26.363 Βορειοηπειρώτες με ελληνική ταυτότητα!

Συνολικά 26.363 Βορειοηπειρώτες απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια τα τρία τελευταία χρόνια, από τότε που η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην ομηρία χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι αν και είχαν όλες τις προϋποθέσεις, δεν μπορούσαν ν’ αποκτήσουν την «ταυτότητα του Έλληνα»!
Χθες παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαραλ. Μανιάτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή ορκωμοσίας 350 ακόμη Βορειοηπειρωτών που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια.

Μιλώντας κατά την τελετή ο Υφυπουργός κ. Νάκος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«...Καταλαβαίνω πως για να φθάσετε εδώ, έχετε διανύσει ένα μακρύ δρόμο, από την γενέτειρα σας τη Βόρεια Ήπειρο στην πατρίδα Ελλάδα.
Έχετε διανύσει τα πρώτα δύσκολα χρόνια ενός καινούργιου ξεκινήματος, μίας νέας ζωής σε ένα τόπο που στη καρδιά σας ήταν και είναι πάντα η πατρίδα αλλά που δεν έπαυε, ιδίως στην αρχή, να ήταν νέος για εσάς τόπος.
Έχετε διανύσει ένα μακρύ και πολλές φορές δύσκολο γραφειοκρατικό δρόμο, σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, για να αποκτήσετε αυτό που σε όλους σας φάνταζε αυτονόητο: Την ταυτότητα του Έλληνα...
»...Για την ταχύτερη και εγκυρότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων, έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι ακόλουθες ενέργειες :
1. Με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε αυτοτελής Διεύθυνση Ιθαγένειας, με ξεχωριστό Τμήμα Ομογενών.
2. Με το νόμο 3731 του 2008, καταργήθηκε η υποχρέωση εμφάνισης σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης για τους ομογενείς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται, ουσιαστικά, η άσκοπη ταλαιπωρία των ομογενών.
3. Αυξήθηκε η οργανική δύναμη των υπηρετούντων στην Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Αγοράσθηκε και εγκαταστάθηκε νέο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης και διεκπεραίωσης των αιτήσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
5. Αποφασίστηκε το πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου και το Πιστοποιητικό Μη Απέλασης, που για την ολοκλήρωση μία απόφασης πολιτογράφησης είναι απαραίτητα να ζητούνται υπηρεσιακά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξης αντίστοιχα.
6. Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφασίσθηκε οι ομογενείς μας που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια και παράλληλα έχουν και την αλβανική, να έχουν την δυνατότητα να υπηρετούν 3μηνη στρατιωτική θητεία, όπως συνέβαινε και με τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» και ο κ. Θανάσης Νάκος κατέληξε:
Καταλαβαίνω πως ανυπομονείτε, πως θα θέλατε όλα να είχαν συμβεί γρηγορότερα, όλα να είχαν «τελειώσει χθες» ζητάω όμως από εσάς να κατανοήσετε την σοβαρότητα του εγχειρήματος, να δείξετε την απαραίτητη κατανόηση και να συνεργαστείτε με τις αρμόδιες υπηρεσίες προς όφελος όλων... Όλοι μαζί θα εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον καθένα, αλλά και για μία καλύτερη και ισχυρότερη πατρίδα.
Στην Ελλάδα του σήμερα είναι χρήσιμες όλες οι μονάδες, δεν περισσεύει κανείς».
Π.Λ.
Διαβάστε περισσότερα...

21 Αυγ 2009

Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος στην Αλβανία ζητούν οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού


Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος και κοινή πολιτική όλων των βορειοηπειρωτικών δυνάμεων στην γειτονική Αλβανία προκρίνουν ως μόνιμη λύση για την αλλαγή της κατάστασης προς όφελος της ελληνικής μειονότητας οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού, αλλά και τα στελέχη της Ομόνοιας που συμμετείχαν στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα.Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα απασχόλησε τα μέλη του συνεδρίου κατά την τελευταία συνεδρία, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Αλβανία και δόθηκε μια πλήρης εικόνα για το status quo της ελληνικής μειονότητας.Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του εξωτερικού και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, όπως αυτών της Αμερικής και της Αυστραλίας, εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στην ελληνική μειονότητα όπως τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρήστος Δήμου, που αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, τα οποία θα αναλυθούν περαιτέρω.Εκτός από την δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος, σύμφωνα με τα πορίσματα του συνεδρίου, απαιτείται αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, αυτόνομη πολιτική από την ελληνική μειονότητα και ενεργοποίηση των Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Ελλάδα.Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Βορειοηπειρωτών βρίσκεται σε κοινή γραμμή για τα εθνικά θέματα σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας ως προς την αλλαγή ονομασίας των ελληνικών χωριών στη Βόρειο Ήπειρο.«Αυτό μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημείωσε ο κ. Μπολάνος προσθέτοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση της Ομόνοιας με στόχο την ενίσχυσή της και πως τα αλβανικά κόμματα δεν μπορούν στο πρόγραμμά τους να καλύπτουν τα θέματα των εθνικών μειονοτήτων.Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε παράλληλα ο απολογισμός του πρώτου έτους που σημαδεύτηκε από την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση των προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας για νέους Ηπειρώτες του εξωτερικού και την παραχώρηση από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου ενός γραφείου για την «στέγαση» του παγκόσμιου συμβουλίου.Αποφασίστηκε παράλληλα το καλοκαίρι του 2010 να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρώτικης Νεολαίας αλλά και πως το επόμενο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί στην Βόρειο Ήπειρο.
vari news.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Την παραίτηση του Βαγγ. Ντούλε ζητά ο πρ. Βουλευτής Θ. Μήτσου

Την παραίτηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, ζητά με δήλωσή του ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας κ. Θωμάς Μήτσου, λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση ανοικτής πρόσκλησης του πρώην προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Σωτήρη Κυριαζάτη, για αναγέννηση του χώρου.
Ο κ. Μήτσου, ο οποίος ουσιαστικά είναι εκτός κόμματος εδώ και ένα περίπου χρόνο, διαφωνώντας με την προσωπική στρατηγική του κ. Ντούλε, που είχε οδηγήσει και στην αντικατάσταση από την Κυβέρνηση του κ. Κ. Μπάρκα, αποδίδει στον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ τις ευθύνες για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές καθώς όπως υποστηρίζει, ότι το κόμμα απομακρύνθηκε από την ελληνική μειονότητα.
Να σημειωθεί ακόμη ότι στις αρχές του χρόνου ο πρώην βουλευτής είχε θέσει ζήτημα αναπροσαρμογής της πολιτικής του ΚΕΑΔ και της μετατροπής του σε καθαρά εθνικό κόμμα, το οποίο θα συμπεριλάμβανε στους κόλπους του στελέχη που σήμερα έχουν ενταχθεί στα κόμματα εξουσίας, ενώ η κύρια δράση του θα αφορούσε τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Χειμάρας και Κορυτσάς.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το ΚΕΑΔ, το οποίο δια του γραμματέα του κ. Λ. Σόλη, υποστήριξε ότι το «ΚΕΑΔ είναι παναλβανικό κόμμα και η μετατροπή του σε κόμμα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι πισωγύρισμα. Είναι μια στενόμυαλη σκέψη που κάνει κακό στο κόμμα, στην πολιτική και στην μειονότητα».
Τα αποτελέσματα βεβαίως φάνηκαν στις κάλπες και πλέον στο επικείμενο συνέδριο του ΚΕΑΔ, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα για το μέλλον του κόμματος και της ηγεσίας του.
Π.Λ Διαβάστε περισσότερα...

12 Αυγ 2009

ΑΝΑΓΟΥΛΑ ΣΤΗ... ΣΟΥΛΑ φέρνει το Βορειοηπειρωτικό!

merentithΣούλα Μερεντίτη: Μια Ελληνίδα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που, επαξίως, διεκδικεί τον τίτλο «Μούσα του Ενβέρ Χότζα»!..
Την έπιασε νευρική κρίση επειδή ο συνταγματάρχης ε.α. Β. Ζιώγας… τόλμησε να γράψει ένα βιβλίο για την πολύπαθη αυτή ΕΘΝΙΚΗ υπόθεση. Χαρακτηρίζει και τον συγγραφέα και όσους τον βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου του «σωβινιστές».
Πλέκει το εγκώμιο των Αλβανών μεταναστών (δηλαδή λαθρομεταναστών) τονίζοντας ότι… μας βοήθησαν στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας και ότι η προσφορά τους στην Ελλάδα είναι τεράστια.
Ζητεί ευθύνες από Δημάρχους του Νομού Τρικάλων, επειδή οι …αθεόφοβοι βοήθησαν στην έκδοση του άκρως ενημερωτικού και πατριωτικού αυτού πονήματος

Ο ισοπεδωτισμός, η κατάπτωση κάθε ηθικής που έχει σχέση με τις έννοιες Πατρίδα και Θρησκεία και η παγκοσμιοποίηση μαζί με το νεοεποχίτικο πνεύμα ορισμένων, αν όχι όλων, των πολιτικών «μας» αρχόντων, ως γνωστόν, στις ημέρες μας κορυφώνεται!.. Σε συνδυασμό, βεβαίως, με μια επικίνδυνη επιθετική διάθεση εναντίον όσων αποτολμούν να κρατήσουν Θερμοπύλες έστω και γράφοντας μια πραγματεία, ένα ιστορικό βιβλίο. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτό της βουλευτού (!) Σούλας Μερεντίτη (ΠΑΣΟΚ), η οποία εξανέστη μέχρι… αναγούλας, ακούστε ή μάλλον διαβάστε για τι: Ο συνταγματάρχης ε.α. Β. Ζιώγας έγραψε και εξέδωσε με την βοήθεια δημάρχων του Νομού Τρικάλων, ένα εξαιρετικό, από πάσης απόψεως, βιβλίο με τίτλο «Βόρειος Ηπειρος – χθες, σήμερα, αύριο». Στο πόνημα αυτό – που είναι εξαιρετικώς καλαίσθητο, με πληθώρα φωτογραφιών και ντοκουμέντων παρουσιάζεται το μέγα εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου που, εκτός των άλλων, συνιστά ένα πολύ διαφωτιστικό βοήθημα για την κατανόηση του θέματος, το οποίο εν πολλοίς ελάχιστοι γνωρίζουν, σήμερα, αφού το κατεστημένο «μας» φροντίζει αρκούντως για την αποσιώπησή του. Η εν θέματι βουλευτής (!) λοιπόν, μόλις πληροφορήθηκε την έκδοσή του εξεμάνη μέχρι μανίας καταδιώξεως εναντίον του συγγραφέα, αλλά και όσων βοήθησαν στην έκδοσή του. Αιτιολογία; Ο «σωβινισμός» και ο «εθνικισμός» του κ. Ζιώγα, αλλά και των παραγόντων που συνέδραμαν στην έκδοση του βιβλίου. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τους Αλβανούς μετανάστες (δηλαδή, λαθρομετανάστες)… αρωγούς στην πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας. Τι να πούμε; Δοξάστε την!..

elora.gr

Διαβάστε περισσότερα...

11 Αυγ 2009

Eίκοσι οκτώ χρόνια στις φυλακές του Ενβέρ Χότζα

Του Σαυρου Tζιμα

Οσο εξιστορεί το δράμα του ο ογδοντατριάχρονος Λουκάς Χρηστίδης, είναι ψύχραιμος.

Αφηγείται τα όσα φοβερά υπέστη στις φυλακές του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα επί είκοσι οχτώ ολόκληρα χρόνια λες και ήταν σχολική τιμωρία. Οταν όμως φτάνει στο σήμερα σπάει:

«Ο,τι έκανα το έκανα για την Ελλάδα, και τώρα δεν αναγνωρίζουν ότι είμαι Ελληνας κάνουν πως δεν με ξέρουν», λέει βουρκωμένος.

Το παράπονο του Λουκά Χρηστίδη, είναι το παράπονο ενός κατάσκοπου τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του έριξαν στο «στόμα του λύκου» απ’ όπου βγήκε ζωντανός ως εκ θαύματος και όταν επέστρεψε του γύρισαν την πλάτη! Τον στρατολόγησαν και τον έστειλαν στην Αλβανία, όπου συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε φρικτά και τώρα, στο τέλος της ζωής του, ψυχικό ερείπιο πλέον, εγκαταλελειμμένος και από την ίδια του την οικογένεια, περιμένει τη δικαίωση από την πολιτεία μέσω μιας ταυτότητας που να βεβαιώνει ότι είναι Ελληνας. Η περιπέτεια του Χρηστίδη θα μπορούσε να είναι σενάριο κατασκοπικής ταινίας. Βορειοηπειρώτης από το ελληνόφωνο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, δραπέτευσε το 1944 για τη «μητέρα Ελλάδα» σε ηλικία είκοσι χρόνων και από την Κέρκυρα όπου έφτασε με βάρκα κατέληξε εθελοντής χωροφύλακας στη Ναύπακτο και από εκεί με το τέλος του εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Ηγουμενίτσα όπου δημιούργησε οικογένεια. Εκεί το 1962 στρατολογήθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες που τον προόριζαν για κατάσκοπό τους στην Αλβανία.

Δίκτυα Ελλήνων πρακτόρων δραστηριοποιούνταν ανέκαθεν στον αλβανικό Νότο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας αλλά και τη στρατιωτική κινητικότητα δεδομένου ότι από το 1959 στην Αυλώνα ελλιμενίζονταν σοβιετικά υποβρύχια. Ομως την περίοδο εκείνη υπήρχε ένας επιπλέον λόγος που οι Δυτικοί «καίγονταν» για επιπλέον πληροφόρηση: Ο Ενβέρ Χότζα τα είχε σπάσει ήδη με τον Χρουστσόφ, είχε στραφεί προς τον Μάο και τους Αμερικανούς ενδιέφερε η τύχη της ναυτικής βάσης του Αυλώνα, καθώς φοβούνταν ότι οι Κινέζοι θα διαδέχονταν τους Ρώσους. Περισσότερες πληροφορίες τις οποίες μόνο οι Ελληνες Βορειοηπειρώτες μπορούσαν να συγκεντρώσουν, μιας και η Αλβανία ήταν απροσπέλαστη στους Δυτικούς.

Η αποστολή

«Συνεργάστηκα με το Α2 του στρατού και την Ασφάλεια για να πάω κατάσκοπος στην Αλβανία μαζί με άλλους δύο πατριώτες, από τη Βόρειο Ηπειρο, τον Γεώργιο Βήτο και τον Γεώργιο Ντάτση. Προορισμός μας ήταν το χωριό Δίβρι κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου θα συναντούσαμε έναν Βορειοηπειρώτη ο οποίος θα μας έδινε πληροφορίες για το εάν υπήρχαν Ρώσοι ή Κινέζοι στην περιοχή. Γι’ αυτή την αποστολή θα παίρναμε πέντε χιλιάδες δραχμές ο καθένας…».

Στο τάγμα των Φιλιατών Θεσπρωτίας τους δόθηκαν από το τμήμα πληροφοριών, το γνωστό Α2, συγκεκριμένες οδηγίες και οπλισμός -αυτόματα, πιστόλια, χειροβομβίδες, κ.ά.- και νύχτα πέρασαν στο αλβανικό έδαφος.

«Επειτα από πεζοπορία πέντε ημερών φτάσαμε στο χωριό Δίβρι και κρυφτήκαμε στο δάσος. Ο αρχηγός μας συνάντησε κρυφά τον πληροφοριοδότη, έμαθε αυτά που θέλαμε και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Στα μισά της διαδρομής και ενώ διασχίζαμε μεσάνυχτα μια χιονισμένη χαράδρα γλίστρησα και έπεσα σε γκρεμό βάθους εφτά μέτρων περίπου. Φώναζα βοήθεια αλλά οι άλλοι δύο φοβήθηκαν μήπως μας ακούσουν οι αλβανικοί περίπολοι και με εγκατέλειψαν. Εμεινα όλη τη νύχτα θαμμένος στο χιόνι και το πρωί με εντόπισε ο σκύλος μιας στρατιωτικής περιπόλου».

Ο Γολγοθάς του Ελληνα πράκτορα μόλις άρχιζε. Στις φυλακές των Τιράνων τον ανέκριναν επί δύο ολόκληρα χρόνια! «Ημουν δεμένος χειροπόδαρα και με βασάνιζαν όλο το εικοσιτετράωρο. Τα ποντίκια ήταν μεγαλύτερα από γάτες και δεν μ’ άφηναν να κοιμηθώ. Το μαρτύριο της αϋπνίας ήταν στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και η εικονική εκτέλεση».

Με βαρύτατες κατηγορίες τον οδήγησαν στο δικαστήριο και τον καταδίκασαν σε καταναγκαστική εργασία είκοσι πέντε χρόνων.

Στο ορυχείο

«Με μετέφεραν σ’ ένα ορυχείο εξόρυξης χρωμίου και χαλκού στο Σπατς. Το στρατόπεδο αυτό ήταν το χειρότερο. Οι κρατούμενοι απελπισμένοι έπεφταν στα συρματοπλέγματα όπου τους εκτελούσαν οι στρατιώτες. Η θερμοκρασία στις στοές έφτανε στους 40 βαθμούς Κελσίου. Βγαίνοντας από το ορυχείο με το βαγόνι η θερμοκρασία ήταν 20 υπό το μηδέν.

Επί δεκατέσσερα χρόνια ο Χρηστίδης έσκαβε στο ορυχείο ώσπου μια μέρα τον φώναξαν στο γραφείο του διοικητή και του είπαν ότι απολύεται. «Πήγα στο διοικητήριο να πάρω το απολυτήριο όμως εκεί με περίμεναν αστυνομικοί που άρχισαν να με ξυλοκοπούν φωνάζοντας: βρωμοέλληνα γιατί έβρισες τον σύντροφο Ενβέρ Χότζα; Στο δικαστήριο με ψευδομάρτυρες μου έβαλαν άλλα δέκα χρόνια φυλακή για εξύβριση του Χότζα».

Η «περιήγηση» στα κολαστήρια του Χότζα-Λεζα, Αυλώνα, Μπαλς κ.α. συνεχίστηκε για τον Χρηστίδη μέχρι το 1990, οπότε με την κατάρρευση του καθεστώτος σε ηλικία εξήντα τεσσάρων χρόνων αποφυλακίστηκε. Ερείπιο, σωματικά και ψυχικά, πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα. «Είχα μπει νέος και έβγαινα γέρος. Ενας γέρος καμπουριασμένος, σκελετωμένος από τις κακουχίες και το βάρος της σκλαβιάς».

Η απόρριψη

Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχτηκε αφού πέρασε τα σύνορα. Η οικογένειά του που μέχρι τότε πίστευε ότι είχε σκοτωθεί, τον απέρριψε, εκείνοι που τον έσπρωξαν στην καταστροφή αδιαφόρησαν. «Εφτασα στο σπίτι μου σαν ξένος. Ολοι οι άνθρωποι μέσα εκεί, η γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου μεγάλα πια, μου ήταν άγνωστοι. Το ίδιοι και εγώ για εκείνους. Μ’ έδιωξαν από το σπίτι και πήγα να ζήσω σ’ ένα καλύβι, αλλά και από εκεί μ’ έβγαλαν. Για όλους ήμουν ένας παρείσακτος».

Ο Χρηστίδης απευθύνθηκε στις αρχές ζητώντας βοήθεια για να επιβιώσει.

Βρήκε όμως κλειστή την πόρτα τους με εξαίρεση του γηροκομείου: «Ο διευθυντής Γιάννης Θεοδωρίδης έμαθε την ιστορία μου, συγκινήθηκε και μου εξασφάλισε στέγη στο ίδρυμα». Οι μυστικές υπηρεσίες τον αγνόησαν, η πολιτεία αδιαφόρησε.

Δεν του εξασφάλισε ούτε μια μικρή σύνταξη, δεν του έδωσε έστω κάποια οικονομική ενίσχυση, ούτε τον δικαίωσε ηθικά. Μόλις προσφάτως, δεκαπέντε χρόνια μετά δηλαδή, του εστάλη μια τιμητική διάκριση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο αίτημά του να του χορηγηθεί αστυνομική ταυτότητα που να βεβαιώνει ότι είναι Ελληνας, η απάντηση ήταν η έκδοση δελτίου ομογενούς, όπως αυτό με το οποίο είναι εφοδιασμένοι δεκάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. «Εγώ έγινα κατάσκοπος για να υπηρετήσω την Ελλάδα. Πριν κλείσω τα μάτια μου ας μου δώσουν ένα χαρτί που να λέει αυτό που αισθάνομαι και είμαι, Ελληνας δηλαδή», λέει και δακρύζει.

kathimerini

Διαβάστε περισσότερα...

10 Αυγ 2009

«Αλβανοποιούνται» τα ονόματα των ελληνικών χωριών της Βορείου Ηπείρου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΛΕΓΡΗ
andreas.belegris@gmail.com


Ο Κώστας Καραμανλής βοήθησε τον Σαλί Μπερίσα να επανεκλεγεί πρωθυπουργός
κι αυτός τον «άδειασε»
Στο ύπνο πιάστηκε, ως συνήθως, το υπουργείο Εξωτερικών
ΤΗΝ ΑΠOΦΑΣH ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΕI ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH των ελληνικών τοπωνυμίων στη Βόρεια Ηπειρο ανακοίνωσε στον αλβανικό Τύπο ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα, τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλί Μπερίσα έκανε γνωστό ότι προτίθεται στο αμέσως επόμενο χρονικό
διάστημα να αλλάξει όλα τα ελληνικά τοπωνύμια πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών και συνοικιών, αντικαθιστώντας τα με νέας «κοπής» αλβανικά! Σε αλβανικές εφημερίδες γράφτηκε ότι πρόκειται για μία από καιρό ειλημμένη απόφαση, η οποία ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί, τώρα που ήδη έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.......
Περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

8 Αυγ 2009

Μόνο μια νέα «Κίνηση» στη Β. Ήπειρο θ’ ανατρέψει το αρνητικό κλίμα




• Παρέμβαση μέσω του «Π.Λ.» κάνει στα διαδραματιζόμενα στην Βόρειο Ήπειρο ο πρώην Γενικός Πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Σωτήρης Κυριαζάτης.
Ο κ. Κυριαζάτης, θεωρεί ότι είναι η ώρα να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι διανοούμενοι και οι επιχειρηματίες, «διότι οι αλλαγές και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν ευνοούν προσπάθειες αναγέννησης αυτού του τόπου». Προτείνει την δημιουργία πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κίνησης.
Φαίνεται πως επιτέλους τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται στην Βόρειο Ήπειρο, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε.
Ο πρώην Πρόεδρος της «Ομόνοιας» αισιοδοξεί ότι «το κίνημα των διανοουμένων και επιχειρηματιών για την αναγέννηση του τόπου θα συσπειρώσει όλους όσους έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να προσφέρουν το πνεύμα τους, τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Το ηθικό και κοινωνικό τους ανάστημα, αλλά και τον οβολό τους. Όλους όπου κι αν βρίσκονται, απανταχού της γης...».
Παρατηρεί, όμως, ότι η πρότασή του δεν είναι εύκολη ως προς την υλοποίησή της. Και αυτό, διότι «το δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο, είναι να επιτευχθεί η επικοινωνία, η συνεννόηση, η συναίνεση, η αλληλεγγύη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό όταν, βάζοντας κριτήρια και θεσμούς, ηγηθούν έντιμα, άξια, μορφωμένα, δοκιμασμένα, με κύρος και ανάστημα, κοινώς αποδεκτά άτομα.
Να κυβερνήσει, όπως λέει και ο Πλάτωνας, ο νους και η τόλμη, ο φιλόσοφος. Τα άτομα και οι εκπρόσωποι που θα προτείνονται και θα στηρίζονται απ’ τα διοικητικά συμβούλια για την τοπική εξουσία και παντού, πληρώντας τα παραπάνω κριτήρια, θα συμβάλλουν και στην αναβάθμιση του κύρους του κινήματος και την επιρροή του στη ζωή του τόπου...».
Μάλιστα ο κ. Κυριαζάτης παρουσιάζει και την οργανωτική δομή του νέου σχηματισμού.
«Οι κοινότητες και ιδιαίτερα η επαρχία θα είναι η αρχή, η βάση συγκρότησης συνδέσμων με συγκεκριμένες και καθορισμένες αρμοδιότητες που θα απορρέουν απ’ τον θεμελιώδη θεσμό:
Το καταστατικό. Θα προτείνουν και θα στηρίζουν άτομα που θα κυβερνούν τον τόπο. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, αδελφότητες, με όμορες ή μη περιοχές θα οργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες για την οικονομική, πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Το αντιπροσωπευτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους εκλεγμένους απ’ την κάθε επαρχία και απ’ τα απανταχού μέλη, βάση καθορισμένων κριτηρίων.
Θα εισηγείται και θα αποφασίζει για ζωτικά, για τον τόπο, προβλήματα.
Θα προτείνει, θα εγκρίνει και θα στηρίζει συνεργασίες και συμμαχίες με άλλους φορείς και δυνάμεις του τόπου.
Θα προτείνει και θα στηρίζει εκπροσώπους σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου...».

Π.Λ Διαβάστε περισσότερα...

7 Αυγ 2009

Πληθώρα παραβιάσεων στις εκλογές της Αλβανίας

PEΠOPTAZ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ
• Πληθώρα παραβιάσεων της εκλογικής Νομοθεσίας, εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας και κατά την προεκλογική περίοδο, αναφέρονται στην πρώτη έκθεση (θα ακολουθήσει και δεύτερη) των Παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρακολούθησαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές (28-6-09) στην Αλβανία.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
1) Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ένα «ιδιαίτερο πολεμικό περιβάλλον». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές «για την μη τήρηση της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο».
Σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων παρέμεινε χωρίς «κάρτες ταυτότητας» και επομένως δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει.
2) Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρείχε ψεύτικα στοιχεία» καθ’ όσον αφορά τη διανομή των «καρτών ταυτότητας» στους ψηφοφόρους.
3) Η διαδικασία ψηφοφορίας, αξιολογείται «ελαφρώς θετικότερη» από τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Παρατηρήθηκαν διαδικαστικές παραβιάσεις.
4) Εμφανίστηκαν περιπτώσεις αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στην εκλογική διαδικασία από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
5) Σε πολλά Εκλογικά Κέντρα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της μυστικής ψηφοφορίας.
6) Η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων «είναι ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας».
7) Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον.
8) Καταγγέλθηκαν περιπτώσεις έντονης πιέσεως ψηφοφόρων, από κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να παρακολουθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός τους, με την απειλή απολύσεως από τη δουλειά τους (Ελμπασάν - Σκόδρα).
9) Ασκήθηκαν επίσης έντονες πιέσεις σε δασκάλους, δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές, προκειμένου να παραστούν σε εγκαίνια δρόμων, υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, παιδικών σταθμών και πάρκων, που πραγματοποίησαν κυβερνητικοί παράγοντες (Ελμπασάν, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Φίερι, Τίρανα, Δυράχιο, Αυλώνα). Απειλή: Θα δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα» στη δουλειά τους.
10) Ο ρόλος των γυναικών στην αλβανική πολιτική ζωή «παραμένει περιορισμένος».
11) Το κόμμα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
«Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επίσημο στοιχείο, όσον αφορά τις μειονότητες στην Αλβανία», αναφέρει η Έκθεση των Παρατηρητών της Ε.Ε. και σημειώνει: Γίνεται όμως ευρέως αποδεκτό ότι οι σημαντικότερες μειονότητες είναι η Ελληνική και η Ρομ.
Οι μικρότερες μειονότητες περιλαμβάνουν τους «Εθνικούς Μακεδόνες», Βουλγάρους, Σέρβους, Μαυροβούνιους, Βοσνίους, Βλάχους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε, κατ’ επανάληψη, από την Αλβανική Κυβέρνηση να δώσει επίσημα στοιχεία των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Ακόμη περιμένουν!..
Σημειώνεται ότι, οι Παρατηρητές των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, εκπροσωπούσαν 38 κράτη.
Π.Λ. Διαβάστε περισσότερα...

3 Αυγ 2009

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αναζητούμε το καλό φαγητό και τη συντροφιά των φίλων, ενώ παραπέμπουμε στο χειμώνα τις «εν οίκω» μαγειρικές μας επιδόσεις. Xωρίς υπερβολή, υπάρχουν άπειρα μέρη όπου μπορούμε να φάμε, προκειμένου να γλιτώσουμε από τον μπελά και τη σκοτούρα τού «τι να μαγειρέψουμε» καλοκαιριάτικα. Eυτυχώς, όμως, δεν είναι άπειροι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μας ξεγελάσουν στα διάφορα μαγαζιά και να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη και την παρατηρητικότητά μας ως καταναλωτών, με σκοπό φυσικά το κέρδος. Tο «φαγητό έξω» ενδέχεται να κρύβει κινδύνους, που καλό είναι να τους γνωρίζουμε.

Όχι φυσικά για να γίνουμε καχύποπτοι και να χάσουμε τη χαρά και την ανεμελιά του καλοκαιριού, αλλά για να διατηρήσουν οι καλοκαιρινές μας αναμνήσεις τη γλυκιά τους γεύση και να μη μας βγουν... ξινές.

O KINΔYNOΣ THΣ ΠOIKIΛIAΣ

O κατάλογος βρίθει εδεσμάτων και εμείς, προκειμένου να γευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα της τέχνης του σεφ, παραγγέλνουμε ποικιλίες, που συνήθως τιτλοφορούνται τόσο ποικιλοτρόπως όσο και δελεαστικά. Άλλοτε ως «ελληνικά πιάτα», άλλοτε ως «πανδαισία» κλπ.
H παγίδα: H ποικιλία που έρχεται μπορεί ναι μεν να περιλαμβάνει γευστικά
δείγματα, αλλά όχι τα αναμενόμενα: Συνήθως έχει ντολμαδάκια κονσέρβας, σαλάτες από το σούπερ μάρκετ -όπως ρώσικη, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα-, αλλαντικά -σαλαμάκι, ζαμπονάκι- και υπολείμματα φαγητών, συνήθως γίγαντες, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, άντε και καμιά πατάτα ή κάποιο τυροπιτάκι.
Tο αποτέλεσμα: Πληρώνουμε «βαπορίσια» αυτά που θα τρώγαμε αν κάναμε πικ νικ στην εξοχή με κονσέρβες και με τα απομεινάρια του ψυγείου μας.

O,TI ΠPOTEINEI O ΣEPBITOPOΣ;

Eνώ προβληματιζόμαστε για το τι να διαλέξουμε, αντιμετωπίζουμε με αφέλεια το θέμα και ζητάμε από το γκαρσόν να μας προτείνει. Eμπιστευόμαστε λοιπόν τις προτάσεις του καταστήματος και βγαίνουμε από το δίλημμα της επιλογής.
H παγίδα: Tο γκαρσόν ενδέχεται να είναι δασκαλεμένο από τον επιχειρηματία να προτείνει και να ξεφορτωθεί όχι βέβαια τα πιο φρέσκα, αλλά τα μπαγιάτικα και πολυκαιρίτικα στο ψυγείο του καταστήματος παρασκευάσματα. Aν λοιπόν στη συνέχεια ταλαιπωρηθούμε από ερυγές και γαστρικό φόρτο, θα είναι γιατί εμπιστευτήκαμε το γκαρσόν, ένα συνάνθρωπό μας δηλαδή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Tι θλιβερή διαπίστωση!

TPAΓANO ΨΩMAKI;

Ως Έλληνες έχουμε μεγάλη αδυναμία στο ψωμί, το οποίο -προκειμένου να μας περιποιηθούν- μας το σερβίρουν ψητό, φρυγανισμένο και ενίοτε τηγανητό.
H παγίδα: Tο τηγανητό ή ψητό ψωμί υπάρχει ενδεχόμενο να έχει αγγίξει τα ακρότατα όρια μπαγιατέματος, δεν αποκλείεται δε να έχει αρχίσει να
μουχλιάζει (ευρωτίαση) κιόλας. Eίναι αδύνατον να σερβιριστεί ως έχει, γι΄ αυτό και «καμουφλάρεται» με λίγο τηγάνισμα ή ψήσιμο.
Tο αποτέλεσμα: Διαπιστώνουμε ότι το φρέσκο, μαλακό ψωμάκι είναι πολυτέλεια. Kαι μια και δεν μπορούμε αντ΄ αυτού να παραγγείλουμε
παντεσπάνι, ανεχόμαστε τη λαδίλα του τηγανισμένου ψωμιού και τη γεύση ή το άρωμα ψαριού ή κρέατος που φέρει το ψωμί, το οποίο ψήθηκε στην ίδια σχάρα όπου ψήνονται τόσο τα κρέατα όσο και τα ψάρια.

TA KATEΨYΓMENA ΠOY ΓINONTAI ΦPEΣKA

Eνώ παρατηρούμε τα ψαρικά της βιτρίνας, το μάτι μας προσηλώνεται στις γαρίδες τύπου γίγας.Mας διαβεβαιώνουν ότι είναι φρεσκότατες και δηλωτικό της ζωντάνιας τους είναι φυσικά το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους. Δεν θέλει και πολλή σκέψη λοιπόν για να κάνουμε την παραγγελία.
H παγίδα: Oι ολοζώντανες γαρίδες της βιτρίνας ενδέχεται να είναι και κατεψυγμένες. Mα το χρώμα;
Tο χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των καρκινοειδών (αστακοί,
γαρίδες, καραβίδες) είναι ένα καροτινοειδές που λέγεται ασταζανθίνη. Όταν η ασταζανθίνη συζευχθεί με πρωτεΐνη, πράγμα το οποίο γίνεται κατά την κατάψυξη του προϊόντος, αλλάζει και γίνεται γκριζόμαυρη. Oι κατεψυγμένες γαρίδες λοιπόν είναι περισσότερο γκρι, παρά πορτοκαλί. Eπειδή αυτό είναι αναγνωριστικό, έχει βρεθεί και το αντίδοτο. Zεματάνε για δευτερόλεπτα τις κατεψυγμένες γαρίδες σε καυτό νερό με ξίδι και το γκρι γίνεται πάλι πορτοκαλί.
Tο αποτέλεσμα: Πληρώσαμε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

ΠPOΣOXH ΣTIΣ ΣAΛATEΣ

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στον οργανισμό. Όταν λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να παραγγείλουμε σαλάτα μαρούλι ή λάχανο, το κάνουμε αμέσως, σνομπάροντας εμφανώς την ντομάτα.
H παγίδα: Tα φυλλώδη λαχανικά είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες από τα υπόλοιπα, θέλουν όμως σχολαστικό πλύσιμο πριν σερβιριστούν. O σχηματισμός τους είναι τέτοιος που κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους ανάμεσα στα φύλλα τους εγκλωβίζεται μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Tο πλύσιμο των λαχανικών αυτών φύλλο-φύλλο, όπως επιβάλλεται, είναι πολύ χρονοβόρα και ασύμφορη διαδικασία για τα εστιατόρια. Eίναι ευκολότερο να πλυθούν οι ντομάτες, παρά τα μαρούλια και τα λάχανα.
Tο αποτέλεσμα: Mε τις πράσινες νωπές σαλάτες, εκτός από πολλές φυτικές ίνες, παίρνουμε και μια γερή δόση μικροοργανισμών, ζωυφίων και φυτοφαρμάκων.

Oι διαρροϊκές κενώσεις και ο τυμπανισμός που μπορεί να ακολουθήσουν το γεύμα δεν αποκλείεται λοιπόν να είναι... σαλατικής προέλευσης.

ΦETA ή TYPI ΔANIAΣ;

Xωριάτικη χωρίς φέτα είναι σαν ομελέτα χωρίς αυγά. H φέτα για τον Έλληνα είναι ανάγκη και όχι επιθυμία. Eίναι, θα λέγαμε, το εθνικό μας προϊόν, γι΄ αυτό και φροντίσαμε να το κατοχυρώσουμε με την ονομασία προέλευσης. Δεν γίνεται λοιπόν φαγοπότι χωρίς φέτα, την οποία συνή-θως την παραγγέλνουμε πρώτη και χωρίς πολλή σκέψη.
H παγίδα: H φέτα μπορεί να αντικατασταθεί από άσπρο τυρί Δανίας. Συμφέρει και παραπλανεί. Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διαφορά. H αναγνώρισή της δυσχεραίνεται όταν το τυρί σερβίρεται με λάδι και ρίγανη ή όταν αποτελεί συστατικό μέρος της χωριάτικης σαλάτας.
Tο αποτέλεσμα: Για λίγες δραχμές παραπάνω κέρδος ανά μερίδα, συντελείται διπλό αδίκημα: Προτιμάται ένα ξένο προϊόν έναντι του καθαρά ελληνικού και υποτιμάται το γευστικό κριτήριο του καταναλωτή.

Tο αδίκημα αυτό χρήζει αγορανομικής παρέμβασης.

ΨAPIA ΓIA TH BITPINA

Tα ψάρια στη βιτρίνα καμαρώνουν ανάμεσα σε φέτες λεμονιού, φύλλα μαρουλιού, ντομάτες και ραπανάκια. Eίναι όντως φρεσκότατα, φαίνονται από τα γυαλιστερά τους μάτια, τα κόκκινα βράγχια, τις σηκωμένες ουρές.
O αρχηγός του τραπεζιού διαλέγει τα καλύτερα για την παρέα του και δίνει την παραγγελία να ψηθούν πάραυτα στη σχάρα. O μαγαζάτορας τα βγάζει από το ψυγείο και τα πάει στην κουζίνα για ψήσιμο.
H παγίδα: Mέσα στην κουζίνα τα ψάρια ενδέχεται να αντικατασταθούν από άλλα μπαγιάτικα. Ψήνονται και σερβίρονται. Tα φρέσκα παραμένουν στο ψυγείο της κουζίνας, μέχρι να φύγει αυτή η παρέα και να ξαναπάρουν πάλι τη θέση τους στη βιτρίνα του καταστήματος, περιμένοντας την επόμενη παρέα.
Tο αποτέλεσμα: Aυτός που έκανε την παραγγελία δεν πιστεύει στα μάτια του. Aρχίζει να αμφιβάλλει, αλλά σε ποιον να το πει και ποιος να τον πιστέψει. Tα ψάρια ήταν αλλιώς. Για δες τι κάνει το ψήσιμο! Tα ψάρια που σερβίρονται, αν είναι αλλοιωμένα από βακτήρια που αντέχουν ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης των ψαριών (-3 βαθμούς), σίγουρα θα μας προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

TO KOΛΠO ME TIΣ KPOKETEΣ

Mεζεδάκια όπως οι κροκέτες κάθε είδους -ψαριού, τυριού, πατάτας, κοτόπουλου, αλλαντικών κλπ.- βρίσκονται τώρα στο ζενίθ της κατανάλωσής τους, μιας και συνοδεύουν υπέροχα την μπίρα, το κρασί ή το ουζάκι μας.
H παγίδα: Oι κροκέτες γίνονται από μικρά κομμάτια τρόφιμου (τρίμματα τυριού, κοτόπουλου κ.ά.), που κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν προέρχονται από τα απομεινάρια των πιάτων.
Tο αποτέλεσμα: Kαλή η ανακύκλωση, δεν λέμε, αλλά όχι κι έτσι. Προκειμένου να μην πετάξουμε τίποτα, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μοιραζόμαστε το φαγητό των άλλων. Έλεος! O πλανήτης κινδυνεύει, οι πηγές των τροφίμων γίνονται ολοένα και μη ανανεώσιμες κι εμείς μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό με διαφορετική μορφή, όχι βέβαια γιατί αποκτήσαμε οικολογική συνείδηση, αλλά γιατί μας εμπαίζουν.

ANOΣTEΣ ΠATATEΣ

Tι σύμπτωση! Στο ίδιο τραπέζι είναι όλοι πατατοφάγοι. O ένας λοιπόν παραγγέλνει κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, ο άλλος ψάρι γιαχνί με πατάτες, ο άλλος αρνάκι με πατάτες κ.ο.κ.
H παγίδα: Όταν έρθουν τα πιάτα, εκείνο που διαφοροποιείται είναι το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο. Oι πατάτες είναι ίδιες και απαράλλαχτες. Σαν να
πάλεψαν πολύ να διατηρήσουν την... αυτονομία τους στο μαγείρεμα, και τελικ ά το πέτυχαν. Kαι πώς να μην το πετύχουν δηλαδή, αφού συνήθως ό,τι συνοδεύει τα ζωικά τρόφιμα ψήνεται μόνο του σε ξεχωριστό σκεύος και στη συνέχεια απλώς συμπληρώνει το πιάτο;
Tο αποτέλεσμα: Γευστική ισοπέδωση! Kαι δυστυχώς αυτό δεν γίνεται μόνο με τις πατάτες. Tην ίδια τύχη έχουν όλα τα αμυλώδη -μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι- και όχι μόνον. Kαι με τα λαχανικά το ίδιο έχουμε. Tο κοκκινιστό κοτόπουλο με κολοκυθάκια συνοδεύεται με κάτασπρα λεμονάτα κολοκυθάκια, που τυχαίνει να είναι ακριβώς τα ίδια με τα κολοκυθάκια που συνοδεύουν και τα τηγανητά σουτζουκάκια. Eίναι αυτό που λένε «πάει με όλα»!

O NOΘEYMENOΣ KIMAΣ

Tα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια και όλα τα κιμαδοειδή είναι
ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους βαριούνται να μασήσουν. Eντάσσονται στα εύληπτα μεν, πλην δύσπεπτα φαγητά. Aρέσουν όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα πικάντικα, γι’ αυτό τα συναντά κανείς πάντοτε στο μενού των εστιατορίων.
H παγίδα: Tα κιμαδοειδή επιδέχονται νοθεία. O κιμάς αντικαθίσταται από κιμά σόγιας, ο οποίος αναμειγνύεται με κρεμμύδια, σκόρδα, μυρωδικά, μπαχαρικά, ψωμί και αλεύρι. Όσο περισσότερες οι προσμείξεις, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.
Tο αποτέλεσμα: Tρώει κανείς κάτι που ίσως να μην ήθελε να φάει ή να μην έκανε, για λόγους υγείας, να το φάει. Για παράδειγμα, όταν κάνει κανείς πρωτεϊνική δίαιτα και παραγγείλει μπιφτέκια, παίρνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων εν αγνοία του. Tα μπαχαρικά επίσης μπορούν να καλύψουν άνετα τις οποιεσδήποτε αλλοιώσεις του κρέατος, ενώ οι διάφορες άλλες προσμείξεις μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παρασκευής.

Διαβάστε περισσότερα...

2 Αυγ 2009

Επέτειος ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου

Με συνοδική πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό του Ευαγγελισμού Τιράνων, όπου συμμετείχαν πιστοί από πολλές πόλεις της χώρας, εορτάστηκε σήμερα η 17η επέτειος ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.
Ο κ. Αναστάσιος στο κήρυγμά του έκανε έναν σύντομο απολογισμό του πολύπλευρου έργου που επιτελέστηκε αυτά τα χρόνια στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ανέφερε ακόμη ότι η ιδιότητα του οργανικού μέλους του Σώματος του Χριστού, δηλ.
της Εκκλησίας, αποτελεί συνειδητή και έμπρακτη βίωση και λειτουργεί σαν πυξίδα που προσανατολίζει την πορεία μας σε διακονία, ακόμη και σε θυσία.
Και πρόσθεσε: «Ως χριστιανοί, τολμούμε να ελπίζουμε.
Ακόμη και σε μια εποχή όπου εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε απόγνωση κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως και μιας ασφυκτικής αβεβαιότητος.
Ακόμη κι όταν ποικίλοι παλαιοί και νέοι φόβοι σφίγγουν την καρδιά μας».
Στις 24 Ιουνίου 1992, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε παμψηφεί τον Αναστάσιο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
Στις 4 Ιουλίου του ιδίου έτους, Πατριαρχική Εξαρχία αποτελούμενη από αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του Αναστάσιου.
Στις 12 Ιουλίου ο Αναστάσιος έδωσε το Μέγα Μήνυμα στο Φανάρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992, έγινε η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων.
Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είχε ξεκινήσει.
Το απόγευμα συνεδρίασε, υπό την Προεδρία του κ. Αναστασίου, το Κληρικολαϊκό Συμβούλιο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και συζήτησε για θέματα που αφορούν στον καταστατικό χάρτη. Διαβάστε περισσότερα...

31 Ιουλ 2009

Σύσκεψη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ελλάδας και Αλβανίας

Σύσκεψη μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ελλάδας και Αλβανίας για την αποτελεσματικότερη σύμπραξη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνοριακό τελωνείο της Κακαβιάς.

Συζητήθηκαν θέματα πρόληψης, αποτροπής και καταστολής των πυρκαγιών, αλλά και ζητήματα τεχνογνωσίας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Ηπείρου Δημήτριος Νάσης, επεσήμανε ότι «η γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, δεν διαθέτει την καλύτερη υποδομή, με αποτέλεσμα να έχουμε παλαιότερα μεγάλες πυρκαγιές στην παραμεθόριο, που έρχονταν από την Αλβανία» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι η συνεννόησή μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, για το καλό και των δύο χωρών».

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Αργυροκάστρου Λευτέρης Κυρίτσης έκανε λόγο για πολύ καλή συνεργασία και ευχαρίστησε την Ελλάδα που ενισχύει την χώρα του με πυροσβεστικά οχήματα.

Υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα στην Αλβανία έχουν εκδηλωθεί αρκετές πυρκαγιές, αλλά «βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Αν συμβεί κάτι πολύπλοκο, θα ζητήσουμε την Ελληνική συνδρομή».

Η Ελληνική πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμη να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Αλβανικό έδαφος, εφόσον της ζητηθεί.

Στη σύσκεψη, εκτός από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Ηπείρου και Αργυροκάστρου της Πυροσβεστικής, συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικής Νομού Ιωαννίνων Χρήστος Γκόλιας και ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου Νίκος Γερασιμίδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...