' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

22 Ιαν 2009

Οι θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας προάγουν τη συνεργασία

Το νέο έγγραφο που συνέταξε η κυβέρνηση και υπεγράφη από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας υπόσχεται βελτιωμένες διαθρησκευτικές σχέσεις και κυβερνητική συνεργασία.

Της Μανιόλα Χάλα για τους Southeast European Times στα Τίρανα – 21/01/09

photo

Μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας που συνέταξε η κυβέρνησης. [Getty Images]

Οι τρεις βασικές θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας σημείωσαν πρόοδο στη συνεργασία τους, υπογράφοντας συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, επιτρέποντας βελτιωμένη συνεργασία.

Οι ύπατοι εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής κοινότητας Σουνιτών, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της κοινότητας Μπεκτάσι (Μουσουλμάνοι Σιίτες) υπέγραψαν τη συμφωνία στα τέλη του προηγούμενου έτους με τον υπουργό Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης Ίλι Πάνγκο. Εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην υπογραφή, όπως και οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες εκπροσωπούν την πολιτιστική ποικιλομορφία της χώρας, ανέφερε το υπουργείο.

Η τέταρτη μεγάλη θρησκευτική κοινότητα, η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας, υπέγραψε την ίδια συμφωνία το 2001 κατόπιν αιτήματος του Βατικανό. Οι νέες συνομιλίες διενεργήθηκαν ομαλά, οδηγώντας σε γρήγορη διαδικασία υπογραφής.

"Αν και οι Αλβανοί απολάμβαναν πάντα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες, η νέα συμφωνία ανήκει στο συνταγματικό καθήκον της κυβέρνησης", δήλωσε ο Ρασίμ Χασανάι, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Δογμάτων.

Βάσει της συμφωνίας, το κράτος επιστρέφει στις κοινότητες αυτές εδάφη που είχε κατάσχει πριν το 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει όλες τις θρησκευτικές δραστηριότητες και είχε κλείσει όλες τις θρησκευτικές οντότητες.

Ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την υπογραφή του συμφώνου ιστορικό γεγονός, διαβεβαιώνοντας ότι θα καθιερώσει νέες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία.

Η συμφωνία προβλέπει φοροαπαλλαγές και κρατικές χρηματοδοτήσεις για τις θρησκευτικές οντότητες. Η Κρατική Επιτροπή Δογμάτων, αρμόδια για τη σύνταγμα του νόμου, έλαβε υπόψη την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επικυρώσει το ίδιο νομοσχέδιο, σεβόμενη τα διεθνή έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, η Αλβανία δεν έχει επίσημη θρησκεία. Ωστόσο, το κράτος αναγνωρίζει την ισότητα μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και την ανεξαρτησία τους.

Τέσσερις θρησκείες στην Αλβανία -- Μουσουλμανική (Σούνι), Ορθόδοξη, Καθολική και Μπεκτάσι (Μουσουλμανική Σιιτών) -- αποτελούν το 98% του πληθυσμού. Οι υπόλοιπες, περίπου 135 μικρότερες κοινότητες, είναι Προτεστάντες (Ευαγγελιστές), Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μορμόνοι, Μπαχάι και άλλοι. Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν παραδοσιακά την πλειονότητα της Αλβανίας.

Έπειτα από δεκαετίες άγρια επιβεβλημένου αθεϊσμού που τερματίστηκε το 1990, ένας σχετικά μικρός αριθμός Αλβανών ασκεί τακτικά τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Οι θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας έχουν επί μακρόν επιδείξει αμοιβαία ανοχή και αρμονική συνύπαρξη, το οποίο είναι εξαιρετικά ορατό κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com
Διαβάστε περισσότερα...

20 Ιαν 2009

Ενεργειακές Επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη

Την περασμένη Πέμπτη (15/01), το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) οργάνωσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο στα Τίρανα με θέμα την «Ελληνο-Αλβανική Συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα». Στο συνέδριο συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας και ανώτερα διοικητικά στελέχη απ’ όλες τις μεγάλες Αλβανικές εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια. Και από Ελληνικής πλευράς υπήρξε αντίστοιχη κινητικότητα με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπηση του ΥΠΑΝ μέσω του προέδρου του ΣΕΕΣ κ. Ραφαήλ Μωυσή.

Το συνέδριο του ΙΕΝΕ στην Αλβανία έδειξε περίτρανα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Αλβανικής πλευράς για επενδύσεις Ελληνικών εταιρειών σε ενεργειακά δίκτυα και υποδομές στην Αλβανία οι οποίες και ευρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Όμως και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης υπάρχουν ακόμα αξιόλογες ευκαιρίες για ενεργειακές επενδύσεις, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία). Στα Ανατολικά Βαλκάνια (δηλ. Βουλγαρία, Ρουμανία), ως γνωστόν, η Ελλάδα έχασε το επενδυτικό τρένο στην ενέργεια, αφού έπρεπε να είναι παρούσα διεκδικώντας μέρος της ενεργειακής πίτας την δεκαετία του ’90. Οι προσπάθειες που έγιναν μετέπειτα, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας από τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και άλλες μικρότερες Ελληνικές επιχειρήσεις για διείσδυση στα Ανατολικά Βαλκάνια στον ενεργειακό τομέα ήρθαν καθυστερημένα και δεν απέδωσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι είχαν προηγηθεί άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες ή και εγχώρια σχήματα ιδιωτών επενδυτών.
Με εξαίρεση την επένδυση των ΕΛΠΕ στο διυλιστήριο ΟΚΤΤΑ της ΠΓΔΜ και την δημιουργία δικτύων πρατηρίων σε ορισμένες χώρες της περιοχής, δεν υπάρχει αισθητή Ελληνική ενεργειακή παρουσία, σε αντίθεση με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπου η Ελληνική επιχειρηματικότητα είναι κάτι περισσότερο από εμφανής (π.χ. τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, εστίαση, κατασκευές). Όμως, ευκαιρίες στο ενεργειακό τομέα υπάρχουν ακόμα και θα δημιουργούνται συνεχώς καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί επέκταση και διείσδυση των ενεργειακών δικτύων σε κλίμακα που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή.

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ στα Τίρανα «η Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα, που υπεγράφη μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η Συνθήκη θέτει ως στόχο την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση μεγάλων διεθνών επενδυτών, με σκοπό να υλοποιηθούν σχέδια για ενεργειακές υποδομές που είναι αναγκαίες για την περιοχή».

Η πραγματοποίηση σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων στις χώρες της περιοχής θα εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη, όπως:

  • Περιορισμό της ανεπάρκειας ρεύματος και ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
  • Υποστήριξη των προσπαθειών για επίτευξη υψηλών ρυθμών αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
  • Ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, βασικού πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής, η σημασία της οποίας πρόσφατα έγινε φανερή στην περιοχή μας.
  • Συμβολή στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω του εκσυγχρονισμού του τομέα ηλεκτρισμού με την κατασκευή μονάδων παραγωγής που θα υιοθετήσουν τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες.
  • Ταχεία αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η εμμονή διαδοχικών κυβερνήσεων να θέλουν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο –κάτι που ασφαλώς απέχει πολύ από την πραγματικότητα – δεν συνιστά ενεργειακή στρατηγική υπό την έννοια της διείσδυσης Ελληνικών επιχειρήσεων στην ΝΑ Ευρώπη. Η ενασχόληση της πολιτικής ηγεσίας την τελευταία πενταετία με θέματα που έχουν σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω αγωγών πέριξ και διάμέσου της Ελλάδος, και η συστηματική προβολή τους μέσω των ΜΜΕ, έχουν δώσει την ψευδαίσθηση ότι η χώρα μας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιφέρειας. Ουδέν το αναληθέστερο.

Εάν πράγματι το ζητούμενο είναι η διείσδυση ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και η κατάκτηση μεριδίου των τοπικών αγορών (δηλ. στα υγρά καύσιμα, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ) τότε θα πρέπει κατ’ αρχάς να αναγνωρισθεί το σοβαρό έλλειμμα που έχουμε ως χώρα στον συγκεκριμένο τομέα και προπαντός η απουσία στρατηγικής. Αυτό και θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας, εάν όντως επιθυμούμε ν’ αποκτήσουμε μία μετρήσιμη παρουσία στον ενεργειακό τομέα έξω από τα σύνορά μας. Το να υποστηρίζουμε συνεχώς και μετά παρρησίας ότι η Ελλάδα διαθέτει ειδικό ενεργειακό βάρος στην περιοχή φανερώνει μία τραγική έλλειψη αυτογνωσίας.





Διαβάστε περισσότερα...

17 Ιαν 2009

Το βρετανικό μουσείο γιόρτασε χθες τα 250 χρόνια λειτουργίας με κλεμμένες αρχαιότητες


Τα γλυπτά του Παρθενώνα γνωστά σαν Ελγίνεια , αυτά τα αθάνατα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης μεταφέρθηκαν (όλοι γνωρίζουμε πως ) στην Βρετανία το 1806 και αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το οποίο χθες γιόρτασε τα 250 χρόνια λειτουργίας του (άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 15 Ιανουαρίου του 1759).
Τα Ελγίνεια μάρμαρα τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen, που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, το 1936 όπως βλέπουμε και στην ιστορική φωτογραφία. Εδώ και δεκαετίες το Ελληνικό κράτος προσπάθησε πολλές φορές για την επιστροφή και επανένωση των γλυπτών, με σημαντικότερο το αίτημα που ανέπτυξε κατά τη δεκαετία του '80 ως Υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη. Τον Απρίλιο του 2007 το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.
Διαβάστε περισσότερα...

16 Ιαν 2009

Τι Κρύβει ο «Πόλεμος» για το Φυσικό Αέριο

Μεγάλες περιοχές της Ευρώπης παραμένουν χωρίς φυσικό αέριο μέσα στον χειμώνα, καθώς η συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας κατέρρευσε για δεύτερη φορά.

Το πιο παράξενο σε αυτή τη διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο είναι ότι φαίνεται κυρίως τεχνική και εύκολα επιλύσιμη, αν υπήρχε η παραμικρή διάθεση από τις δύο πλευρές. Στο κάτω κάτω και οι δύο χώρες επωφελούνται από την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο καμία δεν θέλει να λύσει αυτή την αντιπαράθεση, γιατί η ουσία της δεν βρίσκεται στα εκατέρωθεν προβαλλόμενα επιχειρήματα. Αντιθέτως, ανέκαθεν αποτελούσε ένα προπέτασμα πίσω από το οποίο κρύβονται πολύ πιο θεμελιώδη και άλυτα ζητήματα, και ιδιαίτερα η στροφή της Ουκρανίας προς τη Δύση με την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004.

Ανεξάρτητη από το 1991, η Ουκρανία προσπαθεί να βρει τον δικό της δρόμο στον κόσμο. Αλλά καθώς το 25% του πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής και τα δύο τρίτα των Ουκρανών μιλάνε με άνεση ρωσικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συστηματικά ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τάσσεται υπέρ κάποιου είδους «επανένωσης» με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Από την εποχή της ανεξαρτησίας, όλες οι εκλογές στην Ουκρανία έχουν κυρίαρχο θέμα το αν η χώρα πρέπει να στραφεί προς την Ανατολή ή προς τη Δύση.

«Η ρωσική πλευρά καταφεύγει σε ένα σωρό τεχνικές λεπτομέρειες για να εξηγήσει γιατί συνεχίζει τη σύγκρουση» λέει ο Βλαντίμιρ Μιλόφ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής της Μόσχας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας. «Είναι ολοφάνερη η επιθυμία της να πιέσει τους ουκρανούς πολιτικούς, δείχνοντας ότι αν συνεχίσουν τη φιλοδυτική πορεία και δεν δεχθούν τους κανόνες που επιβάλλει η Μόσχα στον πρώην σοβιετικό χώρο θα έχουν προβλήματα, σαν αυτά που αντιμετώπισε η Γεωργία τον Αύγουστο». Οι εθνικιστές στη Μόσχα μπορεί να αναγκάστηκαν να «καταπιούν» την απώλεια των δημοκρατιών της Βαλτικής και της Κεντρικής Ασίας αλλά δεν θα αποδεχθούν ποτέ να δουν τους Ουκρανούς, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι ρωσικής καταγωγής, σε ένα ανεξάρτητο κράτος με δυτικό προσανατολισμό και ενδεχομένως μέλος του ΝΑΤΟ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά τη σύγκρουση του περασμένου καλοκαιριού με τη Γεωργία ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε μιλήσει για μια «προνομιούχο σφαίρα επιρροής» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. «Πρόκειται για μια συνέχιση του πολέμου Ρωσίας- Γεωργίας με άλλα μέσα» δηλώνει ο Γκριγκόρι Περεπελίτσα, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, σκέλους του υπουργείου των Εξωτερικών της Ουκρανίας. «Εκεί υπήρχαν τα τανκς,εδώ υπάρχει το αέριο».

Ρώσοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο υποδαυλίζει τη διαμάχη με τη Ρωσία για να αποσπάσει την προσοχή από τις ατυχείς επιδόσεις του στην οικονομία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και επειδή βλέπει τις ελπίδες του για ανανέωση της θητείας του στις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου να εξανεμίζονται. Επίσης καταδεικνύουν τον «αμερικανικό δάκτυλο», τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον κινεί τα νήματα πολλών πολιτικών του Κιέβου.

«Οι Ουκρανοί δεν είχαν την πρόθεση να ανοίξουν το σύστημα.Φαίνεται ότι χορεύουν σε μια μουσική που ενορχηστρώνεται όχι στο Κίεβο αλλά εκτός της χώρας.Αναφέρομαι στη συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ της Gazprom. Με δήλωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα χαρακτήρισε «αβάσιμες» αυτές τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει και τις δύο χώρες να βρουν μια λύση και να υποστηρίξουν το έργο των ευρωπαίων μεσολαβητών.

Η Gazprom επιμένει ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τους αγωγούς για να τροφοδοτούν μόνο το εσωτερικό της χώρας τους και ότι όταν οι Ρώσοι επιχείρησαν να ανοίξουν τις στρόφιγγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με «παράλογες απαιτήσεις» , οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές αυτή τη στιγμή ότι η Ουκρανία παρεμποδίζει όλες τις κινήσεις μας για την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης. Είναι απίστευτο» είπε ο Μεντβέντεφ.

Οι δεσμοί ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι ένα κουβάρι από συμμαχίες και βεντέτες, άστατες και συχνά μυστηριώδεις. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για παράδειγμα, υποστήριξε ανοιχτά τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ηττήθηκε από τον Γιουστσένκο στις εκλογές του 2004 μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση.

Η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην σύμμαχος του προέδρου Γιουστσένκο στην Πορτοκαλί Επανάσταση, έκανε μια στροφή προς τη Μόσχα το καλοκαίρι, αρνούμενη να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στη Γεωργία.

(από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 15/01/2009)

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ενέργεια Βασικός Τομέας Συνεργασίας για Ελλάδα και Αλβανία


Ο τομέας της ενέργειας αναδεικνύεται ως ο πλέον βασικός τομέας για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η δε ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, η οποία και αναμένεται να συνεχισθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια παρά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις Ελληνικών εταιρειών σε όλους τους τομείς του ενεργειακού κλάδου. Αυτά ήσαν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου για την «Ελληνο–Αλβανική Συνεργασία στην Ενέργεια» που συγκάλεσε χθες (15/1) στα Τίρανα το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Στο συνέδριο, που οργανώθηκε από το ΙΕΝΕ σε συνεργασία με το Ελληνο–Αλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GACCI), υπό την αιγίδα του Αλβανικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας και του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες και Αλβανοί εμπειρογνώμονες περί τα ενεργειακά, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από την Ελλάδα, την Αλβανία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με βαρυσήμαντη ομιλία του ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας κος Genc Ruli ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της διακρατικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας του Απριλίου 2006 μέσω της οποίας μπορούν να δρομολογηθούν κοινά έργα και στρατηγικές για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή σειράς υδροηλεκτρικών έργων, την προώθηση έργων ΑΠΕ και την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος. Ο Αλβανός Υπουργός ξεχώρισε το φυσικό αέριο ως μία πολλά υποσχόμενη πηγή ενέργειας η οποία προσφέρει μία πρώτη τάξεως ευκαιρία για την ενεργειακή διασύνδεση και συνεργασία των δύο χωρών, με την Αλβανία να δρα ως γέφυρα για την διασύνδεση της Ν.Α Ευρώπης, μέσω της Αδριατικής Θάλασσας, με την Ευρωπαϊκή αγορά.

Από Ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΕΣΕΣ) κος Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Αλβανία, παρατηρώντας ότι μόνο σημαντικά οφέλη για τις δύο χώρες μπορεί να επιφέρει μία μεγαλύτερη προσέγγιση στον τομέα των ενεργειακών δικτύων και την ενδυνάμωση των σχετικών υποδομών.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δραστηριότητες του ΙΕΝΕ ετόνισε την σημασία της Αλβανίας στην δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community) στη Ν.Α Ευρώπη, η επιτυχής λειτουργία της οποίας αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την ενεργειακή απόδοση των οικονομιών της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο–Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Ζαρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στις Ελληνο–Αλβανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παρατηρώντας ότι η ενέργεια αναδεικνύεται ως ένας βασικός μοχλός αξιόλογων επενδύσεων σε βάθος χρόνου.

Σημαντική από κάθε άποψη ήτο η συμμετοχή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ καθηγητή κ. Τάκη Αθανασόπουλου ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Επιχείρησης για επενδύσεις στην Αλβανία στον τομέα της παραγωγής, μέσω της κατασκευής μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών βάσης, μονάδων ΑΠΕ, και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω κατάλληλων επενδύσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε υψηλό επίπεδο ήσαν και οι παρουσιάσεις και οι ομιλίες των Αλβανών εισηγητών μεταξύ των οποίων ήσαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας (ΜΕΤΕ) κος Neritan Alibali, ο γνωστός ενεργειακός εμπειρογνώμων και σύμβουλος του υπουργείου Dr. Stavri Dhima, ο διευθυντής δικτύου της Αλβανικής εταιρείας ηλεκτρισμού KESH, Dr. Sokol Spahion, ο κ. Milo Kuneshka, Δ/ντης του Albanian Agency of National Resources(AAN), ο Dr. Engjel Dakli, εκ των διευθυντών του ΑΑΝ καθώς και ο κ. Fatjon Tugu, Δ/ντης του Ηλεκτρικού Τομέα του ΜΕΤΕ.

Από ελληνικής πλευράς στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, ο αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, ο Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Δρ. Ευάγγγελος Λεκατσάς, ο Επιστημονικός Γραμματέας του ΣΕΕΣ κ. Δημήτρης Μπέης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Δρ. Αναστάσιος Γκαρής, ο κ. Σπύρος Βάσος, Δ/ντης Ενεργειακής Διαχείρισης της ΔΕΗ, ο Δρ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, δ/ντης Στρατηγικής της ΔΕΗ, ο κ Γιάννης Βακαλίδης, Δ/ντης Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Υδραίος, Δ/ντης της εταιρείας Alban Road η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στην Αλβανία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Συνέδριο που οργάνωσε το ΙΕΝΕ και ο GACCI συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από Αλβανικές και Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα όσο και από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές εταιρείες και οργανισμούς. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και οι προτάσεις που προέκυψαν από τα Working Groups που συνήλθαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, πρόκειται να επεξεργασθούν από την οργανωτική επιτροπή και να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κύριος χορηγός του Συνεδρίου ήτο η ΔΕΗ ενώ στους χορηγούς και υποστηρικτές συγκαταλέγοντo η Αλβανική κατασκευαστική εταιρεία MT Construction, η Εμπορική Τράπεζα και η Tirana Bank.

Διαβάστε περισσότερα...

12 Ιαν 2009

Αλβανία-Εκδηλώσεις για τη 18η επέτειο από την ίδρυση της "Ομόνοιας"

του ανταποκριτή Π. Μπάρκα

Τη 18η επέτειο από την ίδρυσή της γιόρτασε χθες η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας "Ομόνοια". Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δερβιτσιάνη, κεφαλοχώρι της ελληνικής μειονότητας στο νομό Αργυροκάστρου, εκεί που οι πρωτεργάτες της, πριν από 18 χρόνια βρήκαν καταφύγιο από το διωγμό των δομών του κομμουνιστικού καθεστώτος και αποφάσισαν την ίδρυσή της.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Κασσίμης, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ελληνικής καταγωγής βουλευτές της αλβανικής βουλής, οι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος της Ελλάδας στην Αλβανία, στελέχη της "Ομόνοιας" και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), το οποίο εκπροσωπεί πολιτικά την "Ομόνοια" στο αλβανικό κοινοβούλιο και άλλοι προσκεκλημένοι.

Απουσίαζαν, ωστόσο, οι ιδρυτές της οργάνωσης.

Αναφερόμενοι στην 18χρονη πορεία της "Ομόνοιας", οι ομιλητές επισήμαναν την ιστορική σημασία της ίδρυσής της, τις επιτυχίες, αλλά και τις αδυναμίες της, τόνισαν την ανάγκη να διαδραματίσει ρόλο η "Ομόνοια" στις εξελίξεις στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή και χαιρέτισαν τη στήριξη της οργάνωσης στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης επισήμανε την ανάγκη να απαλλαγεί η κοινότητα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία της ελληνικής κομματικοποίησης.

Έθεσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης της οργανωτικής δομής της "Ομόνοιας" και του ρόλου της, κάτι, που όπως είπε, ξεκίνησε αλλά δεν προχώρησε, ούτε όμως θα σταματήσει.

Προηγείται, επισήμανε, η ανάγκη επιστράτευσης όλων για να επιτευχθεί εκ νέου η πολιτική εκπροσώπηση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τον προσεχή Ιούνιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της "Ομόνοιας", Βασίλης Μπολάνος, είπε ότι συχνά η οργάνωση έχει γίνει στόχος αλβανικών ΜΜΕ, πολιτικών και μερίδας της αλβανικής κοινής γνώμης, που υποστηρίζουν ότι η "Ομόνοια" επιθυμεί να υπονομεύσει τη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αλλά, όπως τόνισε, "δεν το πέτυχαν και ούτε θα το πετύχουν (σ.σ. να πλήξουν την οργάνωση)". Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης της οργανωτικής και πολιτικής δομής της "Ομόνοιας".

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες, επισήμανε την ανάγκη άρσης του διλήμματος του τρόπου εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή, δηλαδή μέσω του συνδυασμού "Ομόνοιας-ΚΕΑΔ" ή μέσω των εκπροσώπων της "Ομόνοιας" στα άλλα αλβανικά κόμματα και επικράτησης της πρώτης εκδοχής.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο κ. Κασσίμης είχε συνάντηση με ομάδα εκπροσώπων βιοτεχνιών και άλλων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους που προτείνουν για την επίλυσή τους.

ana-mpa

Διαβάστε περισσότερα...

11 Ιαν 2009

Στο Επίκεντρο του Ενδιαφέροντος οι Ελληνικές Ενεργειακές Επενδύσεις στην Αλβανία


Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009, στα Τίρανα, με θέμα την Ελληνο-Αλβανική συνεργασία στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα. Ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου, το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνο-Αλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GACCI) είναι η εξέταση των δυνατοτήτων για διεύρυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα στην γείτονα χώρα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν τα σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων για μια σειρά σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων στην Αλβανία τόσο σε συμβατικές μορφές ενέργειας όσο και στις ΑΠΕ.

Η διμερής αυτή Ελληνο-Αλβανική αυτή συνάντηση οργανώνεται σε υψηλό επίπεδο υπό την αιγίδα και με την ενεργό συμμετοχή των δύο κυβερνήσεων. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των δύο κυβερνήσεων είναι το γεγονός ότι την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Αλβανός υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Genc Ruli ενώ από Ελληνικής πλευράς θα υπάρξει εκπροσώπηση του ΥΠΑΝ σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο. Κύριος χορηγός του συνεδρίου είναι η ΔΕΗ ενώ μεταξύ των άλλων χορηγών και υποστηρικτών του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται ελληνικές εταιρείες και τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Μεταξύ των κυρίων ομιλητών του Συνεδρίου περιλαμβάνονται οι: κ. Κων/νος Μανιατόπουλος, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Μανώλης Ζαρογιαννόπουλος, Γενικός Γραμματεάς του Ελληνο – Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο κ. Ευάγγελος Λεκατσάς, Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ, ο κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Δ/ντής Στρατηγικής και Προγραμματισμού ΔΕΗ, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Δ/ντής ΙΕΝΕ, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής των ΑΠΕ του ΙΕΝΕ και αρκετοί άλλοι. Εξ’ άλλου από Αλβανικής πλευράς θα συμμετέχουν οι: κ. Neritan Alibali, Υφυπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, κ. Gjergi Bojaxhi, Γενικός Δ/ντής της Αλβανικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, κ. Stavri Dhima, Γεωφυσικός, Ανώτερο Στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας, κ. Milo Kuneshka, Γενικός Δ/ντής του Αλβανικού Οργανισμού Φυσικών Πόρων κ.α.

Οι τομείς που θα καλύψει το Συνέδριο περιλαμβάνουν τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και το πετρέλαιο ενώ θα συζητηθούν επίσης θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής και του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για συμμετοχή στο συνέδριο έχουν αναρτηθεί σε ειδικό banner στα sites: www.iene.gr και www.energia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΑΝΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

1 Ιαν 2009


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 2009 Διαβάστε περισσότερα...