' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

25 Μαΐ 2009

Αλβανία - Επίσκεψη ΥΦΕΞ Θ. Κασσίμη


"Ελλάδα ένα μεγάλο όνειρο,ένας τρανός καημός/ Πενήντα χρόνια η καρδιά μας έχει αντέξει/ Κι ήταν βαρύς πολύ βαρύς ο χωρισμός".

Με στίχους από ποίηματα που περιγράφουν δύσκολους καιρούςμ γεμάτους φόβο,κορίτσια με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές να κρατούν μοσχοβολιστά λουλούδια από τους κήπους των φτωχών σπιτιών, παιδιά να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες, να κρατούν μπουκάλια με τσίπουρο, αλλά και λουκούμια και με αισθήματα ευγνωμοσύνης υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί οι έπαρχοι και οι κάτοικοι των χωριών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θόδωρο Κασσίμη.

Τα εγκαίνια από τον υφυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα κ.Πάζιο και τον Γενικό πρόξενο Αργυροκάστρου κ. Ριζόπουλο, πολλών μικρών έργων οδοποιΐας,που θα βάλουν τέλος στους δύσβατους χωματόδρομους, συνδέοντας αρκετά χωριά με το κεντρικό οδικό δίκτυο, τα εγκαίνια ενός υδραγωγείου που θα καλύψει την πολύμηνη πολλές φορές λειψυδρία σε επτά χωριά και τα εγκαίνια μιας γέφυρας που θα δώσει ασφάλεια- καθώς ήταν έτοιμη να καταρρεύσει η παλιά- σε μία περιοχή αποτέλεσαν μία ξεχωριστή μέρα για την ελληνική μειονότητα στις επαρχίες της Δρόπολης, της Λιουντζεριάς και του Μεσοποτάμου.

Τα έργα που συνολικά ανέρχονται σε 36 - 11 στο Νομό Αργυροκάστρου, 11 στο Ν. Αγ. Σαράντα, 7 στο Ν. Δελβίνου και 7 στο Ν. Πρεμέτης- ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή,χρηματοδοτήθηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο παροχής αναπτυξιακής βοήθειας στην Αλβανία με το ποσό περίπου 500.000 ευρώ και έρχονται να λύσουν προβλήματα της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Εκτός από την κατασκευή δρόμων περιλαμβάνουν επίσης και ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, πλατειών μέχρι και κατασκευή στάσεων λεοφορείων.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που μας προσέχετε, είναι μεγάλη τιμή για μας που που ήρθατε να μας επισκεφθείτε, είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά της Ελλάδας που δεν μας ξεχνά ποτέ, θα πούν στον κ. Κασσίμη εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και απλοί κάτοικοι,άνδρες και γυναίκες που θα θελήσουν να του σφίξουν το χέρι.

Στο Δοξάτι θα στηθεί γιορτινό τραπέζι στην πλατεία με σπιτικές πίτες και εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού για την υποδοχή του υφυπουργού και της ελληνικής αποστολής.

"Απόψε στο χωριό μας ήρθε μια καλή παρέα", ακούγεται στη διαπασών από τα μεγάφωνα, μαζί με ένα παραδοσιακό τραγούδι. Έτοιμα είναι και τα δώρα που θα του δώσουν, ξυλόγλυπτα μπουκάλια για ρακί,έναν πίνακα κ.α.

"Εγώ είμαι συγκινημένος γι αυτό που νοιώθουν. Γιατί ξέρω ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη", θα πει ο κ. Κασσίμης εξηγώντας ότι η επιλογή των έργων έγινε βάσει των προτάσεων των επί τόπου Επάρχων και με τη σύμφωνη γνώμη των Περιφερειαρχών. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους του Επάρχους, ως αναδόχους, με την υπογραφή συμβάσεων ανάθεσης με το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου το οποίο είχε και τον έλεγχο υλοποίησής τους.

"Με τους ανθρώπους εδώ μας ενώνουν δεσμοί αίματος και φιλίας. Ως Έλληνας αισθάνομαι καλά που μπορούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να βοηθήσουμε. Στηρίζουμε την ευρωπαική πορεία της Αλβανίας και πιστεύουμε ότι το αξίζει αυτή η χώρα και αυτός ο λαός. Και η σύνδεση της Αλβανίας με την ΕΕ θα συμβάλει ώστε να αυξήσουμε την παρέμβασή μας και στην ένταξη της σε διάφορα προγράμματα", δήλωσε ο κ. Κασσίμης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί από την Ελλάδα η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των κατοίκων της Ν. Αλβανίας και ευχήθηκε τα αδέλφια τους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας να μπορέσουν να επιστρέψουν έδώ και να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού της ελληνικής μειονότητας αντανακλά και στη συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού. Από τα χωριά που επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός ένα 50-60% του πληθυσμού ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Οι πρωτοβουλίες όμως των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας είναι σημαντικές εδώ και ένα χρόνο,όπως μας είπε ο μορφωτικός ακόλουθος της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Γερασιμίδης.

Για πρώτη φορά μετά από διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας έχουν μεταφραστεί και διανεμηθεί 24 τίτλοι βιβλίων στους μειονοτικούς μαθητές, έχουν δοθεί 31 υποτροφίες -σε σχέση με 2 ή 3 των περασμένων ετών- για σπουδές σε ελληνικά ΑΕΙ, ξεκίνησαν με καθηγητές τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Αργυρόκαστρο και τους Αγ. Σαράντα ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, έχουν ετοιμαστεί και διανεμηθεί με έγκριση των αλβανικών αρχών συγγράμματα Ιστορίας και Γεωγραφίας της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα και Δελβίνου λειτουργούν 30 μειονοτικές σχολικές μονάδες, 27 με Δημοτικό και Γυμνάσιο και 3 Λύκεια με 1050 μαθητές. Εκτός μειονοτικών ζωνών υπάρχουν δύο δίγλωσσα σχολεία, το Δημοτικό "Όμηρος" στη Χειμάρρα με 103 μαθητές και το Δημοτικό και Γυμνάσιο "Όμηρος" στην Κορυτσά με 460 μαθητές.

Νηπιαγωγείο με 30 μαθητές και μία πρώτη τάξη δημοτικού από φέτος με 15 μαθητές, καθώς και εκκλησιαστικό λύκειο με 40 μαθητές λειτουργεί υπό την σκέπη της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αλβανίας στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου,την οποία επισκέφθηκε ο κ. Κασσίμης και η ελληνική αντιπροσωπεία. Εκεί τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε ο μητροπολίτης κ. Δημήτριος ο οποίος τον ενημέρωσε για το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κ.Κασσίμη θα συνεχιστεί το απόγευμα με τα εγκαίνια έργων οδοποιίας στα χωριά Μεσοπόταμου, Κρανιά, Φοινίκη, Βρυώνι και της γέφυρας στο χωριό Βρωμερό, και θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα παραθέσει στους Αγ. Σαράντα ο υφυπουργός στους Επάρχους των μειονοτικών περιοχών.

πηγη ana-mpa

Δεν υπάρχουν σχόλια: