Το Βορειοηπειρωτικό με έμφαση στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, η ανάπτυξη της Ηπείρου και η προσέλκυση της νέας γενιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο του 36ου συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Crown Plaza της Νέας Υόρκης από τις 26-28 Ιουνίου.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή με την ορκωμοσία του νέου συμβουλίου στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, ενώ το βράδυ του Σαββάτου στη διάρκεια του επίσημου δείπνου τιμήθηκε από τους Ηπειρώτες της Αμερικής για τους αγώνες του για το εθνικό θέμα, ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και υπεύθυνος της Επιτροπής του εθνικού θέματος Μενέλαος Τζέλιος.
Πρόεδρος επανεξελέγη ο Φώτης Γκαλίτσης, αντιπρόεδρος η Ελεονόρα Μιχοπούλου, Γραμματέας Δημήτρης Κοντοράς, βοηθ. Γραμματέα Εύα Ο’ Μπράιαν, Ταμίας, Εύα Καρλή, και μέλη, Στεφανία Τσούμπανου (35 ψήφους), Γεώργιος Νάνης (32), Λάζος Γιάννος (29), Κωνσταντίνος Ιωάννης Ράμμος (23), Δημήτριος Μουστόπουλος (20) και Αθηνά Ξυνόγαλου (19).
Σε θέματα διαδικαστικά και τις αναφορές των επιμέρους επιτροπών, τις οποίες ακολούθησε συζήτηση, αφιερώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής.
Η έναρξη
Νωρίτερα, τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό ο ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Απόστολος Κουφαλλάκης επισήμανε το μεγάλο έργο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας στα μέλη της ότι «πρέπει και τα παιδιά σας να συνεχίσουν αυτά που έχετε χτίσει εσείς με τα χέρια σας, έργα αγαθά και έργα αγάπης».
Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μενέλαος Τζέλιος αναφέρθηκε στην απουσία των εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, λόγω των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονταν στην χώρα την Κυριακή.
Στο σύντομο χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά, ανέφερε πόσο εντυπωσιάστηκε από τη φιλοξενία, τη ζεστασιά και την αγάπη που ένιωσε από τους ηπειρωτικούς συλλόγους, σε μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που παρακολούθησε στο χώρο της Ομογένειας.
«Η Ήπειρος είναι μια δύσκολη γη, μια γη, η οποία δεν προσφέρει αγαθά τα οποία θα επιτρέψουν στον άνθρωπο που έχει γεννηθεί εκεί, να εφησυχάσει. Αντιθέτως τον προκαλεί για κάτι καλύτερο, να προσπαθήσει να πετύχει κάτι. Και αυτό είναι που έχετε εσείς ως γονίδιο. Είναι αυτό που έχετε κουβαλήσει από την ευλογημένη γη της Ηπείρου εδώ στη Νέα Υόρκη», τόνισε η κ. Μπαλτά απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους των ηπειρωτικών σωματείων όλης της χώρας που συμμετείχαν στο συνέδριο.
«Οι ομοσπονδίες των Ηπειρωτών χρειάζονται μια κοινή πορεία και ένα κοινό όραμα και σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών πρέπει να καταστρώσουμε τις στρατηγικές και τις πολιτικές αυτές, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανακατατάξεις της εποχής και να φέρουμε κοντά μας τους νέους, για το καλό των Ηπειρωτών της διασποράς», τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Χρυσόστομος Δήμου.
«Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής αποτέλεσε έναν κεντρικό πυρήνα συντονισμού των Ηπειρωτών της Αμερικής. Η συμβολή στην κοινή προσπάθεια για το καλό της Ομογένειας της Αμερικής, αλλά και ιδιαίτερα για τη στήριξη του Βορειοηπειρωτικού θέματος υπήρξε ανεκτίμητη», επισήμανε ο κ. Δήμου.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτης Γκαλίτσης, ο οποίος στη συνέχεια, κατά τον απολογισμό της θητείας του, αναφέρθηκε εκτενέστερα στα θέματα που απασχολούν την οργάνωση σήμερα.
«Το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί από την ημέρα της ιδρύσεώς μας», τόνισε σε δηλώσεις του στη GreekNews, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε, υπάρχει μια πρόοδος, αλλά όχι αυτή που περιμέναμε και αναμέναμε».
«Συμβαίνει ένα πολύ σοβαρό στην Αλβανία, οι οποίοι τεχνηέντως δεσμεύουν και δεν αποδίδουν τις περιουσίες στα αδέλφια μας τους Βορειοηπειρώτες με απώτερο σκοπό να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη Βόρειο Ηπειρο», υπογράμμισε ο κ. Γκαλίτσης και πρόσθεσε πως η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία συνεχίζει τον αγώνα της για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.«Το παρακολουθούμε, το προβάλλουμε, το προωθούμε, έχουμε κάνει πρόοδο και πιστεύουμε ότι θα το επιτύχουμε», είπε.
Αναφερόμενος στις άλλες βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας επισήμανε αρχικά τις δράσεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου, καθώς και την προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της Ηπείρου μας για πολλές δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα βλέπαμε ότι η Ηπειρος ήταν ουραγός στην Ε.Ε από πλευράς ανάπτυξης. Κάνουμε έναν κοινό αγώνα για την πρόοδο της Ηπείρου μας. Εχει βέβαια γίνει πρόοδος, έχουν γίνει έργα, τα λιμάνια, η Εγνατία Οδός, η Ιονία Οδός και πιστεύουμε ότι με τον καιρό θα επέλθει φυσιολογικά και η ανάλογη ανάπτυξη και πρόοδος της Ηπείρου», σημείωσε.
«Μια από τις σπουδαίες προτεραιότητες της Ομοσπονδίας μας είναι να φέρουμε τα Ηπειρωτόπουλα της Αμερικής στους κόλπους της Ομοσπονδίας μας και στον τομέα αυτό έχουμε κάνει μια σχετική πρόοδο. Κύριο μέλημα είναι να φέρουμε νέο αίμα στις οργανώσεις μας για να μπορούν οι σύλλογοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», είπε ο κ. Γκαλίτσης αναφερόμενος και στο πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 50 ομογενείς νέοι με καταγωγή από την Ηπειρο, αρκετοί εκ των οποίων από τις ΗΠΑ. «Οι νέοι αυτοί αποτελούν μια πολύ καλή και σπουδαία ελπίδα για το μέλλον μας», τόνισε.
Πρόεδρος του συνεδρίου εκλέχθηκε ο κ. Δημήτριος Τσούμπανος από τη Βοστώνη, αντιπρόεδρος ο κ. Χαράλαμπος Μέλλος από τη Νέα Υόρκη και γραμματέας η κ. Χρυσούλα Ζηκοπούλου, επίσης από τη Νέα Υόρκη.
Ως πρόεδρος και της επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ηπείρου τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Τσούμπανος, τόνισε στη σχετική αναφορά του τις δράσεις που αναπτύσσει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία προς αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας πως «είμαστε σε τακτική επικοινωνία με όλους τους φορείς στην Ήπειρο».
«Έμφαση δόθηκε στο να γίνονται επενδύσεις από τους Ηπειρώτες του εξωτερικού στον τόπο που γεννηθήκαμε, υπάρχει η ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν τα ιδιαίτερα προγράμματα για τον Απόδημο Ελληνισμό και σιγά σιγά η Ηπειρος, το ωραίο αυτό μέρος της Ελλάδος, το οποίο ήταν κάποτε στην τελευταία βαθμίδα στην Ευρώπη, σήμερα έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλα τα μέρη της Ελλάδος», επισήμανε ο κ. Τσούμπανος, σε δηλώσεις του στη GreekNews. «Όπου και αν πάς στην Ηπειρο γίνονται έργα σήμερα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «σήμερα η Ηπειρος βαδίζει στον ορθό δρόμο και υπάρχει η ευχή, η ελπίδα ότι η Ηπειρος θα ξαναζωντανέψει».
Μηνύματα στο 36ο συνέδριο απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, καθώς και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.
Το βράδυ της Παρασκευής οι σύνεδροι παρέστησαν στην δεξίωση των ηπειρωτικών σωματείων της Νέας Υόρκης «Αναγγένηση» και «Πύρρος» και των γυναικείων τμημάτων τους «Σουλιώτισσες» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και το μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο που κοσμεί το οίκημα.
Διαβάστε περισσότερα...