' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

28 Αυγ 2009

26.363 Βορειοηπειρώτες με ελληνική ταυτότητα!

Συνολικά 26.363 Βορειοηπειρώτες απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια τα τρία τελευταία χρόνια, από τότε που η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην ομηρία χιλιάδων ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι αν και είχαν όλες τις προϋποθέσεις, δεν μπορούσαν ν’ αποκτήσουν την «ταυτότητα του Έλληνα»!
Χθες παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαραλ. Μανιάτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή ορκωμοσίας 350 ακόμη Βορειοηπειρωτών που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια.

Μιλώντας κατά την τελετή ο Υφυπουργός κ. Νάκος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«...Καταλαβαίνω πως για να φθάσετε εδώ, έχετε διανύσει ένα μακρύ δρόμο, από την γενέτειρα σας τη Βόρεια Ήπειρο στην πατρίδα Ελλάδα.
Έχετε διανύσει τα πρώτα δύσκολα χρόνια ενός καινούργιου ξεκινήματος, μίας νέας ζωής σε ένα τόπο που στη καρδιά σας ήταν και είναι πάντα η πατρίδα αλλά που δεν έπαυε, ιδίως στην αρχή, να ήταν νέος για εσάς τόπος.
Έχετε διανύσει ένα μακρύ και πολλές φορές δύσκολο γραφειοκρατικό δρόμο, σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, για να αποκτήσετε αυτό που σε όλους σας φάνταζε αυτονόητο: Την ταυτότητα του Έλληνα...
»...Για την ταχύτερη και εγκυρότερη διεκπεραίωση των αιτήσεων, έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι ακόλουθες ενέργειες :
1. Με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε αυτοτελής Διεύθυνση Ιθαγένειας, με ξεχωριστό Τμήμα Ομογενών.
2. Με το νόμο 3731 του 2008, καταργήθηκε η υποχρέωση εμφάνισης σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης για τους ομογενείς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται, ουσιαστικά, η άσκοπη ταλαιπωρία των ομογενών.
3. Αυξήθηκε η οργανική δύναμη των υπηρετούντων στην Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Αγοράσθηκε και εγκαταστάθηκε νέο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης και διεκπεραίωσης των αιτήσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
5. Αποφασίστηκε το πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου και το Πιστοποιητικό Μη Απέλασης, που για την ολοκλήρωση μία απόφασης πολιτογράφησης είναι απαραίτητα να ζητούνται υπηρεσιακά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίας Τάξης αντίστοιχα.
6. Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφασίσθηκε οι ομογενείς μας που αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια και παράλληλα έχουν και την αλβανική, να έχουν την δυνατότητα να υπηρετούν 3μηνη στρατιωτική θητεία, όπως συνέβαινε και με τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» και ο κ. Θανάσης Νάκος κατέληξε:
Καταλαβαίνω πως ανυπομονείτε, πως θα θέλατε όλα να είχαν συμβεί γρηγορότερα, όλα να είχαν «τελειώσει χθες» ζητάω όμως από εσάς να κατανοήσετε την σοβαρότητα του εγχειρήματος, να δείξετε την απαραίτητη κατανόηση και να συνεργαστείτε με τις αρμόδιες υπηρεσίες προς όφελος όλων... Όλοι μαζί θα εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τον καθένα, αλλά και για μία καλύτερη και ισχυρότερη πατρίδα.
Στην Ελλάδα του σήμερα είναι χρήσιμες όλες οι μονάδες, δεν περισσεύει κανείς».
Π.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: