' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

16 Ιαν 2009

Η Ενέργεια Βασικός Τομέας Συνεργασίας για Ελλάδα και Αλβανία


Ο τομέας της ενέργειας αναδεικνύεται ως ο πλέον βασικός τομέας για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η δε ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, η οποία και αναμένεται να συνεχισθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια παρά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις Ελληνικών εταιρειών σε όλους τους τομείς του ενεργειακού κλάδου. Αυτά ήσαν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου για την «Ελληνο–Αλβανική Συνεργασία στην Ενέργεια» που συγκάλεσε χθες (15/1) στα Τίρανα το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Στο συνέδριο, που οργανώθηκε από το ΙΕΝΕ σε συνεργασία με το Ελληνο–Αλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GACCI), υπό την αιγίδα του Αλβανικού υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας και του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες και Αλβανοί εμπειρογνώμονες περί τα ενεργειακά, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από την Ελλάδα, την Αλβανία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με βαρυσήμαντη ομιλία του ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας κος Genc Ruli ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της διακρατικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας του Απριλίου 2006 μέσω της οποίας μπορούν να δρομολογηθούν κοινά έργα και στρατηγικές για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή σειράς υδροηλεκτρικών έργων, την προώθηση έργων ΑΠΕ και την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος. Ο Αλβανός Υπουργός ξεχώρισε το φυσικό αέριο ως μία πολλά υποσχόμενη πηγή ενέργειας η οποία προσφέρει μία πρώτη τάξεως ευκαιρία για την ενεργειακή διασύνδεση και συνεργασία των δύο χωρών, με την Αλβανία να δρα ως γέφυρα για την διασύνδεση της Ν.Α Ευρώπης, μέσω της Αδριατικής Θάλασσας, με την Ευρωπαϊκή αγορά.

Από Ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΕΣΕΣ) κος Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Αλβανία, παρατηρώντας ότι μόνο σημαντικά οφέλη για τις δύο χώρες μπορεί να επιφέρει μία μεγαλύτερη προσέγγιση στον τομέα των ενεργειακών δικτύων και την ενδυνάμωση των σχετικών υποδομών.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος στην εισαγωγική του ομιλία αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δραστηριότητες του ΙΕΝΕ ετόνισε την σημασία της Αλβανίας στην δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community) στη Ν.Α Ευρώπη, η επιτυχής λειτουργία της οποίας αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την ενεργειακή απόδοση των οικονομιών της ευρύτερης περιοχής. Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο–Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Ζαρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στις Ελληνο–Αλβανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παρατηρώντας ότι η ενέργεια αναδεικνύεται ως ένας βασικός μοχλός αξιόλογων επενδύσεων σε βάθος χρόνου.

Σημαντική από κάθε άποψη ήτο η συμμετοχή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ καθηγητή κ. Τάκη Αθανασόπουλου ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Επιχείρησης για επενδύσεις στην Αλβανία στον τομέα της παραγωγής, μέσω της κατασκευής μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών βάσης, μονάδων ΑΠΕ, και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω κατάλληλων επενδύσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε υψηλό επίπεδο ήσαν και οι παρουσιάσεις και οι ομιλίες των Αλβανών εισηγητών μεταξύ των οποίων ήσαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας (ΜΕΤΕ) κος Neritan Alibali, ο γνωστός ενεργειακός εμπειρογνώμων και σύμβουλος του υπουργείου Dr. Stavri Dhima, ο διευθυντής δικτύου της Αλβανικής εταιρείας ηλεκτρισμού KESH, Dr. Sokol Spahion, ο κ. Milo Kuneshka, Δ/ντης του Albanian Agency of National Resources(AAN), ο Dr. Engjel Dakli, εκ των διευθυντών του ΑΑΝ καθώς και ο κ. Fatjon Tugu, Δ/ντης του Ηλεκτρικού Τομέα του ΜΕΤΕ.

Από ελληνικής πλευράς στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, ο αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, ο Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Δρ. Ευάγγγελος Λεκατσάς, ο Επιστημονικός Γραμματέας του ΣΕΕΣ κ. Δημήτρης Μπέης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Δρ. Αναστάσιος Γκαρής, ο κ. Σπύρος Βάσος, Δ/ντης Ενεργειακής Διαχείρισης της ΔΕΗ, ο Δρ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, δ/ντης Στρατηγικής της ΔΕΗ, ο κ Γιάννης Βακαλίδης, Δ/ντης Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Υδραίος, Δ/ντης της εταιρείας Alban Road η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στην Αλβανία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Συνέδριο που οργάνωσε το ΙΕΝΕ και ο GACCI συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από Αλβανικές και Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα όσο και από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές εταιρείες και οργανισμούς. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και οι προτάσεις που προέκυψαν από τα Working Groups που συνήλθαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, πρόκειται να επεξεργασθούν από την οργανωτική επιτροπή και να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κύριος χορηγός του Συνεδρίου ήτο η ΔΕΗ ενώ στους χορηγούς και υποστηρικτές συγκαταλέγοντo η Αλβανική κατασκευαστική εταιρεία MT Construction, η Εμπορική Τράπεζα και η Tirana Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: