' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

22 Ιαν 2009

Οι θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας προάγουν τη συνεργασία

Το νέο έγγραφο που συνέταξε η κυβέρνηση και υπεγράφη από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας υπόσχεται βελτιωμένες διαθρησκευτικές σχέσεις και κυβερνητική συνεργασία.

Της Μανιόλα Χάλα για τους Southeast European Times στα Τίρανα – 21/01/09

photo

Μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας που συνέταξε η κυβέρνησης. [Getty Images]

Οι τρεις βασικές θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας σημείωσαν πρόοδο στη συνεργασία τους, υπογράφοντας συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση, επιτρέποντας βελτιωμένη συνεργασία.

Οι ύπατοι εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής κοινότητας Σουνιτών, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της κοινότητας Μπεκτάσι (Μουσουλμάνοι Σιίτες) υπέγραψαν τη συμφωνία στα τέλη του προηγούμενου έτους με τον υπουργό Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης Ίλι Πάνγκο. Εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην υπογραφή, όπως και οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες εκπροσωπούν την πολιτιστική ποικιλομορφία της χώρας, ανέφερε το υπουργείο.

Η τέταρτη μεγάλη θρησκευτική κοινότητα, η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας, υπέγραψε την ίδια συμφωνία το 2001 κατόπιν αιτήματος του Βατικανό. Οι νέες συνομιλίες διενεργήθηκαν ομαλά, οδηγώντας σε γρήγορη διαδικασία υπογραφής.

"Αν και οι Αλβανοί απολάμβαναν πάντα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες, η νέα συμφωνία ανήκει στο συνταγματικό καθήκον της κυβέρνησης", δήλωσε ο Ρασίμ Χασανάι, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Δογμάτων.

Βάσει της συμφωνίας, το κράτος επιστρέφει στις κοινότητες αυτές εδάφη που είχε κατάσχει πριν το 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει όλες τις θρησκευτικές δραστηριότητες και είχε κλείσει όλες τις θρησκευτικές οντότητες.

Ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την υπογραφή του συμφώνου ιστορικό γεγονός, διαβεβαιώνοντας ότι θα καθιερώσει νέες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία.

Η συμφωνία προβλέπει φοροαπαλλαγές και κρατικές χρηματοδοτήσεις για τις θρησκευτικές οντότητες. Η Κρατική Επιτροπή Δογμάτων, αρμόδια για τη σύνταγμα του νόμου, έλαβε υπόψη την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επικυρώσει το ίδιο νομοσχέδιο, σεβόμενη τα διεθνή έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, η Αλβανία δεν έχει επίσημη θρησκεία. Ωστόσο, το κράτος αναγνωρίζει την ισότητα μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και την ανεξαρτησία τους.

Τέσσερις θρησκείες στην Αλβανία -- Μουσουλμανική (Σούνι), Ορθόδοξη, Καθολική και Μπεκτάσι (Μουσουλμανική Σιιτών) -- αποτελούν το 98% του πληθυσμού. Οι υπόλοιπες, περίπου 135 μικρότερες κοινότητες, είναι Προτεστάντες (Ευαγγελιστές), Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μορμόνοι, Μπαχάι και άλλοι. Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν παραδοσιακά την πλειονότητα της Αλβανίας.

Έπειτα από δεκαετίες άγρια επιβεβλημένου αθεϊσμού που τερματίστηκε το 1990, ένας σχετικά μικρός αριθμός Αλβανών ασκεί τακτικά τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Οι θρησκευτικές κοινότητες της Αλβανίας έχουν επί μακρόν επιδείξει αμοιβαία ανοχή και αρμονική συνύπαρξη, το οποίο είναι εξαιρετικά ορατό κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: