' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

18 Φεβ 2009

95η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου


Στις 17 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται ήδη 95 χρόνια από τότε που οι Βορειοηπειρώτες ξεσηκώθηκαν, αγωνίστηκαν και πέτυχαν την αυτονομία τους.

Ο ελληνικός στρατός είχε ένα χρόνο πριν (το 1913) απελευθερώσει τα μέρη τους, αλλά ξένα, ιταλο-αυστριακά κυρίως συμφέροντα ανάγκασαν τους Έλληνες πολιτικούς να δεχθούν να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χώματα της Βορείου Ηπείρου και να τα παραχωρήσουν στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος, διαχωρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία την ενιαία Ήπειρο σε νότιο και βόρειο τμήμα.

Δυστυχώς και σήμερα, όπως και τότε, οι Βορειοηπειρώτες δεν ενισχύονται όσο θα έπρεπε από το επίσημο ελληνικό κράτος.
Μολονότι τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούνται κάποια έργα υποδομής στη Βόρειο Ήπειρο, η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο επικυρώνει τις συνθήκες σύνδεσης και ένταξης της Αλβανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, κωφεύει στις δηλώσεις ότι συντελείται εθνοκάθαρση χαμηλής έντασης, πανηγυρίζει για τη δημιουργία ενός μόλις ακόμη στρατιωτικού νεκροταφείου, παραμένει ασυγκίνητο όταν οι γηγενείς συμπατριώτες μας στη Νιβίτσα και αλλού δίνουν πραγματικές μάχες για να διατηρήσουν την περιουσία τους, και αδρανεί τη στιγμή που καταδικάζονται Έλληνες της Βορείου Ηπείρου μόνο και μόνο επειδή ύψωσαν την Ελληνική σημαία.

Με ευθύνη όλων δεν υπάρχει σχέδιο για το Βορειοηπειρωτικό, δεν υπάρχει κοινή στρατηγική με απώτερο σκοπό τη δικαίωση των αδερφών μας που ζουν εκεί..

Με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους Βορειοηπειρώτες που ζουν στις πατρογονικές τους εστίες και την ΟΜΟΝΟΙΑ, την πολιτική τους ηγεσία, και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους και να συνεχίσουν να αγωνίζονται με όποιο τρόπο είναι καλύτερο σε κάθε χρονική συγκυρία μέχρι να διασφαλίσουν όλα τους τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, μιμούμενοι τους προγόνους τους.

Κάνουμε έκκληση και στους Βορειοηπειρώτες που ζουν στον ελλαδικό χώρο, μεγαλύτερους και μικρότερους, να μην λησμονούν τον τόπο τους, αλλά με όποιο τρόπο μπορούν να τον βοηθούν. Κάνουμε έκκληση και σε όλους τους Έλληνες που συνεχίζουν να διαπνέονται από τα πατροπαράδοτα ιδανικά του γένους μας, να σταθούν αλληλέγγυοι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στις δύσκολες αυτές περιστάσεις.
Σ.Φ.Ε.Β.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: