' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

10 Φεβ 2009

Αλβανία - Επισκεψη Ντόρας Μπακογιάννη -ΟΑΣΕ




«Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα»,τόνισε η υπουργός των Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ και κάλεσε «την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία».

«Ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την περιοχή στην ευρωατλαντική της προοπτική», υπογράμμισε η κα Μπακογιαννη μετά τη συνάντηση με τον αλβανό ομόλογό της Λουλζιμ Μπάσα,αναφερόμενη στη συμβολή που έχουν οι αποστολές του Οργανισμού στον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό,βήμα-βήμα,της διακυβέρνησης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η σημασία την οποία αποδίδει η ελληνική προεδρία στα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύεται και από τις επισκέψεις της κας Μπακογιάννη που προηγήθηκαν, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα,όπου επίσης υπάρχουν σημαντικές αποστολές του ΟΑΣΕ,γεγονός που επεσήμανε στις δηλώσεις του και ο κ.Μπάσα.

Η συνεργασία της αλβανικής κυβέρνησης με την αποστολή του ΟΑΣΕ και κατ' επέκταση με την ελληνική προεδρία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία,καθώς τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν στην Αλβανία βουλευτικές εκλογές,οι οποίες θα δώσουν το στίγμα του εκδημοκρατισμού που έχει συντελεστεί στα Τίρανα.

Ο κ.Μπάσα εξέφρασε στην ελληνίδα ομόλογό του «τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και είπε ότι η χώρα του έχει καλέσει «τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που ήρθε ποτέ στην Αλβανία για την παρακολούθηση εκλογών».

«Η αποστολή του Οργανισμού στην Αλβανία επιτελεί ζωτικής σημασίας έργο, που έχει ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα. Η Αλβανία έχει να κερδίσει από μια ισχυρή αποστολή του ΟΑΣΕ εδώ,η οποία θα συνεργαστεί στενά με την αλβανική κυβέρνηση»,σημείωσε η κα Μπακογιάννη.

Στις διμερείς σχέσεις «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια»,τόνισε η Υπουργός των Εξωτερικών,ο δε αλβανός ομόλογός της έκανε λόγο για «άριστες» σχέσεις και τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας».

Το εξαιρετικό κλίμα επισφραγίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τη λειτουργία δύο Κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ΄40. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας Κωνσταντίνος Τασούλας και η κα Ζάνα Ζούκα,παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη.

Η Υπουργός των Εξωτερικών αναφερόμενη στους πολυεπίπεδους δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε τη στενή οικονομικη συνεργασία, την πρωτεύουσα θέση της Ελλάδας μεταξύ των ξένων επενδυτών στη γείτονα, ειδικά στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ,ενώ, ήδη, έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει τη χαλάρωση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τις χώρες της ΕΕ και ότι συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας,παρά την περίοδο περισυλλογής της Ευρώπης,πιστεύοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών υπογράμμισαν τον μοναδικό δεσμό μεταξύ των δύο λαών που συνιστούν αφενός η «δυναμική εθνική ελληνική μειονότητα»,όπως δήλωσε η κα Μπακογιάννη,επισημαίνοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται και «από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα»,καθώς κι από την «εύρωστη κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας.

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Μπάσα,έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι και την πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι.

Αργότερα,το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα,εκπροσώπους άλλων κομμάτων και να επισκεφθεί τα Γραφεία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία.Ο Οργανισμός αριθμεί 120 μόνιμα μέλη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει απόψε στην Αθήνα.

ana-mpa

Δεν υπάρχουν σχόλια: