' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

11 Μαρ 2009

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτη στα Τίρανα- Εθνικής σημασίας θέμα η απόδοση των δικαιωμάτων που έχουν οι Έλληνες της Χειμάρρας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Lulzim Basha, Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Genc Ruli, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Μαjlinda Bregu, τον Δήμαρχο Τιράνων κ. Edi Rama, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών και τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στις συνομιλίες του κ. Βαρβιτσιώτη με τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης και ειδικότερα με τον Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Genc Ruli, στον οποίο έχουν ανατεθεί και καθήκοντα εθνικού συντονιστή για το ΕΣΟΑΒ στην Αλβανία, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Σαγιάδα - Κονίσπολη - Άγιοι Σαράντα που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, καθώς και ο Δακτύλιος Πωγωνίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεών του στα Τίρανα, επεσήμανε τα εξής:

-Αναφορικά με την παρουσία ελληνικών τραπεζών στην περιοχή: «Είναι αδικαιολόγητη η ανασφάλεια που υπάρχει σχετικά με την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και ειδικά στην Αλβανία. Διαβεβαίωσα τους συνομιλητές μου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμπιστεύονται οι Αλβανοί επενδυτές και καταθέτες τις ελληνικές τράπεζες».

-Σχετικά με τα ζητήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις: «Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τα προβλήματα των επιχειρήσεων, προκειμένου να τα μεταφέρουμε προς την Αλβανική ηγεσία. Τα θέσαμε ένα προς ένα, εταιρεία προς εταιρεία. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες η γραφειοκρατία και η μη απόδοση δικαιοσύνης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές. Αναμφίβολα υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά δυστυχώς αυτό δεν εμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων σημαντικών γραφειοκρατικών προβλημάτων και εμποδίων. Προτεραιότητα της δικής μας πολιτικής είναι να θέτουμε αυτά τα ζητήματα στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυσή τους».

-Σε ό,τι αφορά την ελληνική μειονότητα και τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα: «Είναι αλήθεια ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρρας και στις παράκτιες περιοχές. Εμείς θέσαμε το θέμα μετ΄ επιτάσεως στην αλβανική ηγεσία και ζητήσαμε να λυθεί άμεσα, γιατί θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας. Θεωρούμε εθνικής σημασίας θέμα την απόδοση των δικαιωμάτων που έχουν οι Έλληνες της περιοχής και θα είμαστε στο πλευρό τους για τις νόμιμες διεκδικήσεις τους».

πηγη ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: