' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

25 Μαρ 2009

Προτάσεις για ένα νέο Κώδικα Ιθαγένειας


Οι απορριπτικές αποφάσεις δεν αιτιολογούνται και οι απαντήσεις στις αιτήσεις μπορεί να καθυστερήσουν 10-15 χρόνια. Κύριο επιχείρημα για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας ή ελληνικής υπηκοότητας είναι να κυλά αίμα ελληνικό στις φλέβες (ακόμη και πολλές γενιές πίσω, όπως στις περιπτώσεις Ελλήνων του εξωτερικού). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ανυπαρξία αίματος ελληνικού μπορεί να παρακαμφθεί εάν διαπιστωθεί ελληνική συνείδηση. Αλλά κι αυτή δεν ορίζεται ως προς το νόημά της στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Επιπλέον έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πολιτικής εις βάρος ομάδων ομογενειακών πληθυσμών. Χαρακτηριστική η μεταχείριση ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία (OTA) από τη δεκαετία του 1950 έως τα μέσα του 1980 και η ανάλογη πολιτική αυστηρής και καθολικής μη πολιτογράφησης Αλβανών πολιτών, κατόχων του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Νοέμβριο 2008. Τότε με απόφαση του υπ. Εσωτερικών, κ. Πρ. Παυλόπουλου «ξεμπλόκαραν» 28.867 αιτήσεις πολιτογράφησης ομογενών από την Αλβανία που εκκρεμούσαν έως και 15 χρόνια.

Ατολμη παρέμβαση

Ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας, λοιπόν, αν και θεσπίσθηκε τον Νοέμβριο 2004 χαρακτηρίζεται από έγκριτους νομικούς ως «εσωστρεφής και άτολμη νομοθετική παρέμβαση» και κρίνεται ότι «παραγνωρίζει τις προκλήσεις που θέτει το φαινόμενο της μετανάστευσης για το κράτος Δικαίου και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας τον 21ο αι.». Γι’ αυτό η Ελληνική Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προτείνει ένα νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας με στόχο να διαμορφωθεί «ένα σαφές και συνεκτικό πλαίσιο δικαίου ιθαγένειας με ρυθμίσεις που θεωρούνται κοινωνικά επιβεβλημένες, δίκαιες και πολιτικά εφικτές».

Βασικό στοιχείο του προτεινόμενου Κώδικα αποτελεί η υποχώρηση του «δικαίου του αίματος» και η αντικατάστασή του με το «δίκαιο του εδάφους». Σύμφωνα με το τελευταίο -που εισήγαγε το 2000 στον Κώδικα Ιθαγένειάς της η «σκληρή» στα θέματα αυτά Γερμανία- η γέννηση σε μια χώρα παρέχει δικαίωμα ιθαγένειας, διότι καθεαυτό το γεγονός δημιουργεί πραγματικούς και δυνατούς δεσμούς με τη χώρα. Με μια τέτοια ρύθμιση θα λυνόταν άμεσα το σοβαρότατο πρόβλημα της «δεύτερης γενιάς» μεταναστών που σήμερα είναι υποψήφιοι προς απέλαση μετά την ενηλικίωσή τους.

Από την ΕΕΔΑ προτείνεται να μειωθεί η προϋπόθεση της παραμονής στην Ελλάδα για αίτηση πολιτογράφησης από τα 10 σε πέντε χρόνια. Το παράβολο των 1.470 ευρώ, που είναι το ακριβότερο στην Ε.Ε. μπορεί να μειωθεί σε 300 ευρώ. Προτείνεται να καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης στοιχείων για το «ήθος και την προσωπικότητα» του αιτούντος, αφού το Ποινικό Μητρώο καλύπτει τις σχετικές αναφορές. Αιτείται η επαναφορά της συνέντευξης σε κάθε περίπτωση πολιτογράφησης και η υποχρέωση αιτιολογίας για την άρνηση πολιτογράφησης. Επίσης, η κωδικοποίηση της διαδικασίας καθορισμού ιθαγένειας, ώστε αυτή να μην εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης αλλά να αντιστοιχεί σε αγώγιμο δικαίωμα του ενδιαφερόμενου. Ακόμη, να εισαχθεί το δικαίωμα οικειοθελούς αποβολής ιθαγένειας και η κατάργηση κάθε ενδεχόμενου αναγκαστικής αποβολής ιθαγένειας.

Το σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε η ΕΕΔΑ και το οποίο στάλθηκε για σχολιασμό στους εκπροσώπους κομμάτων και τον υπ. Εσωτερικών θα παρουσιασθεί σε δημόσια εκδήλωση την Πέμπτη, όπου θα τοποθετηθούν τόσο ο υπ. Εσωτερικών όσο και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

πηγη kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: