' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

9 Μαρ 2009

Εγκαινιάστηκε στα Τίρανα η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Η καταρρακτώδης βροχή της Πέμπτης στα Τίρανα δεν εμπόδισε το κοινό των Τιράνων να πραγματοποιήσει εντυπωσιακή προσέλευση στα εγκαίνια της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που στεγάζεται στο εκτός πόλεως Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων.

Πρόκειται για ένα δυναμικό κοινό το οποίο μετέχει της ελληνικής παιδείας στα Τίρανα, παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην Εστία του Ιδρύματος από τις αρχές του χρόνου, στέλνει τα παιδιά του στο Αρσάκειο,(ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 500), έχει σπουδάσει στην Ελλάδα ή ασχολείται με την τέχνη και συνήθως ανατρέχει στην ελληνική.

Τα εγκαίνια έγιναν με την έκθεση "Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη" από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη και τον αντιπρόεδρο της αλβανικής Βουλής Νεριτάν Τσεκά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου και του πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Πάζιου.

Η έκθεση παρουσίασε αρχειακό υλικό (παραγωγή του Σπουδαστηρίου του Νέου Ελληνισμού /Αρχείου Καβάφη για το ΕΙΠ) και μια συλλογή εκδόσεων με μεταφράσεις του έργου του ποιητή σε διάφορες γλώσσες (παραγωγή ΕΙΠ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Μουσείο Καβάφη της Αλεξάνδρειας).

Στη διάρκεια των εγκαινίων η χορωδία του Αρσακείου Τιράνων παρουσίασε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με αλβανικά και ελληνικά τραγούδια, ενώ ποιήματα του Καβάφη στα αλβανικά διάβασε η ηθοποιός Έμα Αντρέα, γνωστή από την ερμηνεία της στο ρόλο της Μήδειας, σε σκηνοθεσία Μικέλ Καλέμι, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2008 στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι ομιλίες περιστράφηκαν γύρω από τις γέφυρες που εδραιώνει ο πολιτισμός με αποτέλεσμα την καλή γειτνίαση και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών.

Πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε η συναυλία στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων, την Παρασκευή το βράδυ όπου το πενταμελές μουσικό σύνολο "Αργώ" παρουσίασε έργα της δημοτικής μουσικής παράδοσης των δύο χωρών - δημοτικά τραγούδια του Ραβέλ και έργα των Κωνσταντινίδη και Μίνγκα.

Μιλώντας στα εγκαίνια ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού και μίλησε για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, την παγκόσμια επιρροή του στο μεταγενέστερο έργο ποιητών σε διάφορα μέρη του κόσμου και την άμεση σύνδεση των ποιημάτων του Καβάφη με το σύγχρονο άνθρωπο και τις αναζητήσεις του.

Σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε των εγκαινίων ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγγειλε την παρουσίαση στα Τίρανα των εκθέσεων:

- "Ξένος η ελληνική εμπειρία της μετανάστευσης στον 20ό αιώνα" και του αφιερώματος που την συνοδεύει (κινηματογραφικές προβολές, λογοτεχνικές συναντήσεις, συναυλίες κ.ά.)

- "Φως και σκιές στα Βαλκάνια- οκτώ βαλκάνιοι φωτογράφοι"

- "Η κλοπή της Ιστορίας"-έκθεση πολυμέσων για την αρχαιοκαπηλία

και τη διοργάνωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με τους δύο πολιτισμούς στους τομείς των εικαστικών, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου.

Στην Εστία των Τιράνων φοιτούν πάνω από 200 ενήλικες μαθητές στα τμήματα της ελληνικής γλώσσας τα οποία αναπτύσσονται σε 15 απογευματινά τμήματα στους χώρους του Αρσακείου Τιράνων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: