' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

11 Σεπ 2009

Ηπειρώτικη και Μικρασιατική παράδοση


Διήμερο «Ηπειρώτικο Πολυθέαμα» διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αύριο και μεθαύριο (7 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο, στο «Κατράκειο» της Νίκαιας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009». Στις 12/9 ερμηνευτές του «έντεχνου» ρεπερτορίου παρουσιάζουν ηπειρώτικα τραγούδια. Συμμετέχουν: Ελένη Δήμου, Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Υφαντής, Κώστας Μάντζιος. Στις 13/9 συμμετέχουν: Χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Πολυφωνικό της Αδελφότητας Αετόπετρας Δωδώνης, χορευτικά συγκροτήματα της Αδ. Αετόπετρας και Λίθινου Ιωαννίνων, Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, Συνδέσμου Ηπειρωτών Πειραιά. Τραγουδούν: Αντώνης Κυρίτσης, Στέλιος Μπέλλος, Ηλίας Κόντης, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Κώστας Μήτσης, Βαγγέλης Κώτσου. Παίζουν οι μουσικοί: Πετρολούκας Χαλκιάς, Μπάμπης Χαλκιάς, Πέτρος Χαλκιάς, Αχιλλέας Χαλκιάς, Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Θοδωρής Μπαλντούμας. Θα λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακούς μεζέδες και στο τέλος κάθε παράστασης ακολουθεί ηπειρωτικό γλέντι με τον Πετρολούκα Χαλκιά.

* Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με τα προσφυγικά σωματεία της πόλης, με αφορμή τα 87 χρόνια από τη Μικρασιατική τραγωδία διοργανώνει, από τις 13-23/9 τις εξής εκδηλώσεις:

13/9 ( 8 π.μ.) λειτουργία στο ναό του Αγ. Νικολάου, ομιλία του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου και λιτάνευση της εικόνας των Μικρασιατών Μαρτύρων. 15/9 (7 μ.μ.) μνημόσυνο στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας (πλατεία Δημοκρατίας, (Κρήνης), ομιλίες του δημάρχου Νίκαιας και εκπροσώπου των προσφυγικών σωματείων, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, λαμπαδηδρομία (από την πλατεία Δημοκρατίας στην πλατεία Αγίου Νικολάου), με συμμετοχή μελών των προσφυγικών σωματείων, της Τοπικής Εφορίας Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, μαθητών των σχολείων και μελών των ΚΑΠΗ. 22/9 (9 μ.μ.) στη Μάνδρα του Μπλόκου, η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου». 23/9 (9 μ.μ.) στο Δημοτικό Κηποθέατρο, μουσικό σεργιάνι στους μαχαλάδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, με τον «Οντά της Κωνσταντίνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: