' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

10 Σεπ 2008

Σε «ναυάγιο» οδηγείται το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών
Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, δίνοντας νέα αναβολή στη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Μετά τη συνάντηση ο 
κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι το Σύνταγμα του 2001 επιβάλλει την ψήφιση εκτελεστικού νόμου για την ψήφο των ομογενών, άφησε αιχμές κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αναίρεση συμπεφωνημένων.

« […] Εκείνο που παραμένει μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτή τη στιγμή υπαναχωρεί σε κοινές θέσεις, στις οποίες είχαμε καταλήξει, καταθέτοντας άλλες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες φαίνονται μάλιστα ανέφικτες. Παρά τις υπαναχωρήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα κάνει και άλλη πρόταση μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες του», ήταν τα λόγια του κ. Παυλόπουλου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει υπέρ της ψήφου των ομογενών, αλλά «δυστυχώς βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε ένα σχεδίασμα νόμου με πάρα πολλές ελλείψεις και με λανθασμένη χάραξη της ρύθμισης του θέματος. Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει συμμετοχή χωρίς αντιπροσώπευση, διότι η πεμπτουσία του είναι ότι ο ομογενής καλείται να ψηφίζει, αλλά να μην εκλέγει αντιπροσώπους».

Ο κ. Αχιλλέας Κανταρτζής, εκπροσωπώντας το Κ.Κ.Ε., ανέφερε ότι με τον νόμο θα προκληθεί τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος και σε συνεπακόλουθη νόθευση της λαϊκής βούλησης. «Επομένως, στις εκλογές θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν εκλογείς, οι οποίοι δεν έχουν καμμία επαφή με τη χώρα, δεν έχουν την στοιχειώδη ενημέρωση και με την ψήφο τους θα καθορίσουν τις τύχες του ελληνικού λαού, χωρίς οι ίδιοι να υποστούν και τις συνέπειες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. και κατέληξε ότι επιπλέον δεν διασφαλίζεται ούτε το αδιάβλητο των εκλογών ούτε η ισότιμη προβολή των κομμάτων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Εξ ίσου αρνητικός ήταν και ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού, δήλωσε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη διάχυση της ομογενειακής ψήφου στην επικράτεια και ότι η ρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλίζει την εκλογή ομογενών βουλευτών, διά της συγκεκριμένης ψήφου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη επίτευξη συμφωνίας. Αφού υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα κάνει άπαν το δυνατόν για να βρεθεί λύση, κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι η διαφωνία θα είναι πρόσκαιρη και να είναι και τα δύο κόμματα συνεπή στα όσα έχουν υποσχεθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: