' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

14 Σεπ 2008

 ΗΞΕΡΕΣ  ΟΤΙ ......

1 Κάθε βασιλιάς της τράπουλας αντιπροσωπεύει και έναν πραγματικό βασιλιά από την Ιστορία. 
Σπαθιά: Βασιλιάς Δαυίδ 
Μπαστούνια: Μέγας Αλέξανδρος 
Κούπες: Καρλομάγνος 
Καρό: Ιούλιος Καίσαρας 

2 Ο λόξυγκας σαν ενστικτώδες ακούσια συμπεριφορά, είναι το αποτέλεσμα της ξαφνικής σύσπασης του διαφράγματος που προκαλεί την εκπομπή αέρα με το ταυτόχρονο κλείσιμο της επιγλωττίδας με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι φωνητικές χορδές με το γνωστό ηχητικό αποτέλεσμα!! Πάντως για την ιστορία το ρεκόρ διάρκειας λόξυγκα έχει ένας Αμερικανός που του κράτησε από το 1922 έως το 1990! 

3 Το πιο ακριβές ρολόι σε όλο τον κόσμο είναι το ατομικό χρονόμετρο NBS6, το οποίο έχει μέγιστη παρέκκλιση ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 χιλιάδες χρόνια! 

4 Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών του Πανεπιστημίου του Κάνσας των Η.Π.Α., αλλά και πανεπιστημίων της Φινλανδίας και της Αυστραλίας, οι άνδρες που προσφέρουν εθελοντικά αίμα τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο, μειώνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακά νοσήματα κατά 50% και την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο κατά 40%. 

5 Γιατί όταν έχει το καλοκαίρι υγρασία ζεσταινόμαστε περισσότερο; Επειδή η ατμόσφαιρα είναι κεκορεσμένη από υδρατμούς, ώστε δεν μπορούν να διαφύγουν οι υδρατμοί του ιδρώτα. Αντίθετα με τον ανεμιστήρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εξατμιστεί η υγρασία του σώματος και ως γνωστό όταν ένα υγρό εξατμίζεται πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. 

6 Το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπεκίλα τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο (40 χλμ.) τρέχοντας ξυπόλητος! 

7 Είναι γεγονός ότι, καθώς η ηλικία μας αυξάνεται, ο ύπνος μας κατέχει μικρότερο χρονικό διάστημα. Στην αντίπερα όχθη, τα νεογέννητα μωρά, κατά μέσον όρο, κοιμούνται 16 ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας δύο χρονών κοιμούνται 13 ώρες την ημέρα, ενώ τα 10χρονα πιτσιρίκια κοιμούνται 10 ώρες. Όταν η ηλικία φθάσει τα 18, τότε τα άτομα κοιμούνται 8 ώρες την ημέρα. Ο λόγος που τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ξεκούρασης, είναι γιατί ο ύπνος βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς, έτσι δεν νιώθουμε την ανάγκη για πολλές ώρες ύπνου.

8 Αν και ο πληθυσμός στην Κίνα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερα από 200. 

9 Στο Βυζάντιο ίσχυε το συναινετικό διαζύγιο ήδη από την προ-Ιουστινιανή περίοδο. Η πίεση όμως της Εκκλησίας, ώθησε τον Ιουστινιανό να απαγορεύσει την συναινετική λύση του γάμου, με μόνη εξαίρεση αν ο ένας από τους συζύγους διάλεγε τον μοναχικό βίο! 

10 Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 57,8 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, σημειώθηκε δύο φορές: στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, στην Αλ Αζίζια της Λιβύης, και στις 11 Αυγούστου του 1933, στο Σεν Λούις του Μεξικού. 

11 Τα γνωστά σε όλους μας "νυχτικά" εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Έως τότε, οι άνθρωποι κοιμούνταν είτε γυμνοί είτε με τα ρούχα τους.

12 Η πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, είναι σχεδόν άφλεκτη. Η περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο είναι τόσο μικρή, που μόλις και μετά βίας μπορεί να συντηρήσει τη φωτιά. 

13 Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατάνε 185.000 χλμ. κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου. 

14 Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Βοναπάρτη, ο Τζερόμ Ναπολέων Βοναπάρτης, πέθανε το 1945, όταν μπερδεύτηκε στο λουρί του σκύλου του και έπεσε στο έδαφος. 

15 Το ρεκόρ διάρκειας φιλιού, το οποίο είναι 30 ώρες και 45 λεπτά, το πέτυχε ένα ζευγάρι στο Τέλ Αβίβ στις 5 Απριλίου 1999, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 29 ώρες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: