Σκόρδο: ο μεζές της καρδιάς!
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμας απομόνωσαν χυμό σκόρδου και προσέθεσαν μικροποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν υδρόθειο στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, προσέθεσαν στον χυμό μια τομή από αορτή αρουραίου και διαπίστωσαν ότι το αιμοφόρο αγγείο χαλάρωσε μέσα σε λίγα λεπτά εξαιτίας της παραγωγής υδρόθειου. Συμπέρασμα: το σκόρδο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην αλισίνη- κύριο συστατικό του σκόρδου- και στις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτής. Στη πραγματικότητα όμως η ουσία αυτή αποτελεί μόνον ένα κομμάτι από το παζλ. Το υδρόθειο που παράγεται απ΄ τα ίδια τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν μεταβολίζουν την αλισίνη φαίνεται πως είναι το κλειδί.
Οι ειδικοί ωστόσο, παρά τις πρώτες θετικές αποδείξεις σχετικά με το σκόρδο και την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, διστάζουν να υιοθετήσουν πλήρως τα ευρήματα της έρευνας. «Οι μελέτες που γίνονται σε πειραματόζωα και σε κυτταρικές καλλιέργειες δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες και συνεπώς δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει σειρά κλινικών μελετών, ώστε να διαπιστώσουμε τα πιθανά οφέλη του σκόρδου στον άνθρωπο σε βάθος χρόνου»,τονίζει ο Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η σκορδαλιά βλάπτει την υγεία. «Αντιθέτως. Όπως και τα άλλα λαχανικά, έτσι και το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μελέτες έχουν αποδείξει πως η μεσογειακή διατροφή- που είναι πλούσια σε ζαρζαβατικά και φρούτα- είναι ευεργετική, καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειοπάθειες και εμφάνιση καρκίνου ενώ παράλληλα αποτελεί ασπίδα προστασίας σε χρόνιες ασθένειες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Υπ΄ αυτό το πρίσμα το σκόρδο σαφώς θεωρείται θρεπτικό, και επομένως πρέπει να βρίσκεται συχνά-πυκνά στο πιάτο μας», προσθέτει ο κ. Καφάτος.
Τα χάπια
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ακόμη κι αν ισχύουν οι προστατευτικές ιδιότητες του σκόρδου, για να τονωθεί η καρδιά θα πρέπει οι καταναλωτές να τρώνε από 15 έως και 25 σκελίδες την ημέρα. Το αποτέλεσμα όμως θα ήταν να υποφέρουν σε καθημερινή βάση από ενοχλήσεις (κυρίως καούρες) στο στομάχι.
Τα χάπια σκόρδου θα μπορούσαν να θεωρηθούν η καλύτερη λύση, καθώς έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η δυσάρεστη γεύση. Οι ειδικοί όμως επαναλαμβάνουν ότι αυτά δεν έχουν καμιά ουσιώδη επίδραση στον οργανισμό.
«Τέτοια σκευάσματα κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα χοληστερίνης ή υψηλής πίεσης. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο το εάν και κατά πόσον θα μπορούσαν να θεωρηθούν ωφέλιμα, έστω ως συμπληρωματική θεραπεία», επισημαίνει ο παθολόγος- κλινικός φαρμακολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Σπαντιδέας.
Κι αυτό επειδή τα χάπια δεν έχουν σταθερή περιεκτικότητα αλισίνης. «Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει μικρή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης όταν χορηγείται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες. Η κάθε σκελίδα σκόρδου όμως περιέχει διαφορετική ποσότητα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί σταθερή δόση στα εκχυλίσματα ή στα αποστάγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο», προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας.
Αλήθειες και ψέματα για τις ιδιότητες του σκόρδου
1ος Μύθος: το σκόρδο ρυθμίζει την πίεση
Η Αλήθεια: το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει μικρή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης
2ος Μύθος: τα χάπια σκόρδου είναι η …άοσμη λύση για υγιή καρδιά
Η Αλήθεια: τα σκευάσματα του εμπορίου δεν έχουν σταθερή ποσότητα της δραστικής ουσίας που περιέχει το σκόρδο και επομένως δεν εξασφαλίζουν σταθερή δόση
3ος Μύθος: το σκόρδο αποτελεί ασπίδα κατά το καρκίνου
Η Αλήθεια: το σκόρδο μπορεί να αποτελεί μέρος της δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά. Συνεπώς η μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλωθεί καρκίνος πιθανόν να οφείλεται στην υγιεινή διατροφή γενικότερα.
Πώς πρέπει να το μαγειρεύουμε
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, για το μέγιστο όφελος οι μάγειροι πρέπει να λειώνουν το σκόρδο και να το αφήνουν εκτεθειμένο για λίγα λεπτά στον αέρα πριν το ρίξουν στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα για τσιγάρισμα.
Η εξήγηση είναι απλή: η αλισίνη είναι μια χημική ένωση η οποία όσο οι σκελίδες του σκόρδου είναι ολόκληρες, είναι ανύπαρκτη! Παράγεται ως αποτέλεσμα βιοχημικής αντίδρασης από δύο ουσίες: το ένζυμο alliinase και το στοιχείο alliin. Όμως αυτές οι δύο ουσίες έρχονται σε επαφή μόνον όταν η σκελίδα διαλύεται, καθώς οι μεμβράνες που τις χωρίζουν διαρρηγνύονται.
ΠΗΓΗ :COSMO.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου