' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

3 Ιουλ 2009

Οι Έλληνες βουλευτές της Αλβανικής Βουλής

Εκλογές με αρκετά έντονο και το ελληνικό χρώμα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική Αλβανία. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στις περιφέρειες του Αργυροκάστρου και της Αυλώνας ανακοινώθηκε πως στο νέο αλβανικό Κοινοβούλιο που προέκυψε από την ψηφοφορία εκλέγονται οριστικά και τέσσερις βουλευτές ελληνικής καταγωγής από τρία διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, στα έδρανα του Κοινοβουλίου θα κάθονται στο εξής ο Σπύρος Ξέρας του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Βαγγέλης Τάβος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εξελέγησαν στην περιοχή του Αργυροκάστρου, καθώς επίσης ο Βαγγέλης Ντούλες του ΚΕΑΔ από την περιοχή της Αυλώνας, όπως και η Λουίζα Παπανικόλα-Τζουβάνι, που στην ίδια εκλογική περιφέρεια έθεσε υποψηφιότητα για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ακόμη δύο ελληνικής καταγωγής βουλευτές, ο Βίκτορας Γκούμι και η Βασιλική Μπάρκα-Χίσι, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος αντίστοιχα, εκλέγονται στα Τίρανα.

Αν και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των εκλογών ήταν η αποχή που ξεπέρασε το 50% αλλά και η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, του Δημοκρατικού του Σαλί Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού του Εντι Ράμα, έχει ιδιαίτερη σημασία πως με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και επί του συνόλου των 140 βουλευτών που θα αποτελούν το σώμα της νέας αλβανικής Βουλής οι έξι θα είναι Ελληνες. Παράλληλα το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας συγκεντρώνει το 1,18% των εκλογικών προτιμήσεων.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: