' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

27 Ιουλ 2009

Να «θωρακιστούν» ιατρικά τα ελληνοαλβανικά σύνορα!



Ιατρικοί φορείς των Ιωαννίνων και του Αργυροκάστρου προτείνουν να ληφθούν προληπτικά μέτρα στο συνοριακό Τελωνείο της Κακαβιάς (Ελληνικό και Αλβανικό), για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων από τον ιό της γρίπης Α’.
Στο Τελωνείο της Κακαβιάς αυτή την περίοδο η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές του Αυγούστου, αφού πολλοί μετανάστες από την Αλβανία επιστρέφουν στην πατρίδα τους για τις θερινές διακοπές.
Με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα και στην Αλβανία η γρίπη των χοίρων έχει προσβάλλει άτομα, εκφράζεται η ανησυχία, από ιατρικούς κύκλους, ότι χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς στο Τελωνείο της Κακαβιάς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη περίπτωση ασθενούς στην Αλβανία με την γρίπη των χοίρων ήταν ένας 20χρονος φοιτητής από το Αργυρόκαστρο, η υγεία του οποίου αποκαταστάθηκε πλήρως.
Επιβάλλεται να «θωρακιστούν» ιατρικά τα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα και Αλβανία προκαλεί την εύλογη ανησυχία όσων εργάζονται στα σύνορα και στελεχώνουν τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς.
Πάντως στην Αλβανία δεν επικρατεί πανικός, αφού τα κρούσματα είναι ακόμη λίγα, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος παράδοσης του εμβολίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα πρώτα εμβόλια της νέας γρίπης Α θα είναι έτοιμα σε περίπου ένα μήνα.
«Οι κατασκευαστές αναμένεται να έχουν τα εμβόλια έτοιμα για χρήση τον Σεπτέμβριο. Αρκετές εταιρίες εργάζονται για την παραγωγή του εμβολίου της πανδημίας και έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα» ανέφερε ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ακόμη πως οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα δώσουν μία καλύτερη ιδέα σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσοποίηση ενός ανθρώπου.
Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια: