' rel='SHORTCUT ICON'/>
Η γνώση της ιστορίας μας είναι το μόνο "όπλο" που έχουμε για τη διαφύλαξη της ταυτότητας μας.

14 Ιουλ 2009

ΘΟΛΟ ΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Σε «λήθαργο» έχουν περιπέσει μετεκλογικά η «ΟΜΟΝΟΙΑ» και το ΚΕΑΔ, ενώ δύο τελικά οι Τσάμηδες βουλευτές που εκλέχτηκαν στις εκλογές της Αλβανίας. Ο Σαλί Μπερίσα θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, προσέφυγε στα Δικαστήρια, αμφισβητώντας την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του μετεκλογικού σκηνικού στην Αλβανία.
Παρά την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη το ΚΕΑΔ και κατά συνέπεια η «ΟΜΟΝΟΙΑ», εν τούτοις τα ηγετικά στελέχη της Μειονότητας «κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».
Αν και ακούγονται, όλο και πιο έντονα, φωνές να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να είναι στις προθέσεις του.
Αξιοπερίεργο είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουν συγκληθεί τα αρμόδια όργανα ούτε της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ούτε του ΚΕΑΔ για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο γνωστός δημοσιογράφος (της «Καθημερινής») κ. Σταύρος Τζίμας «για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1992, το (ΚΕΑΔ) Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέλεξε έναν μόνο βουλευτή, σημειώνοντας ποσοστό, που το στέλνει πλέον στο περιθώριο του πολιτικού χάρτη. Οι στόχοι του, ρεαλιστικοί κατά την ηγεσία του, αποδείχθηκαν μαξιμαλιστικοί: διατήρηση των τριών βουλευτών και εκλογή άλλων τόσων σε περιφέρειες με αναιμική ή και μηδενική παρουσία του ελληνικού στοιχείου».
Και προσθέτει: Η ίδια η Ελληνική Μειονότητα αποδοκίμασε το κόμμα της. Οι αιτίες της συντριβής δεν πρέπει να αναζητηθούν στις πιέσεις του Μπερίσα, στον εκφοβισμό των ομογενών δημοσίων υπαλλήλων και στις προεκλογικές ίντριγκες των άλλων Αλβανικών κομμάτων σε βάρος του ΚΕΑΔ. Αυτά γίνονται στις εκλογές και σε κάθε περίπτωση δεν διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα».
Ενώ το ΚΕΑΔ μπήκε στο πολιτικό περιθώριο, στο πολιτικό προσκήνιο ήρθαν οι Τσάμηδες, που τελικά κατάφεραν να εκλέξουν δύο βουλευτές. Εξάλλου το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει έντονες ενστάσεις για την καταμέτρηση των ψήφων σε τέσσερις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα, τα Τίρανα. Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιουνίου και ζητά από την Εφορευτική Επιτροπή να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση των ψήφων στην περιφέρεια του Φιέρι στη Νότια Αλβανία και στην περιφέρεια του Μπερατίου.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: