Βόρειος Ήπειρος, γη ενός ξεχασμένου λαού, θύματος πολέμων και διαφορών μεταξύ Εθνών
Στις 24 Φεβρουαρίου 2009, άτομα ελληνικής εθνικότητας κατέθεσαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, έναν πραγματικά σημαντικό φάκελο, με λεπτομέρειες πολύ σοβαρών παραβιάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, των οποίων θύμα είναι η ελληνική κοινότητα της Αλβανίας.
Κατ’ αρχήν θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα οι Έλληνες της Αλβανίας, μετά την πτώση του καθεστώτος εκείνου το 1991, υπήρξαν και παραμένουν ακόμη θύματα συστηματικών επιθέσεων και προσβολών εκ μέρους του Αλβανικού κράτους και των τοπικών Αρχών, που στόχο έχουν να εξοντώσουν τον λαό αυτό ως μειονότητα εθνική, πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική.
Ο αποπροσδιορισμός του ακριβούς αριθμού των Ελλήνων, μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλβανία, από το Αλβανικό κράτος, είναι πραγματικά μια ξεκάθαρη απόδειξη της δυσκολίας αυτού του λαού να αποδείξει ότι το σύνολο του απαριθμεί περί τις 500.000 άτομα και όχι 50.000, όπως θέλει να τους παρουσιάζει το Αλβανικό κράτος. Κατόπιν αυτού, η απουσία μιας σοβαρής Απογραφής έχει ως αποτέλεσμα, να καθίσταται ακόμη και ανύπαρκτη η Ελληνική Μειονότητα, με όλες τις αυτονόητες συνέπειες.
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τα άτομα που είχαν την πρωτοβουλία της προσφυγής ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, έχουν καταθέσει έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό από φωνές που δεν ζητούν τίποτε περισσότερο από το να εισακουσθούν, όλοι μαζί, για τις παραβιάσεις στις οποίες υπόκεινται.
Τα βάσανα που περνά αυτή η μειονότητα είναι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα, ενώ δεν απολαμβάνει ούτε τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και που περιλαμβάνονται σε όσα θα πρέπει να σέβεται η Αλβανία ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως δε, θεωρείται γενικά, ότι γίνονται σεβαστά από την Αλβανία και ότι είναι ασφαλή τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Βεβαίως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και απόδειξη αποτελεί η λίστα των παραβιάσεων που ακολουθεί:
- Απουσία απογραφής του Ελληνικού πληθυσμού
- Περιορισμός της περιφέρειας όπου η Ελληνική μειονότητα αναγνωρίζεται, ενώ δεν αναγνωρίζεται επίσης η μειονότητα και δεν προστατεύονται τα δικαιώματά της, έξω από την περιφέρεια αυτή
- Άρνηση αναγνώρισης της προέλευσής της και προσπάθεια αφομοίωσής της με τους κατά τόπον Αλβανούς
- Μη απόδοση των δημευθέντων περιουσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας
- Συστηματική και προοδευτική εξαφάνιση των Ελληνικών σχολείων
- Μη χρήση της Ελληνικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση όπου προβλέπεται
- Αδικαιολόγητη απαλλοτρίωση των ελληνικών περιουσιών
- Κατάσχεση Ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
- Πολύ περιορισμένη παρουσία Ελλήνων εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση
- Καθόλου δημοκρατική και δίκαια κατανομή της οικονομικής ενίσχυσης και των δημοσίων πόρων
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ενάγοντες, εκ των οποίων μερικοί είναι μέλη της “Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου”, εκτιμούν ότι είναι λίαν απαραίτητο να καταγγείλουν σήμερα στη διεθνή σκηνή, την προσβολή εναντίον ολοκλήρου του ξεχασμένου αυτού λαού της Ευρώπης.
Οι ενάγοντες εκτιμούν ότι, αφού οι ένοχες πράξεις και αμέλειες των Αλβανικών Αρχών και ορισμένων κρατικών υπηρεσιών παρουσιάζουν, μια συστηματική επίθεση κατά της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, θα πρέπει, σύμφωνα με το Άρθρο 7 (h) της Συνθήκης της Ρώμης, οι ένοχοι να καταγγελθούν με αποφασιστικότητα και η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας επιτέλους να δικαιωθεί.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Κυριάρχησε η μεταβλητότητα
Πριν από 13 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου